TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE ANUL NOU- Tradiţii pentru NOROC în 2015, pentru 31 DECEMBRIE şi 1 IANUARIE

de:
31 dec. 2014
1 Afișari
TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE ANUL NOU- Tradiţii pentru NOROC în 2015, pentru 31 DECEMBRIE şi 1 IANUARIE

TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE ANUL NOU- Tradiţii pentru NOROC în 2015, pentru 31 DECEMBRIE şi 1 IANUARIE

Cea mai cunoscută tradiţie pentru Anul Nou este ca, la miezul nopţii să te îmbraci în haine noi pentru a alunga tot răul din anul vechi şi pentru a atrage binele din noul an.

La petrecerea de Revelion şi în prima zi din 2015 poartă lenjerie intimă (sau un alt obiect vestimentar) de culoare roşie pentru a atrage dragostea şi pentru a avea mai multă vitalitate.

Pune-ţi o dorinţă la ora 00.00 pentru că ai toate şansele să ţi se îndeplinească în anul care tocmai începe.

Dacă nu pleci de acasă în Noaptea dintre Ani, este bine să laşi să ardă o lumânare toată noaptea ca să ai un an luminos şi îmbelşugat
Este bine ca la miezul nopţii să ai bani în buzunar pentru a te bucura de câştiguri mari tot anul.

TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE ANUL NOU- Tradiţii pentru NOROC în 2015, pentru 31 DECEMBRIE şi 1 IANUARIE

La finele lui 2014, sărută-ţi iubitul sub o crenguţă de vâsc. Această plantă este considerată sacră în tradiţia multor popoare păgâne. Vâscul este simbolul iernii şi al sărbătorilor de iarnă. Obiceiul sărutului sub vâsc aparţine scandinavilor, care asociau vâscul cu zeiţa dragostei, Friga. Când întâlneau crenguţe de vâsc, îndrăgostiţii se sărutau ca să fie iubiţi şi fericiţi tot anul.

Strânge familia şi prietenii la o petrecere mare şi zgomotoasă de Revelion, deoarece astfel vă protejaţi de spiritele rele. Întâmpină 2015 cu muzică şi voie bună pentru a fii binedispus tot anul.

Pe masă este bine să ai 12 feluri de mâncare, adică tot atâtea câte luni are noul an. Se spune că vei avea un an bun din punct de vedere financiar şi material.

TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE ANUL NOU- Tradiţii pentru NOROC în 2015, pentru 31 DECEMBRIE şi 1 IANUARIE

Pregăteşte o prăjitură specială pentru prima zi din an. Strecoară în ea un bănuţ şi dacă îl vei găsi când vei mânca desertul e semn că-ţi vei îmbunătăţi substanţial câştigurile financiare pe parcursul anului.

Nu plânge în Noaptea dintre Ani şi în prima zi pentru că vei plânge tot anul.

În Ajunul Anului Nou există obiceiul mersului cu Pluguşorul şi cu jocurile cu măşti: capra, ursul, căluţul şi cerbul. Primeşte aceşti colindători ca să ai noroc la bani şi să-ţi pui în aplicare proiectele. Legenda mai spune că prin formulele lor magice, dansul şi gesturile specifice, colindătorii îţi aduc sănătate şi belşug.

Obiceiul Pluguşorului mai este legat şi de speranţa fertilităţii, versurile sale prezentând practicile agricole şi urări de holde bogate. În schimbul acestor urări, copiii primesc daruri simbolice, colaci, fructe sau bani. Jocul caprei, cel al ursului, căluţii şi jocul cerbului şi-au pierdut astăzi din semnificaţiile iniţiale (Capra simboliza personificarea productivităţii/înmulţirii uşoare şi rapide în lumea animală şi a fertilităţii pământului. Ursul reprezenta animalul sacru la geto-daci, iar căluţii simbolizau protejarea gospodăriilor de spiritele rele. Cerbul era simbolul soarelui, întruchiparea purităţii şi a dreptăţii).

TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE ANUL NOU- Tradiţii pentru NOROC în 2015, pentru 31 DECEMBRIE şi 1 IANUARIE

Pe 1 ianuarie se merge cu sorcova. Acesta este obiceiul conform căruia în dimineaţa primei zile din noul an copiii merg şi fac urări din casă în casă

Prima persoană care-ţi bate la uşă trebuie primită neapărat. Se spune că dacă este bărbat, peste an, drumul tău va fi curat ca lacrima şi eforturile îţi vor fi încununate de succes. Dacă e femeie drumul îţi va fi străbătut de multe încercări grele.

Nu împrumuta bani în prima zi din an pentru că te vei confrunta cu probleme financiare tot anul.

TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE ANUL NOU- Tradiţii pentru NOROC în 2015, pentru 31 DECEMBRIE şi 1 IANUARIE

Nu arunca gunoiul din casă fiindcă îţi arunci norocul.

Niciodată nu mătura în Ajun de Anul Nou pentru că vei alunga prosperitatea.

TRADIŢII DE ANUL NOU ÎN LUME. TRADIŢII ŞI OBICEIURI 31 DECEMBRIE- 1 IANUARIE

De Anul Nou, în Danemarca, oamenii obişnuiesc să spargă farfurii în uşa vecinilor. Se consideră că familia care are cele mai multe cioburi în faţa uşii va avea parte şi de cel mai mult noroc…

În Mexic se întâlnesc mai multe superstiţii: scoaterea bagajelor afară pentru călătorii bune în anul ce vine şi agăţarea unor figurine în formă de oaie pe clanţa uşii pentru prosperitate. De asemenea, mexicanii comunică de Anul Nou cu spiritele morţilor. Spiritismul are baze legale şi o sesiune costă în medie în jur de 15 dolari…

În Irlanda, fetele singure cred că noaptea dintre ani este un prilej să-şi găsească adevărata dragoste. Ele aşază vâsc sub pernă visând la momentul magic când îşi vor cunoaşte alesul. De asemenea, vâscul alungă şi spiritele rele. În materie de politică, în Irlanda se crede că vântul din noaptea dintre ani poate prezice viitorul ţării. Dacă bate dinspre vest aduce bunăstare, dacă bate dinspre est, britanicii vor domina politica.

Veşmintele cu buline şi mâncărurile în formă rotundă par să fie alegerea filipinezilor pentru cumpăna anilor. Aceştia cred că vor avea parte de prosperitate pentru că punctele rotunde invocă monedele. De asemenea, aruncarea monezilor la miezul nopţii semnifică belşug, creşterea veniturilor.

TRADIŢII DE ANUL NOU ÎN LUME. TRADIŢII ŞI OBICEIURI 31 DECEMBRIE- 1 IANUARIE

În Ecuador se confecţionează sperietori de ciori care se ard la miezul nopţii. Fiecare familie are propria sperietoare umplută cu ziare şi bucăţi de lemn, pe care o arde în faţa casei. Tradiţia spune că astfel se distruge tot răul acumulat în cele 12 luni trecute, deschizând calea către fericire. În această ţară există şi superstiţia că lenjeria galbenă purtată de Revelion aduce optimism anul următor.

Chilienii, mai precis locuitorii oraşului Talca, îşi sărbătoresc Anul Nou alături de rudele moarte. Porţile cimitirului se deschid la orele 11 noaptea, iar localnicii sunt întâmpinaţi de muzică clasică în surdină şi de lumini fade, transformând cimitirul într-un loc festiv.

Mai cunoscut este poate obiceiul americanilor de a împărtăşi un sărut pasional cu persoana iubită la miezul nopţii, despre care se crede că va şterge amintirile neplăcute ale trecutului, deschizând calea către un viitor încărcat de dragoste.

TRADIŢII DE ANUL NOU ÎN LUME. TRADIŢII ŞI OBICEIURI 31 DECEMBRIE- 1 IANUARIE

Brazilienii întâmpină noul an cu lenjerie intimă foarte colorată. De obicei se poartă nuanţe vesele de roşu şi galben în speranţa atragerii norocului şi a unui posibil partener. Dorinţele de avere şi dragoste se exprimă prin intermediul lenjeriei. Pe bulevardul Paulista sunt aprinse focuri în aer liber la miezul nopţii. Într-o astfel de sărbătoare, focurile de artificii sunt vestitoarele Noului An.

În multe regiuni din Europa s-a păstrat tradiţia ca primul care păşeşte în casa cuiva după miezul nopţii să aducă un dar, o monedă pentru prosperitate, o pâine pentru îndestulare, sare pentru savoare sau tărie pentru voie bună. Se preferă ca acest ”first footer” să fie bărbat cu părul închis la culoare.

Insula Madeira din Portugalia deţine recordul pentru cea mai fastuoasă petrecere de Anul Nou. În 2007 s-au lansat câte 8.000 de artificii pe minut până s-a ajuns la un cumul de 600.000. Turişti din toată lumea se adună pentru a urmări spectacolul ameţitor. Aici există obiceiul ca în noaptea dintre ani să se mănânce 12 smochine, care simbolizează 12 dorinţe pentru anul ce vine.

sursa: rtv.net

Cookies