Tot mai mulți bucureșteni vor să se debranșeze din lipsa apei calde și a căldurii. Procesul, extrem de anevoios

29 iun. 2021
108 Afișari
Tot mai mulți bucureșteni vor să se debranșeze din lipsa apei calde și a căldurii. Procesul, extrem de anevoios

Din ce în ce mai mulți bucureșteni ajuns să se debraneșeze de la rețeaua centralizată, după ce au rămas fără apă caldă și căldură în timpul iernii. Totuși, procesul este unul extrem de anevoios și complicat.

Bucureștenii care au avut de suferit toată iarna din cauza avariilor apărute la rețeaua de termoficare, în toate cele șase sectoare, doresc din ce în ce mai mult să își instaleze centrale termice. Totuși, pentru a reuși acest lucru, trebuie să treacă printr-un proces complicat.

Numărul debranșărilor este în creștere în București, chiar dacă sunt complicate și presupun cheltuieli consistente. Nici în mijlocul verii bucureștenii nu se pot bucura de utilitățile de bază, cum ar fi apa, rece sau caldă, asta din cauza țevilor vechi ale societății Termoenergetica în care apar fisuri și găuri.

Ce presupune debranșarea

Din 15 aprilie, data de la care încep să fie depuse cererile de debranșare, până la 22 iunie, au fost înregistrate 870 de astfel de solicitări. În aceeași perioadă a anului trecut au fost de 4 ori mai puține cereri.

Pandemia a încetinit ritmul debranșărilor din Capitală, care era destul de alert până la finalul anului 2019. Între 15 aprilie și 22 iunie 2019 au fost peste 900 de cereri.

Cererile de debranșare primesc aviz în cel mult 30 de zile

Până la depunerea unei solicitări la Termoenergetica, trebuie să aduni un portofoliu consistent de documente. Printre ele, acordul de la asociația de proprietari, acordul de la vecini și un proiect tehnic. Este un proces birocratic anevoios și costisitor.

„Nu exclud apariția unor avarii, asta până când întregul sistem se va moderniza. Preconizăm că reparațiile și modernizările pe care le vom face în următorii 2-3 ani, deja prin ele să existe o diferența majoră în calitatea livrării serviciului, dar o modernizare totală va dura probabil cel puțin 10 ani”, a declarat pentru Digi24 Adrian Gîtlan – director adjunct Termoenergetica.

Din anii 1990 și până acum, mai mult de jumătate din gospodăriile din România și-au instalat centrale termice proprii.

Cookies