TRADITII SI OBICEIURI DE BOTEZ: Ce trebuie să facă nașii și părinții la BOTEZUL COPILULUI

de:
15 feb. 2014
143 Afișari
TRADITII SI OBICEIURI DE BOTEZ: Ce trebuie să facă nașii și părinții la BOTEZUL COPILULUI

TRADITII SI OBICEIURI DE BOTEZ: Nașii de botez se aleg de obicei din familie sau se moștenesc. Nașii de cununie au datoria să boteze numai primul copil, iar pe al doilea copil ce îi vor boteza numai dacă vor, după cum informează volumul Tradiții și obiceiuri românești, coordonat de editura Flacăra.

TRADITII SI OBICEIURI DE BOTEZ: Lumânarea de BOTEZ simbolizează lumina ce este adusă în sufletul celui botezat și este obligația nașului. Obiceiul cere ca lumânarea să fie împodobită, dar nu oricum. Florile trebuie să fie de crin- floarea Măicii Domnului, buchetul să aibă frunze de ferigă, pentru a avea copilul spor, să aibă brăduț, pentru a fi copilul sănătos ca un brad, brad din care a fost făcută Crucea lui Iisus, să aibă floricele din floarea miresei pentru a nu avea cununii legate.

TRADITII SI OBICEIURI DE BOTEZ: Panglica- fașa de BOTEZ, este roz sau roșie pentru fetițe, albastră pentru băieți, nu trebuie să fie nici scurta, pentru ca copilul să nu se căsătorească repede, dar nici lungă, pentru ca copilul să nu se căsătorească prea târziu.

TRADITII SI OBICEIURI DE BOTEZ: Tot nașii vor pregăti pentru înfășatul copilului o pânză albă, necusută, nefinisată, pentru că și Iisus Hristos a fost înfășat astfel. Pânza de înfășare trebuie să aibă trei metri.

TRADITII SI OBICEIURI DE BOTEZ: După BOTEZ, nașii trebuie să-i pună bebelușului o cruciuliță de argint la gât. Nașa este cea care se ocupă de înfășatul copilului.

RESPONSABILITĂȚILE PĂRINȚILOR LA BOTEZ:

TRADITII SI OBICEIURI DE BOTEZ: Pentru slujbă, părinții copilului trebuie să ducă la biserică vin și ulei- pentru împărtășanie și mirungere, dar și prăjituri și șampanie pentru momentul de bucurie de la sfârșitul celebrării. Tot ei vor organiza ospățul. De precizat că petrecerea de BOTEZ se poate organiza în orice zi a anului, chiar și în post- Biserica spune că bebelușul nu alege când să vină pe lume, deci el trebuie să fie botezat fără nicio reținere.

PETRECEREA DE DUPĂ BOTEZ:

TRADITII SI OBICEIURI DE BOTEZ: Adus acasă de la biserică de către nașă, nou-născutul era pus în pragul casei, iar nașa îi zicea mamei înainte ca aceasta să-l ia de jos: Păgân mi l-ai dat, creștin ți l-am adus. După aceea, de obicei, se tăia o găină și se pregătea din ea tocană si supă cu tăiței. Înainte, nu se făceau invitații la petrecerea de după BOTEZ, venea cine dorea și aduceau cu ei și mâncare. Astfel, femeile aduceau blidele cu mâncare, iar bărbatii, mai ales nașul, băutura.

TRADITII SI OBICEIURI DE BOTEZ: La petrecere se aducea și muzică. Astăzi, la petrecerea de după BOTEZ, se invită nașii, rudele, vecinii și prietenii, iar petrecerea de BOTEZ se face și cu dar. Fie se dau bani, fie se dau cadouri copilului.

DARURI DE BOTEZ:

TRADITII SI OBICEIURI DE BOTEZ: După ce s-a născut copilul, nu se vine cu daruri. De fapt, doar apropiații vin să vadă copilul. Ei aduc mâncare deoarece lăuza nu are voie să gătească timp de șase săptămâni.

TRADITII SI OBICEIURI DE BOTEZ: În unele părți se mai obișnuiește să se lase bănuți pe pieptul copilului, ca să aibă noroc; sau în scutesc, ca să aibă somn. Nașii cumpără trusoul, costumașe, pătură, iar dacă este fată se cumpără și cercei. Pe lângă daruri, se obișnuiește să se dea și bani.

TRADITII SI OBICEIURI LA IMBĂIEREA DE A DOUA ZI DUPĂ BOTEZ:

TRADITII SI OBICEIURI DUPA BOTEZ: A doua zi după BOTEZ are loc scoaterea din mir a copilului. În timpul ritualului îmbăierii lumânarea de BOTEZ trebuie să stea aprinsă, iar la sfârșit se stinge de tavan sau de tocul ușii. Lumânarea de BOTEZ se despodobește de flori și celelalte elemente se păstrează la loc uscat și dreaptă. Nu e bine să se încovoaie sau să se rupă.

TRADITII SI OBICEIURI DUPA BOTEZ: Moțul tăiat se păstrează ca amintire, alături de lumânarea de la BOTEZ, până la șapte ani. Totodată, a doua zi după BOTEZ, în timpul ritualului îmbăierii, lumânarea folosită la creștinare trebuie să fie aprinsă.

Apa din cădiță trebuie să fie neîncepută, scoasă la răsăritul soarelui și să mai conțină:

-flori: ca să fie copilul frumos

-bani: ca să aibă copilul avere

-apă sfințită: ca să fie copilul curat ca aceasta

-ou: ca să fie sănătos și plin ca oul (care trebuie să rămână întreg, mama copilului urmând să-l pună  în apa de baie din ziua următoare)

-pietre: ca să fie puternic

-busuioc: să miroasă frumos

-miere: să fie dulce

-picătură din lumânarea de BOTEZ

-potcoavă, ca să aibă noroc

-inel: să aibă părul creț

-mentă și romaniță, ca să crească ușor și să fie sănătos

-floare de mac- ca să doarmă bine

-pene- ca să fie ușor ca pana

 

Cookies