Tradiţii mai puţin cunoscute de IGNAT, 20 DECEMBRIE. TRADIȚII și OBICEIURI de SFÂNTUL IGNAT

de:
20 dec. 2014
0 Afișari
Tradiţii mai puţin cunoscute de IGNAT, 20 DECEMBRIE. TRADIȚII și OBICEIURI de SFÂNTUL IGNAT

TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE IGNAT, 20 DECEMBRIE: Ignatul nu se rezumă la şorici şi ţuică fiartă. Pentru strămoşii noştri, 20 decembrie era o sărbătoare a luminii, pentru că aceasta este cea mai scurtă zi din an.

CE TREBUIE SĂ FACI DE IGNAT. Din 21 decembrie şi până la 21 iunie, ziua creşte continuu, iar noaptea scade treptat. În popor se crede că, în aceste zile, spiritele rele îşi fac de cap: vrăjitoarele leagă farmece şi strigoii încearcă să strice bucuria adusă de Naşterea Domnului. Iată de ce forţele malefice trebuie anihilate, potrivit libertatea.ro.

TRADIȚII, OBICEIURI și SUPERSTIȚII de IGNAT, 20 DECEMBRIE:

– Tradiţia cere să se taie codiţa unui dovleac şi să fie pusă la păstrare, ca să ferească pruncii de bube dulci şi de alte probleme de sănătate.

TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE IGNAT. Cei miloşi din fire trebuie îndepărtaţi, pentru că, în prezenţa lor, porcul se va chinui mult până să moară, iar carnea va fi tare şi greu de gătit.

– Cei de faţă trebuie să rostească: „Ignat, Ignat, porc umflat” şi „Doamne ajută, să-l mâncăm sănătoşi!” – ca rugăciune de iertare, adresată lui Dumnezeu şi Sfântului Ignatie, patronul zilei, pentru uciderea animalului.

– Băşica porcului se pune la uscat, cu grăunţe sau cu câteva boabe de porumb în ea: cu cât va face mai mult zgomot, atunci când este zgâlţâită, cu atât mai multă veselie va fi în gospodărie în anul ce va să vină.

TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE IGNAT. Toţi cei prezenţi primesc pomana porcului, însoţită de păhărelul aburind de la ţuica fiartă. Mănâncă, beau şi se veselesc, pentru ca pomana să fie primită şi norocul să fie de partea lor.

În calendarul ortodox, 20 decembrie este marcată ca ziua Sfântului Ignatie Teoforul, Înainte-Prăznuirea naşterii Domnului. Ziua de 20 este numită în popor şi Ignatul porcilor.

Cookies