BAZAR

TRADIȚII și SUPERSTIȚII de IGNAT, AZI, 20 DECEMBRIE. ZIUA DE IGNAT-CE NU AI VOIE SĂ FACI DE IGNAT

TRADIȚII ȘI SUPERSTIȚII DE IGNAT. CE SĂ FACI DE IGNAT. În tradiţia populară, se crede ca în noaptea de Ignat porcii visează că vor fi tăiaţi. Conform crestinortodox, de acum încolo nu se mai îngraşă, nu mai pun carne pe ei şi nu mai mănâncă, pentru că şi-au visat tăierea.

SFÂNTUL IGNATIE, 20 DECEMBRIE. TRADIȚII ȘI OBICERIURI. Singura activitate permisă în această zi era tăierea porcului. Femeile însărcinate, de teamă de a nu naşte copii cu infirmităţi, respectau cu stricteţe interdicţia de a lucra. Cei care nu respectă această zi sunt pedepsiţi aspru de cea care patronează ziua: Inătoarea – o femeie bătrână, lacomă şi urâtă. Potrivit credinţei din popor, ea le ispiteşte pe femei să lucreze, dupa care le opăreşte.

TRADIȚII ȘI SUPERSTIȚII DE IGNAT. În această zi, în satele din Bărăgan, gospodarii taie porcul din care pregătesc apoi bunătăţi pentru masa de Crăciun. Oamenii ţin cont însă de o serie de superstiţii pentru a avea spor şi sănătate în casă. Specialiştii în Etnografie şi Folclor de la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi spun că, din bătrâni, se păstrează tradiţia ca la tăierea porcului, cei care sunt miloşi din fire nu trebuie să stea în apropiere. Se crede ca porcul moare cu mare greutate, iar carnea nu va mai fi bună. „Există şi obiceiul ca porcul tăiat să fie încălecat de un copil, ritual amintit şi de Ion Creangă în „Amintiri din copilărie”. Se crede că acest lucru va aduce un an fără boli şi plin cu bogăţii şi sănătate”, spune Anişoara Topârceanu, etnograf, pentru adevărul.ro.

TRADIȚII ȘI OBICERIURI de SFÂNTUL IGNATIE, 20 DECEMBRIE. De Ignat, femeile pisează grâu ca să aibă până la Crăciun. Fac un fel de turte, numite „cârpele Domnului Hristos”, pe care le mănâncă în Ajunul Crăciunului cu miere şi nuci.

TRADIȚII ȘI SUPERSTIȚII DE IGNAT. Pentru sporul casei şi pentru sănătate, din bătrâni s-au împământenit câteva obiceiuri. De Igant, oamenii de la sate nu muncesc pentru a avea noroc la păsări.

Când se taie porcul, sângele amestecat cu făină, se mănâncă. Se crede astfel că bolnavii se însănătoşesc.

CE SĂ FACI DE IGNAT. Tot cu sânge se însemnează copiii pe frunte ca să fie rumeni şi sănătoşi.

TRADIȚII ȘI SUPERSTIȚII DE IGNAT. Dacă în inima porcului tăiat se găsea mult sânge „îngheţat”, era semn că stăpânul va avea noroc la bani.

Cei care au ajutat la tăiat primesc pomana porcului, de la care este nelipsita ţuică fiartă.

CE SĂ NU FACI DE IGNAT. Când tai un porc negru, e bine să opreşti sângele într-o strachină cu zer. După ce se usucă, se macină şi se afumă copiii, să le treacă de guturai şi sperietură.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button