TRADITII SI OBICEIURI DE CRĂCIUN – Ce trebuie să respecte credincioșii

de:
24 dec. 2014
10 Afișari
TRADITII SI OBICEIURI DE CRĂCIUN - Ce trebuie să respecte credincioșii

TRADITII SI OBICEIURI DE CRĂCIUN. Femeile nu merg la colindat singure. În opinia maramureşenilor, Crăciunul începe din seara zilei de 24 decembrie. „Cel mai cunoscut obicei, şi când spunem Crăciun, cu siguranţă gândul tuturor zboară spre colind. Sigur că în prima parte a sărbătorii, trebuie să vă spun că sărbătoarea începe în după-amiaza zilei de 24.

TRADITII SI OBICEIURI DE CRĂCIUN. În antichitate se considera că ziua începe de seara, obicei adoptat şi de Biserica creştină pentru că ziua liturgică începe seara la ora 6.00. Din acest motiv sărbătoarea începe în sera zilei de 24 decembrie care se şi numeşte Seara de Ajun. Copiii erau primii care ieşeau în satul tradiţional la colindat. Ei vor cânta până după miezul nopţii doar colinde scurte care anunţă sosirea Crăciunului. Abia după miezul nopţii vor începe acele colinde cu tentă religioasă care le cunoaştem cu toţii.

TRADITII SI OBICEIURI DE CRĂCIUN. Seara târziu încep şi feciorii să plece la colindat. Fetele în cetele de colindători sunt o apariţie destul de nouă. Poate că aici în Nordul ţării ea s-a impus după 1950 şi începutul îl găsim undeva pe la 1920 când învăţătorii şi preoţii au introdus fetele în ceata de colidători. Avem totuşi reminiscenţe de la acea interdicţie a fetelor de a colinda pentru că şi astăzi în casele oamenilor nu le place dacă în prima zi de sărbătoare intră în casă femei. De obicei intră bărbatul care le însoţeşte primul şi abia apoi ele. La ţară încă se mai păstrează obiceiul ca în Ziua de Crăciun femeile să nu iasă din casă să meargă în vizite”, explică Janeta Ciocan, muzograf la Muzeul Judeţean de Etnografie, scrie voceatransilvaniei.ro.

Cookies