Tradiții și obiceiuri de ”Babe”. Ce este, de fapt, această sărbătoare

28 feb. 2021
1717 Afișari
Tradiții și obiceiuri de ”Babe”. Ce este, de fapt, această sărbătoare

Toți știm de când suntem mici, de la bunici, de la părinți, să ne alegem o „Babă”. Pe scurt, ce însemna asta? Îți alegi o zi, între 1-9 martie și cum e în ziua aia (însorit, plouă), se spune, că așa îți va merge tot anul. Dar, ce este, de fapt, această sărbătoare?

Tradiții și obiceiuri de ”Babe”. Ce este, de fapt, această sărbătoare

Așa cum spune și tradiția populară, între 1 și 9 martie sunt Babele sau zilele Babei Dochia – cele mai capricioase și schimbătoare zile din an.

Ce reprezintă Babele?

În plan simbolic, babele reprezintă lupta dintre anul vechi și anul nou, dintre iarnă și vară, dintre frig și cald.

Legenda mai spune că în aceste zile, Baba Dochia își împlinește destinul urcând împreuna cu turma sa de oi, pe munte, iar zilele sunt atât de înșelătoare precum caracterul ei.

Ce se face de Babe?

Tradiții și obiceiuri de ”Babe”. Ce este, de fapt, această sărbătoare.Babele sunt legate de anul ce va urma. Fiecare dintre noi trebuie să-și aleagă o babă, iar cum e vremea din ziua respectivă, așa o să ne meargă tot anul.

Dacă ți-ai ales Baba într-o zi frumoasă, însorită, atunci și viitorul tău va fi unul vesel, norocos, cu multe bucurii și împliniri. Iar dacă Baba aleasă de tine a fost într-o zi înorată, mohorâtă, atunci viitorul tău va fi unul trist, lipsit de noroc, cu lacrimi și încercări grele.

Tradiții și obiceiuri de Babe

Unii dintre noi ne alegem Babele în funcție de ziua de naștere: dacă suntem născuți în ziua de 18 a lunii, calculăm 1+8=9, iar baba noastră este în ziua de 9 martie. Iar alții nu țin cont de ziua de naștere și își aleg Baba la întâmplare. Mai nou, se obișnuiește să se aleagă 3 Babe: una pentru trecut, una pentru present și alta pentru viitor.

De aseemenea, în unele părți ale țării, se credea că așa cum e vremea din ziua aleasă pentru Babe, așa este și caracterul, sufletul și temperamentul celui care a ales-o.

Prima zi din luna martie este cea mai importană în șirul superstițiilor Babelor. Ziua de 1 martie se mai numește și ziua Dochiei, cap de primăvară. Se spune că dacă în ziua de 1 martie este timp frumos, atunci primăvara și vara vor fi tot atât de frumoase și roditoare. Dacă ziua de 1 martie e posomorâtă e semn că primăvara nu va fi tocmai caldă, iar vara va fi schimbătoare.

Ziua Babei Dochiei se respecta cu sfințenie în trecut, pentru ca frigul să nu aducă pagube câmpului, iar anul să fie unul bogat. Se mai credea și că Baba Dochia are puterea de a feri de înec și de a îngrășa vitele.

Tradiții și obiceiuri de ”Babe”. Ce este, de fapt, această sărbătoare

Cookies