Aproape 1,8 milioane de bucureșteni sunt așteptați, duminică, la referendumul local inițiat de primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.
Alegătorii vor avea de răspuns la trei întrebări.
Potrivit Autorității Electorale Permanente (AEP), în București sunt aproxiamtiv 1.787.590 de alegători, inclusiv cei care vor împlini 18 ani în ziua de 24 noiembrie, și 1.289 de secții de votare.
La referendumul local vor putea vota doar cetățenii români cu domiciliul sau reședința în București, chiar și cei care „și-au făcut viză de flotant acum o zi, două sau trei zile”, după cum a precizat edilul Nicușor Dan.
Bucureștenii își vor putea vota exprima opțiunea de vot pentru referendum, cât și pentru alegerile prezidențiale în aceleași secții, în același interval de timp și cu aceeași ștampilă.
Nicușor Dan, citat de news.ro, a precizat, joi, într-o conferință de presă, următoarele:
Dacă la ora 21:00 este coadă la secţia de votare, toţi oamenii vor putea vota, dar nu mai târziu de ora 23:59.
Bucureștenii vor vota la secțiile de vot la care sunt repartizați, cu excepția membrilor Birourilor electorale și a persoanelor implicate în procesul electoral. Votanții cu mobilitate redusă își vor putea exprima opțiunea la secția cea mai apropiată, urmând a fi trecuți pe listele suplimentare.
Va fi o singură urnă specială în care vor fi adunate toate buletinele de vot, iar aceasta va putea fi folosită de către votanții care nu se pot deplasa, cei care au o activitate care necesită prezența la locul de muncă, persoanele internate sau cele arestate la domiciliu.
Solicitanţii urnei speciale trebuie să facă două cereri diferite: una pentru alegeri prezidenţiale şi alta pentru referendum.
Votanții din București își vor putea exprima votul la alegerile prezidențiale și la referendum sau doar la unul dintre scrutinuri. Vor fi două liste diferite: una pentru prezidențiale și una pentru referendum. Bucureștenii care optează pentru ambele vor primi patru buletine de vot: unul pentru alegerea Președintelui României și trei buletine pentru fiecare dintre cele trei întrebări ale referendumului, pe care există două chenare cu variantele de răspund „DA” sau „NU”.
Primarul general a spus că votanții trebuie să-și exprime opțiunea pe toate cele trei buletine de vot de la referendum, și nu doar pe unul dintre acestea. Pentru ca votul să fie valabil, trebuie pusă ştampila doar în interiorul unuia din cele două chenare.
În secţiile de votare vor fi câte patru urne, una pentru alegerea preşedintelui şi trei pentru fiecare din cele trei întrebări ale referendumului. Nicușor Dan a menţionat că şi dacă alegătorul greşeşte urnele, votul său va fi valabil cu condiţia să fie exprimat în mod corect.
Potrivit news.ro, pentru ca referendumul local din București să fie validat, este necesară prezența a 30% din numărul alegătorilor din București, reprezentând aproximativ 540.000 de persoane. Rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele permanente.
Totodată, buletinele valabil exprimate trebuie să reprezinte cel puțin 25% din numărul persoanelor cu drept de vot, adică aproximativ 450.000 de bucureșteni.
Procesele-verbale vor fi întocmite separat pentru fiecare dintre cele trei întrebări şi vor fi transmise Birourilor electorale de sectoare, iar după centralizare, rezultatele vor fi transmise la Biroul Electoral Central, care va anunţa dacă referendumul local este sau nu valid.
Cele trei întrebări care se vor regăsi pe buletinele de vot de la referendumul local la care bucureștenii vor trebui să răspundă sunt următoarele:
Campania pentru referendumul local se încheie sâmbătă, 23 noiembrie, la ora 07:00. Votarea va începe duminică, 24 noiembrie 2024, la ora 07:00.
În cel mult 24 de ore de la încheierea votării – 25 noiembrie 2024, ora 21:00 – se numără voturile şi se încheie procesele-verbale, iar apoi vor fi trimise Biroului Electoral al Municipiului Bucureşti dosarul cu rezultatele votării, toate contestaţiile privitoare la operaţiunile electorale ale biroului electoral al secţiei de votare, buletinele de vot nule şi cele contestate, împreună cu întâmpinările, contestaţiile şi materialele la care acestea se referă, precum şi dosarele cuprinzând listele electorale utilizate în cadrul secţiei de votare, îndosariate pe tipuri de liste, precum şi ştampila de control.
Este de aşteptat ca până pe 28 noiembrie să fie centralizate şi validate rezultatele referendumului local de către Biroul Electoral Central.
Te-ar putea interesa și: