Poate mulți nu știu, dar românii au o groază de tradiții în noaptea de Înviere. În timp ce unele aduc noroc, altele doar te feresc de ghinion și îți alină suferința ori boala. Indiferent dacă le crezi sau nu, ar fi bine să știi ce trebuie să faci diseară dacă vrei să ai noroc tot restul anului. Superstiții la români și tradiții din bătrâni pentru un Paște ca la carte.
Tradiții în noaptea de Înviere. Ce trebuie să faci diseară pentru a avea noroc tot restul anului. Superstiții la români de Paște.
Departe de credințele populare, se spune că Lumina de Înviere are scopul de a te lumina pe tine și locul în care trăiești. În noaptea de sâmbătă spre duminică, credincioşii merg la biserică (cu dezlegare de restricții de la MAI) pentru a primi lumina Lui Hristos. Când vine vorba de sărbătoarea de Paşti şi noaptea de Înviere, în România sunt cunoscute mai multe tradiţii populare, această seară având o importanță majoră pentru creștinii ortodocși.
În primul rând, sfat valabil pentru tot anul, nu e bine să te cerţi în noaptea de Paşte. Se zice trebuie să primeşti Învierea Domnului cu bucurie şi optimism în suflet, iar dacă eşti certat cu cineva ar trebui să faci pace până la noapte, că să nu te prindă Învierea supărat. Mai mult, cei care înjură sau blesteamă în această noapte sfântă vor fi urmăriţi de ghinioane tot anul.
În același timp, se spune că, dacă prima persoană care îţi intră în casă este bărbat, vei avea noroc tot anul. De asemenea, când mergi la biserică e bine să aduci cu tine apă sfinţită. După noaptea Învierii păstreaz-o, căci îţi va aduce noroc.
În tradiţie se zice că apa păstrată de la slujba de Paşte capătă proprietăţi vindecătoare. Este bună în caz de boală, deoarece îndepărtează suferinţa. În Noaptea de Înviere nu este bine să pui mâna pe sare, deoarece se spune că îți vor transpire mâinile vara.
În vremurile străvechi oul era oferit cadou, fiind considerat un simbol al echilibrului şi al renaşterii naturii.
Se spune că cei care ciocnesc ouă în noaptea de Înviere se vor întâlni pe lumea cealaltă. În același timp se zice că oul crăpat trebuie să îl dai celui care ţi l-a spart, altfel îl vei mânca stricat în viaţă de apoi.
Dacă descoperi un ou cu două gălbenuşuri e semn de căsătorie.
Lumânarea este poate cel mai important simbol al Învierii. Ea reprezintă biruinţa vieţii asupra morţii şi a binelui asupra răului. Tradiţia spune că după slujba, lumânarea trebuie adusă acasă aprinsă. Nu se aruncă, ci este păstrată cu sfinţenie pentru a fi aprinsă la necazuri. Conform credinţei populare, lumânarea de Înviere se aprinde în faţă unei icoane în caz de primejdie sau dificultate, la cutremure şi furtuni.
De asemenea, se zice că oul crăpat trebuie să îl dai celui care ţi l-a spart, altfel îl vei mânca stricat în viaţa de apoi.
Tradiții în noaptea de Înviere. Ce trebuie să faci diseară pentru a avea noroc tot restul anului. Superstiții la români de Paște.
Tradiții în noaptea de Înviere. Ce trebuie să faci diseară pentru a avea noroc tot restul anului. Superstiții la români de Paște.