“Toți știau!” de Azilele Groazei | Vecinii au făcut sesizări încă de la sosirea primilor beneficiari la centrul din Voluntari. Se auzeau urlete, semn al suferinței bătrânilor

11 iul. 2023
597 Afișari
“Toți știau!” de Azilele Groazei | Vecinii au făcut sesizări încă de la sosirea primilor beneficiari la centrul din Voluntari. Se auzeau urlete, semn al suferinței bătrânilor
“Toți știau!” de Azilele Groazei | Vecinii au făcut sesizări încă de la sosirea primilor beneficiari la centrul din Voluntari. Se auzeau urlete, semn al suferinței bătrânilor

“Toți știau!”, cu referire directă la deja așa-numitele “Azilele Groazei”, este, deja, un enunț-protest care se răspândește cu repeziciune în mediul online.

La început, instinctul spunea că “Toți știau!”, că n-avea cum să fie altfel, că era imposibil ca realitatea sinistră din atât de multe centre de “îngrijire a bătrânilor” să le fie străină autorităților, mai ales că atât de multe instituții publice au responsabilități, directe sau nu, în legătură cu aceste azile.

Cine sunt acei „Toți!” care știau de Azilele Groazei

După doar o săptămână și un pic de la operațiunea mamut de intervenție a autorităților la cele trei centre din Ilfov – mai exact, din Voluntari și Afumați, nu numai că dimensiunea grozăviile care se petreceau acolo a devenit insuportabilă, dar informații clare vin să arate că “Toți știau!” nu e doar instinct, e din ce în ce mai mult fapt concret.

Ce e, deja, evident este că există o listă lungă de instituții publice care aveau de multă vreme informații concrete și clare despre relele tratamente cărora le erau supuşi beneficiarii unuia dintre cele trei „lagăre” din Ilfov.

Centrul de Investigații Media, care, împreună cu Buletin de București, a făcut și publicat anchetele jurnalistice de la care a fost întocmit dosarul “Azilele Groazei”, face o listă a acestor instituții. Iar ele sunt:

  • Primăria Voluntari,
  • Ministerul Muncii – prin Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Ilfov, 
  • Autoritatea Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială, 
  • Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copiilor şi Adopţii, 
  • Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi)
  •  Ministerul Sănătăţii (prin DSP Ilfov), 
  • Ministerul Afacerilor Interne (prin IPJ Ilfov, ISU), 
  • Ministerul Mediului (prin Garda de Mediu)

Centrul de Investigaţii Media vorbește despre demersurile, inclusiv în instanţă, pe care le-au făcut vecinii unuia dintre centrele pentru batrani din Voluntari.

Avocat: Sesizări au fost trimise din octombrie 2021

De asemenea, avocatul victimelor, Silviu Munteanu, povestește, într-o postare pe Facebook, despre zecile de adrese la instituţiile abilitate să ia măsuri în legătură cu activitatea acestei asociaţii, sesizări trimise începând cu luna octombrie 2021. 

Inițial, am hotărât împreună cu clienții mei (vecinii unuia dintre centrele din voluntari administrate de Asociația Sf. Gabriel cel Viteaz) să nu comentăm public aspectele referitoare la activitatea căminului respectiv. Cu toate acestea, am hotărât că sunt necesare câteva precizări suplimentare (…)  Trebuie reținut de către toată lumea că au fost făcute zeci de adrese la instituțiile abilitate să ia măsuri în legătură cu activitatea acestei Asociații începând cu luna octombrie 2021. (…) În acest moment există la Curtea de Apel București un dosar care are ca obiect obligarea ANPDPD la  revocarea licenței (provizorii la momentul introducerii cererii) Asociației Sf. Gabriel cel Viteaz. Am făcut  numeroase solicitări la Primăria Voluntari, la Direcția de Sănătate Publică Voluntari, la AJPIS și ANPDPD (instituțiile care au propus și emis autorizațiile acestei Asociații), la EUROPAVOL (companie care administrează canalizarea din Voluntari). Pentru toate aceste instituții a fost necesar să facem acțiuni în instanță pentru a fi obligate să răspundă la solicitările noastre sau să ia măsurile legale ce se impun. Dintre toate instituțiile cu atribuții de supraveghere/control a Asociației, ANPDPD este singura instituție care a întocmit un raport corect.

Cu documente, cele două publicații arată cum sesizări despre posibila lipsă de îngrijire și posibilele violenţe din centru au fost trimise autorităților de către vecinii, care au sesizat că „ceva nu e deloc bine” încă de la deschiderea centrului Asociației Sfântul Gabriel.

Spre exemplu, scrie Centrul de Investigații Media,  în noiembrie  2021, Primăria Voluntari primeşte o  adresă – care nu era prima! – din partea unui grup mai mare de oameni care locuiesc în vecinătatea centrului.

Toți vorbesc despre un miros pestilenţial emanat de la improvizaţia de la canalizare. Aceeaşi adresă este transmisă şi Gărzii de Mediu, precum şi la  DSP Voluntari.

Vecinii unuia dintre Azilele Groazei: Din demisol se aud gemete, urlete

De asemenea, vecinii scriu (iar!) și Ministerului Muncii, căruia îi oferă şi mai multe detalii despre posibilele rele tratamente cărora este posibil ca bătrânii din centru să fie supuși.  vecinii vorbesc despre personalul insuficient şi slab pregătit din centru, despre foarte desele apariții ale ambulanţelor și, mai ales, spun  că „din demisolul imobilului se aud ţipete, gemete, zgomote de altercaţii”:

După sărbătorile din iarna lui 2021, în 17 ianuarie 2022, asistaţi deja de o casă de avocatură, vecinii deja disperaţi întocmesc o adresă-mamut pe care o trimit către toate instituţiile care, potrivit legii, ar fi trebuit să verifice tot ce se întâmplă în centrul Sfântul Gabriel cel Viteaz de peste gard de ei. În adresa către Primăria Voluntari, petiţionarii scriau explicit că, încă din toamna anului 2021, au sesizat „existenţa unor zgomote puternice care sugerau suferinţa şi/sau agresivitatea persoanelor aflate în interiorul imobilului (ţipete, urlete extrem de puternice)”

Prin acelaşi document, oamenii solicitau informaţii despre autorizarea şi funcţionarea respectivului centru.

Mai mult decât atât, în primăvara anului trecut (martie 2022), vecinii dau în judecată Primăria Voluntari, tocmai pentru că nu au primit niciun răspuns la sesizările lor.

Pe același subiect:

Cookies