TRADIŢII şi OBICEIURI de FLORII. DUMINICA FLORIILOR -24 APRILIE 2016

de:
22 apr. 2016
59 Afișari
TRADIŢII şi OBICEIURI de FLORII. DUMINICA FLORIILOR -24 APRILIE 2016

TRADIŢII şi OBICEIURI de FLORII. DUMINICA FLORIILOR, sărbătorită pe 24 APRILIE, în 2016: 

OBICEIURI şi SUPERSTIŢII de FLORII din OLTENIA

În Duminica Floriilor, în Oltenia, oamenii se duc să ia ramuri de salcie sfințite, de la biserică, pentru pomii din curte care n-au făcut fructe în anii precedenți. Cu rămurica de salcie într-o mână și cu securea în cealaltă, omul trebuie să amenințe pomul, fluturând securea și să rostească: „Dacă nu faci (ce fruct ar trebui să facă), te tai!”

Se crede și că cine înghite unul sau trei mugurași de salcie în ziua de Florii va fi sănătos tot anul și că va fi ferit mai ales de durerile de gât. În această zi se mai consideră propice să se sădească pomi pentru ca aceștia să se prindă ușor și să rodească. Totodată, conform superstițiilor moldovenești, dacă atingi cu salcie sfințită un obiect sau un animal pregătit de vânzare, se vor îmbulzi cumpărătorii la fel ca oamenii care vin, în ziua de Florii, să ia ramuri sfințite.

OBICEIURI şi SUPERSTIŢII de FLORII  din MARAMUREŞ

În Maramureș, în Duminica Floriilor, oamenii aduc la biserică ramuri înflorite de salcie, ca să fie sfinţite de preoţi. Acestea vor fi apoi păstrate tot anul la grinda casei. Traditia spune aceste ramuri de salcie vor proteja casele, animalele si oamenii.

OBICEIURI şi SUPERSTIŢII de FLORII  din ARDEAL

În Ardeal, fetele nemăritate obișnuiau să facă descântece pentru dragoste în noaptea de Florii. Se luau și aici ramurile sfințite de salcie, care se puneau în pământ, pentru a aduce rod bun holdelor. Din câteva dintre ele se faceau coroane şi se duceau la morminte, pentru a le da acestora lumină şi alinare pe lumea cealaltă.

OBICEIURI şi SUPERSTIŢII de FLORII  din BUCOVINA

Sarbatoarea Floriilor este cunoscută în Bucovina sub denumirea de Duminica Stâlparilor, iar semnele din aceasta zi sunt interpretate, în regiune, ca prevestiri pentru anul în curs. Se spune, de pildă, că, dacă de Florii ies broaștele, atunci vara va fi frumoasă.

Și aici se sfințesc, în Duminica Floriilor, ramurile de salcie. Ramura e dusă acasă și asezată la icoane pentru spor în casă, dar și pentru ca fetele să aibă noroc în dragoste. De asemenea, ele se folosesc și în caz de boală, punându-se sub perna celui suferind sau pentru îmbunătățirea vederii.

OBICEIURI şi SUPERSTIŢII de FLORII  din DOBROGEA

In Dobrogea, Duminica Floriilor mai este denumită Lăzărelul sau Duminica lui Lazăr. În această zi, femeile și copiii din zonă fac un dans ritualnic ce ar simboliza renașterea vegetației.

Duminica Floriilor este denumită și a lui Lazăr întrucât legenda spune că, în această zi, Lazăr a murit într-un accident în pădure, după ce plecase să adune hrană pentru animale. Mama și surorile l-au bocit tare, drept pentru care, din mormantul lui, se înalțase un copac mare, cu ramuri bogate.

OBICEIURI şi SUPERSTIŢII de FLORII din MUNTENIA

În Muntenia, exista o supersitiție conform căreia oamenii nu se spală pe cap în ziua de Florii, deoarece aceasta e considerată duminica în care înfloresc copacii; și, din aceasta cauză, oamenii care-și spală părul, riscă să le albească.

FLORIILE- Povestea sărbătorii:

Floriile sau Duminica Floriilor marcheaza ultima duminica dinaintea Invierii Domnului. Aceasta sarbatoare reprezinta intrarea triumfala a Mantuitorului nostru Iisus Hristos in Ierusalim, informează calendarortodox.ro.

Conform profetiilor prezente in Vechiul Testament, Iisus isi pregateste singur intrarea ca sa fie recunoscut ca fiind Mesia, dupa cum insusi Legea spunea. Mantuitorul este aclamat de o sumedenie de credinciosi care aveau in maini ramuri de maslin si de finic. Acestia, vazandu-L, au inceput sa strige: „Osana! Bine este cuvantat Cel ce vine intru numele Domnului.” Credinciosii rosteau aceste cuvinte deoarece simteau ca Dumnezeu s-a pogorat din Ceruri si a venit pe pamant pentru a-i mantui.

Toate aceste aspecte au fost mentionate pentru prima oara in secolul al IV-lea de catre Sfantui Epifanie, caruia i-au fost atribuite doua predici la aceasta sarbatoare. In acea perioada, Duminica Floriilor era cunoscuta sub numele de Duminica aspirantilor sau candidatilor la botez. I-a fost atribuita acest nume datorita faptului ca cei care urmau sa mearga cu mare solemnitate la episcop sa ii ceara binecuvantarea de a lua parte la botez trebuiau sa invete Simbolul credintei (Crezul). De asemenea, Duminica Floriilor a mai fost cunoscuta si sub numele de duminica gratierilor deoarece, imparatii ofereau gratieri ca un mod de a cinsti aceasta sarbatoare importanta.

surse: VisitMaramureș.roMoldovenii.mdlibertatea.ro,  ipedia.ro

PELERINAJUL de FLORII din Bucureşti, sâmbătă:

Patriarhia Română anunţă că tradiţionala procesiune de Florii va fi organizată şi anul acesta în Capitală, sâmbătă, 23 aprilie 2016, începând cu orele 14:30.

Evenimentul va începe prin săvârşirea slujbei Vecerniei în biserica Mănăstirii Radu Vodă, urmată de sfinţirea stâlpărilor (ramuri de finic şi de salcie)”, anunţă Patriarhia pe basilica.ro.

La orele 16:10, procesiunea va porni spre Catedrala Patriarhală pe următorul traseu: Mănăstirea Radu Vodă → Bd. Mărăşeşti → Bd. Dimitrie Cantemir → Str. Bibescu Vodă → Str. Şerban Vodă → Catedrala Mitropolitană Sfântul Spiridon – Nou → Str. Principatele Unite → Str. Ienăchiţă Văcărescu → Str. Sfânta Ecaterina → Biserica Sfânta Ecaterina – Paraclis Universitar → Str. Bibescu Vodă → Colina Bucuriei → Catedrala Patriarhală.

Se vor face două opriri: în faţa Catedralei Mitropolitane Sfântul Spiridon – Nou şi în faţa Bisericii Sfânta Ecaterina – Paraclis Universitar (Facultatea de Teologie Justinian Patriarhul), unde procesiunea va fi întâmpinată de cadrele didactice (clerici şi mireni) şi de studenţii Facultăţii de Teologie, care se vor adăuga pelerinilor. La cele două opriri se vor rosti ectenii şi rugăciuni, adaugă sursa citată.

La pelerinaj vor participa toţi clericii din Capitală şi din judeţul Ilfov, inclusiv preoţii de caritate (din spitale şi centre sociale, cimitire, unităţi militare, penitenciare etc.).

Pelerinajul va culmina cu slujba de sfinţire a icoanei mari a Praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, săvârşită pe Colina Bucuriei (Dealul Patriarhiei) şi cu rostirea Cuvântului de învăţătură de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Cookies