Elevii din Colegiul Național ”Gheorghe Șincai” din Capitală, unde zeci de lucrări au fost anulate de profesorii supraveghetori, au promovat în integralitate proba de BAC la Limbă și Literatura Română.
O profesoară de la acest liceu a transmis un mesaj prin care explică că nu s-a pus niciodată problema ca absolvenții să nu promoveze examenul.
Una dintre profesoarele din cadrul Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din București a transmis un mesaj prin care își exprimă nemulțumirea fața de modul în care au fost tratați elevii ale căror lucrări au fost anulate, transmite News.ro.
Cadrul didactic a transmis că faptul că absolvenții de liceu au promovat examenul nu este o surpriză, deoarece aceștia erau pregătiți. Alexandra Chirea a posta pe pagina sa de Facebook următoarele:
Ați citit și dumneavoastră, probabil, că toți absolvenții de la Șincai au promovat Bacu’ la Limba Română, acolo unde comisia a anulat mai multe lucrări din motive absurde.(…) Mai mult, avem un singur respins, la proba la alegere, așa că așteptăm cu emoții contestațiile.
Fata în fata cu o comisie care a încercat sa îi intimideze, care nu le-a acordat timp suplimentar și care i-a descălțat ca pe niște infractori, copiii noștri s-au descurcat dintr-un singur motiv: pentru ca au învățat. Sunt convinsa, așadar, că și daca era o maimuța pe lustra, și daca părintele-profesor– fost inspector- actual director venea cu echipele SWAT și cu câinii de paza să-i miroasă pe micii infractori șincaiști și să îi sperie, tot nu ar fi reușit „să îi pice” examenul.
Problema care se pune, însă, este dacă notele pe care le-au luat acești copii sunt cele pentru care s-au pregătit și la care se așteptau. Au avut elevii de la Șincai șansa să își atingă potențialul? Au avut elevii de la Șincai toate condițiile să arate ceea ce pot? Au avut elevii de la Șincai un mediu propice unui examen? Răspunsul este clar, scurt și cuprinzător: NU. Aș îndrăzni să spun că elevii noștri au reușit, și de data aceasta, împotriva sistemului.
Profesoara a mai spus și că, în anumite situații, elevii ar fi putut lua note mai mari, dacă timpul lor de examen nu ar fi fost scurtat. Aceasta a explicat că este greu de determinat dacă notele de 9.50 ar fi putut, sau nu, să fie unele de 10.
Nu vom ști niciodată dacă o nota de 9,50 ar fi putut fi un 10 curat, în condiții normale de examen. Așa cum nu vom ști în ce măsura un 8 ar fi putut fi un 9, un 7 ar fi putut fi un 8, așa cum nu vom putea ști în ce măsura au fost afectați de nedreptate și cat de mult a contat acest lucru la probele care au urmat.
Profesoara a criticat și modul în care Ministerul Educației a decis să abordeze această problemă. Ea explică că, prin acțiunile sale, Ligia Deca le-a transmis elevilor că ei nu contează.
Doamna ministru, eu nu știu ce să le explic acestor copii. De ce ei? Cu ce au greșit ei? M-așteptam, ca o naiva ce sunt, să ieșiți public și să le cereți scuze copiilor mei. Merită toți, vă asigur. Nu au încercat nici să copieze, nici să facă semne pe lucrare, nici să încalce regulile. Ați aflat de toate acestea luni seară și semnalul pe care l-ați dat copiilor a fost ca ei nu contează. Ați fi putut să luați măsuri din secunda unu, să le dați un semnal copiilor, să le dați încredere în ei, să arătați toleranta zero fată de astfel de comportamente, dar ați refuzat, transmițându-le copiilor mei cel mai crud, dureros și odios mesaj: voi nu contați, puteți fi umiliți, nu exista consecințe.
În final, profesoara a explicat că nota de promovare contează, deoarece reprezintă munca elevilor, efortul depus de aceștia.
Știu ce gândiți, hai, ce contează, au trecut toți, asta e. Ba contează! E munca lor și ar fi meritat ca statul asta bolnav să le ofere toate condițiile să își împlinească potențialul. (…) De astăzi, au tot dreptul să plece și să nu se mai întoarcă niciodată într-o țară în care e în permanență noapte. Noaptea mintii.
Iată aici articolele în care sunt prezentate, pe larg, cele întâmplate în timpul probei de Bacalaureat, la Limba și Literatura Română, la Colegiul Național „Gheorghe Șincai”: