ZIUA CRUCII, AZI, DUMINICĂ, 14 SEPTEMBRIE. ÎNĂLŢAREA SFINTEI CRUCI, TRADIȚII ȘI OBICEIURI RESPECTATE

de:
13 sept. 2014
2 Afișari
ZIUA CRUCII, AZI, DUMINICĂ, 14 SEPTEMBRIE. ÎNĂLŢAREA SFINTEI CRUCI, TRADIȚII ȘI OBICEIURI RESPECTATE

ÎNĂLŢAREA SFINTEI CRUCI, 14 SEPTEMBRIE. TRADIȚII ȘI OBICEIURI de ZIUA CRUCII: În această zi sărbătorim amintirea a două evenimente deosebite din istoria SFINTEI CRUCI:

ÎNĂLŢAREA SFINTEI CRUCI, ZIUA CRUCII, 14 SEPTEMBRIE. – Aflarea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul și înălțarea ei solemnă în fața poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie din anul 335;

ÎNĂLŢAREA SFINTEI CRUCI. Aducerea Sfintei Cruci de la perșii păgâni, în anul 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste în biserica Sfântului Mormânt (a SFINTEI CRUCI) din Ierusalim, potrivit crestinortodox.ro.

ZIUA CRUCII. ÎNĂLŢAREA SFINTEI CRUCI: Înălţarea Sfintei Cruci, cea mai veche dintre sărbătorile creştine, este singura cu post aspru şi rugăciune ce apare atât în calendarul bizantin (ortodox şi greco-catolic), cât şi în cel latin, la data de 14 septembrie.

TRADIȚII ȘI OBICERIU de ZIUA CRUCII: Bătrânii spun că de ziua Crucii se închide pământul, care ia cu sine insectele, reptilele şi plantele ce au fost lăsate la lumină în primăvară.

ZIUA CRUCII este considerată data ce vesteşte sfârşitul verii şi începutul toamnei.

ÎNĂLŢAREA SFINTEI CRUCI, 14 SEPTEMBRIE, TRADIȚII, OBICEIURI. În lumea satelor încă se mai crede că, în această zi, şerpii, înainte de a se retrage în ascunzişuri, se strâng mai mulţi la un loc, se încolăcesc şi produc o piatră nestemată, folositoare pentru vindecarea tuturor bolilor.

ÎNĂLŢAREA SFINTEI CRUCI, 14 SEPTEMBRIE: Tot în această zi, preotul sfinţeşte via şi butoaiele de vin, pentru ca şi în viitor gospodarul să se bucure de o recoltă bogată. Strugurii din ultima tufă de vie nu trebuie culeşi astăzi. Ei trebuie păstraţi ca ofrandă pentru păsările cerului şi de aceea se numesc, în limbaj popular, strugurii lui Dumnezeu.

TRADIȚII ȘI OBICEIURI de ZIUA CRUCII, 14 SEPTEMBRIE. În serile culesului, podgorenii fac focuri din viţă uscată, în jurul cărora petrec cu mâncare, băutură şi muzică.

 Tot la această dată se sfinţesc la biserică busuiocul, menta, măghiranul şi cimbru, considerate plante magice.

Despre busuiocul sfinţit în această zi se crede că alină durerile, chiar şi migrenele puternice sau durerile de dinţi.

TRADIȚII ȘI OBICEIURI de ZIUA CRUCII. În mediul rural, cu crenguţe de busuioc aprinse se afumă bolnavii de friguri. Busuiocul se pune şi în vasele cu apă pentru păsări, în perioada epidemiilor.

ÎNĂLŢAREA SFINTEI CRUCI, 14 SEPTEMBRIE, TRADIȚII, OBICEIURI. Monedele sfinţite în această zi, păstrate în portofel, alături de o cruciuliţă aduc belşug şi spor în muncă.

Totodată, această sărbătoare este ținută astăzi și pentru că Sfânta Cruce a fost găsită pe 14 septembrie. Din porunca Sfintei împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare. Datorită acesteia s-au gasit pe Golgota trei cruci.

ÎNĂLŢAREA SFINTEI CRUCI, 14 SEPTEMBRIE. Pentru a afla care a fost crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul si care sunt crucile talharilor rastigniti odata cu El, patriarhul Macarie le-a spus sa atinga pe rand crucile de o femeie moarta. Femeia a inviat in momentul in care a fost atinsa de cea de-a treia cruce, cea pe care a fost rastignit Hristos.

Cookies