ȘTIRI

Virusologul Cercel: Răniții din Colectiv transferați în Belgia nu erau infectați, ci colonizați

UPDATE: Managerul Institutului „Matei Balş” din Capitală, Adrian Streinu-Cercel, a declarat, marti, la o conferință de presă organizată de Ministerul Sănătății, ca cei 8 raniti in incendiul din clubul Colectiv care au fost transferati la Spitalul Militar din Bruxelles „nu sunt infectati, ci colonizati cu un anumit tip de bacterii, este o diferenta majora”.

„Persoanele respective nu sunt infectate, ci colonizate potential cu anumiti germeni”, a afirmat Streinu Cercel, adaugand ca „nu exista spital, in tara sau in strainatate, in care sa nu existe riscul infectiilor nozocomiale”. El a adaugat ca „la pacientii cu arsuri majore, rata de infectie a celor care decedeaza este de peste 70%, arata statisticile internationale”.

Adrian Streinu Cercel a mai afirmat ca nu exista un risc mai mare in cazul pacientilor tratati in tara, acuzand faptul ca „aici media face un deserviciu”.

Conducerea Spitalului Militar din Belgia – Military Hospital Queen Astrid Bruxelles – a confirmat, într-un răspuns oferit la o solicitare a României libere, că toți cei opt pacienți pe care i-a preluat din București au fost infectați cu bacterii intraspitalicești. Răniții au fost aduși la Bruxelles pe 7 noiembrie, după ce au fost tratați aproximativ zece zile în spitalele din România, se arată în documentul trimis de spitalul belgian. Prin urmare, infecția cu bacterii de care vorbește echipa medicală nu s-a putut realiaza decât în timpul petrecut de pacienții din Colectiv cât timp au fost internați în România.

Cei opt pacienți care au ajuns la Bruxelles cu infecții intraspitalicești provin de la Spitalul Militar Central Carol Davila din București.

Comandantul acestei unități medicale, Florentina Radu, a explicat, într-o declarație făcută presei în ziua de 6 noiembrie că “patru pacienți în stare foarte gravă și patru pacienți în stare mai puțin gravă pot fi preluați de Spitalul Militar din Bruxelles”. O zi mai târziu, medicii belgieni i-au luat pe cei opt pacienți români, care au ajuns în capitala Belgiei. De altfel, chiar și de pe pagina de Internet a spitalului aflăm că “la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central Dr. Carol Davila a venit o echipă de la Spitalul Militar de la Bruxelles, formată dintr-un medic anestezist şi un medic chirurg, care au evaluat toate cazurile internate în Secţia ATI şi, respectiv, în Secţia de Chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă pentru a selecţiona pacienţii care pot fi transportaţi în Belgia, pentru continuarea tratamentului specific”.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button