Ziua de 15 august este o zi cu dublă însemnătate la noi în țară. Înainte de toate, 15 august este Adormirea Maicii Domnului în calendarul Bisericii Ortodoxe, fiind zi declarată zi liberă, pentru ca tot pe această dată să se sărbătorească și Ziua Marinei, ocazie cu care pasionații pot vedea cu ochii lor aparatură și tehnică militară navală în Portul militar din Constanța.
Din fericire pentru majoritatea angajaților, ziua de 15 august a căzut în acest an lunea, astfel că oamenii se bucură de „minivacanța” de Sfânta Maria Mare alături de cei dragi, de obicei fie la munte, fie la mare. Ziua e dedicată evenimentelor religioase și pelerinajelor, dar și petrecerilor dedicate celor care-și serbează astăzi ziua onomastică.
În data de 15 august Biserica Ortodoxă prăznuiește Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare extrem de importantă în lumea religiei, cunoscută adesea și sub numele de Sfânta Maria Mare sau Uspenia (cum era denumită în scrierile slave).
Adormirea Maicii Domnului este cea mai timpurie sărbătoare dedicată Maicii Domnului din calendarul creștin ortodox – primele mărturii legate de această sărbătoare datează din secolul al V-lea, pe când celebrarea Fecioarei Maria începe să ia amploare, odată cu recunoașterea acesteia drept Născătoare de Dumnezeu de către Sinodul al IV-lea Ecumenic.
Locul unde a fost sărbătorită prima dată Sfânta Maria Mare este undeva în zona orașului sfânt Ierusalim, unde de altfel se află și mormântul Maicii Domnului dar și biserica ridicată în același loc, aproape de grădina Ghetsimani. Acest loc este unul dintre cele mai populare pentru credincioșii care ajung în Israel.
Potrivit datinilor, Fecioara Maria a aflat de la îngeri că avea să treacă la viața de apoi, la eveniment având să participe toți apostolii care au venit aduși pe nori din toate colțurile lumii. Singurul care a ajuns trei zile mai târziu a fost Apostolul Toma, care a cerut să se deschidă mormântul pentru a săruta mâinile Maicii Domnului. Surprins, acesta a constatat că mormântul era gol și că Fecioara Maria a înviat și a ajuns cu trupul în împărăția cerurilor.
Cu ocazia Adormirii Maicii Domnului există o mulțime de tradiții și obiceiuri, așa cum este de așteptat de la una dintre cele mai mari sărbători creștine. Spre exemplu, în această zi se culeg plante de leac și flori care se pun la icoana Maicii Domnului, acestea fiind considerate apoi bune pentru a fi folosite ca leac.
Totodată, tot pe 15 august începe perioada ideală pentru semănarea grâului, perioadă care ține până la Nașterea Maicii Domnului, pe 8 septembrie. Ziua reprezintă un moment de sărbătoare și pentru bisericile și mănăstirile al căror ocrotitor este Fecioara Maria. Mănăstirea Curtea de Argeș, Mănăstirea Bistrița, Frăsinei, Govora şi Sărăcineşti din Arhiepiscopia Râmnicului, mănăstirile Brâncoveni şi Strehareţ din Episcopia Slatinei şi Romanaţilor, Mănăstirea Celic Dere din Episcopia Tulcii, Mănăstirea Bistriţa şi Schitul Draga din judeţul Neamţ, mănăstirile Cozancea şi Zosin, din judeţul Botoşani, mănăstirile Rarău, Humor, Feteşti, Schitul Orata şi Plutoniţa din Suceava sunt doar câteva dintre lăcașurile care își sărbătoresc azi hramul.