Tradiții și superstiții de Sfânta Parascheva, sărbătorită pe 14 octombrie

de:
13 oct. 2013
0 Afișari
Tradiții și superstiții de Sfânta Parascheva, sărbătorită pe 14 octombrie

SFANTA PARASCHEVA: Ziua de 14 octombrie marchează începutul pregătirii turmelor pentru iernat și deschiderea unor târguri unde se valorifică produsele pastorale. Conform volumului Tradiții și Obiceiuri Românești, coordonat de editura Flacăra, de Sfânta Parscheva, se postește și nu se lucrează, altfel există pericolul apariției unor boli.

În popor, Sfânta Parascheva e percepută fiind mare la trup și urâta la chip, dar cu suflet bun, pentru că-i ferește pe oameni de boli, grindină și trăsnet, iar pe copii îi apără de deochi. De aici i se mai spune și Sfânta Vineri.

Fetele tinere trebuie să țină Ziua Sfintei Parascheva, pentru a fi cinstite, cum a fost și ea. La sate, se fac focuri în curte, pentru a ține departe spiritele rele.

În această zi, ciobanii nu cioplesc nimic, să nu le iasă mieii tărcați. Turmele de oi se pregătesc pentru iernat, se împlinește sorocul ciobanilor, văcarilor și pândarilor și se fac angajări noi pentru anul care urmează. În dimineața zilei de 14 octombrie, ciobanii trebuie să verifice felul în care au dormit oile. Dacă stau grămadă, e semn că va fi o iarnă grea și, dacă sunt împrăștiate, iarna va fi blândă. Totodată, se crede că, dacă de Sfânta Parascheva nu plouă, atunci iarna va veni curând.

Cookies