ȘTIRI

TRADITII SI OBICEIURI de BABE: încep pe 1 martie și arată cum vor fi anotimpurile

LEGENDA BABEI DOCHIA:

BABA DOCHIA e prezentată în mai multe mituri. Unul dintre ele, de exemplu, spune că, atunci când seva primăverii a început să tulbure liniștea firii, Soarele- sătul de atâta iernat, a încercat să fugă spre miază-zi, spre căldură. Și, ca să poată evada pe poarta cerului, a pus câte o babă pe cei nouă cai ai caleștii sale, știind că acestea sunt mai rele decât dracul și o să gonească caii de o să scoată sufletele din ei, după cum se precizează în volumul Tradiții și Obiceiuri Românești, coordonat de editura Flacăra.

LEGENDA BABEI DOCHIA:  Au trecut așadar pe poarta Raiului, unde păzitorul ei, Sân Toader, înghețat de frigul iernii, a băgat de seamă prea târziu ce s-a întâmplat. Speriat, a fugit în grajdurile cerului, a luat nouă bidivii puternici, a pus nouă moși să-i încalece și a pornit în urmărirea Soarelui. 

LEGENDA BABEI DOCHIA: Au căutat timp de opt zile, dar i-au pierdut urma, căci babele mânau caii de se zdruncina cerul, lăsând să cadă pe pământ ninsoare și viscol, iar moșii, mai blânzi fiind, nu se putea pune cu ele. A noua zi însă, moșul Alexe i-a dat de urmă și, împreună cu ceilalți, au pornit să-l prindă pentru a-l obliga să meargă pe drumul ceresc, lăsat de Dumnezeu. Și-n ziua în care au găsit Soarele, Pământul cu vietățile lui s-a trezit la viață. De aceea, zilele Babei Dochia, cea mai strașnică babă, sunt în număr de 9: până la Sâân Toader și de la Sân Toader.

TRADITII SI OBICEIURI DE BABE: 

ZILELE BABEI DOCHIA se sărbătoresc astfel de la 1 până la 9 martie și nu întâmplător sunt în număr de 9, o cifră cu semnificații magice, des întâlnită în vechiul calendar lunar carpativ. Sărbătoarea BABEI DOCHIA deschide în spiritualitatea populară șirul nor bogate manifestări ce sunt departajate de cele nouă zile: Mucenicii, Alexiile, Blagoveșteniea.

Cea mai strașnică și capricioasă dintre toate babele este considerată BABA DOCHIA, care stă la cumpăna dintre iarnă și primăvară, dintre anul nou și anul vechi. 

TRADITII SI OBICEIURI DE BABE: Vremea capriciasă din ZILELE BABELOR este pusă pe caracterul BABEI DOCHIA, iar, dacă se încălzește treptat, se spune că BABA DOCHIA își leapădă cojoacele. Fiecare cojoc este luat de celelalte babe, numite după zilele săptămânii: Lunica, Martica, Marcuriana, Joița, Virița, Sitița și Domnica.

Primele trei zile ale lunii martie se mai numesc BABA DE PRIMĂVARĂ- 1 MARTIE, BABA DE VARĂ- 2 MARTIE și BABA DE TOAMNĂ- 3 MARTIE. Se spune că, așa cum vor fi aceste zile, așa vor fi și cele anotimpuri.

Ultima zi a BABELOR- 9 MARTIE, se suprapune cu o mare sărbătoare creștină: cei 40 de mucenici de la Sevastia. Pe 9 martie își serbează ziua numelui persoanelor care nu au patroni printre sfinții din calendar.

In vechime, ZILELE DOCHIEI se respectau pentru a avea recolta bogata, pentru ferirea de boli, dar si pentru noroc. Este ziua in care se culegeau florile. Femeile nu faceau treaba te teama sa nu iasa puii sau viteii strambi, iar gravidele o tineau ca sa aduca pe lume copii frumosi si sanatosi.

TRADITII SI OBICEIURI DE ZILELE BABEI DOCHIA: 

Dupa obicei, in aceasta perioada, fiecare om isi poate alege o zi care, in functie de starea vremii, sa-i descifreze cum ii va fi viata pana anul viitor.

Altă variantă a mitului BABA DOCHIA:

Se spune că DOCHIA ar fi fost fiica regelui dac Decebal, de care s-a îndrăgostit Traian, cuceritorul Daciei. Urmărită fiind de trupele lui Traian, aceasta se ascunde pe muntele sacru, Ceahlău, împreună cu oile. Este ajutată de Maica Domnului, care o transformă împreună cu turma sa într-un complex de stânci.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button