Totul despre parcul Carol din București: hartă, istoric și curiozități

08 dec. 2020
1633 Afișari
Totul despre parcul Carol din București: hartă, istoric și curiozități

Aflat în sectorul 4 al Bucureștiului, Parcul Carol are o istorie pe care nu toți o cunosc. Află curiozitățile despre unul dintre cele mai frumoase parcuri ale Capitalei!

Unde se află parcul Carol din București. Hartă și mijloace de transport

Parcul Carol I în București este un parc amplasat în sectorul 4, pe Dealul Filaretului. Poți ajunge la Parcul Carol I cu Autobuz, Metrou sau Tramvai. Acestea sunt liniile și rutele care au stații în apropiere:

  • Autobuz: 116, 136, 232, 323, 381
  • Metrou: linia M2
  • Tramvaiul 47

Cele mai apropiate stații de Parcul Carol I sunt:

  • Autogara Filaret este la 651 metri distanță, 9 min de mers pe jos.
  • Adesgo este la 732 metri distanță, 10 min de mers pe jos.
  • Cuţitul De Argint este la 768 metri distanță, 10 min de mers pe jos.
  • Ștefan Hepiteș este la 1060 metri distanță, 14 min de mers pe jos.

Istoricul parcului

Ion N. Lahovari, ministrul domeniilor în Guvernul George Gr. Cantacuzino, a avut inițiativa de amenajare a Parcului Carol I, pentru a sluji ca loc principal de organizare a „Expoziției Generale Române, cu prilejul celor 40 de ani de domnie glorioasă a M.S.R Carol I.”

Parcul a fost amenajat între anii 1900-1906, după planurile arhitectului peisagist elvețian francez Eduard Redont și a fost inaugurat în 1906 pentru a sărbători 40 de ani de domnie a regelui Carol I, ocazie cu care a fost organizată și expoziția jubiliară. Comisarul general al organizării parcului a fost omul de știință Constantin I. Istrati (1850 – 1918), profesor universitar și academician.

Inițial, suprafața parcului a fost de 36 de hectare, suprafața totală atingând în final 41 hectare; pe 2 hectare din suprafața totală a fost amenajat un mic lac de agrement. Parcul este amenajat în stil mixt, cu o latură peisagistică dominantă, vegetația fiind amplasată în jurul Aleii Centrale – construită într-un stil geometric. Sub grija grădinarilor horticultori Samuel și Louis Leyvraz  au fost plantați 4.206 de arbori mari, 5.983 arbori coniferi, 48.215 arbuști precum și numeroase plante și flori.

Cu ocazia expoziției din 1906 a fost inaugurat și Palatul Artelor unde se puteau găsi bustul lui Traian, o copie a Lupoaicei de pe Capitoliu (acum se află lângă Pasajul Latin, București) și încă două statui comandate de la Roma. În 1919, Palatul Artelor a fost donat Ministerului Războiului pentru a adăpostii expozițiile și patrimoniul viitorului muzeu militar.

În perioada comunistă, anume între anii 1948-1991, a purtat numele de Parcul Libertății și a suferit numeroase modificări.

Mausoleul din parcul Carol

Mausoleul din Parcul Carol este un monument amplasat în Parcul Carol I, construit pe platoul care domină Parcul, în locul în care se afla Palatul Artelor, transformat mai târziu în Muzeul Militar și cascada din fața acestuia.

În 1923, în fața Muzeului Militar a fost amplasat Mormântului Ostașului Necunoscut, loc pentru pelerinaj și de reculegere pentru soldații români care și-au dat viața pentru realizarea idealului unirii neamului românesc. Din cauza unui incendiu, în anul 1938 muzeul și-a redus activitatea, urmând ca, în 1940, să fie grav avariat de cutremur.

În timpul comunismului, Mausoleul a existat sub alt nume: „Monumentul eroilor luptei pentru libertatea poporului și a patriei, pentru socialism”, iar mormântul soldatului necunoscut a fost mutat la Mausoleul de la Mărășești. După revoluția din 1989, în cadrul unei mari ceremonii soldatul necunoscut, acest simbol al tuturor militarilor care s-au jertfit in Primul Război Mondial, a revenit în Parcul Carol I.

Cookies