Torţionarul Alexandru Vişinescu, adus de poliţişti la Curtea de Apel Bucureşti

de:
05 nov. 2014
0 Afișari
Torţionarul Alexandru Vişinescu, adus de poliţişti la Curtea de Apel Bucureşti

Curtea de Apel Bucureşti judecă, miercuri, un nou termen în dosarul în care Alexandru Vişinescu este judecat pentru infracţiuni contra umanităţii. La termenul precedent, instanţa a stabilit cuantumul daunelor în valoare totală de 660.000 euro. Judecătorii au mai dispus şi citarea lui Vişinescu cu mandat de aducere, astfel că el ar putea fi adus de poliţişti în sala de judecată. Alexandru Vişinescu este judecat în dosarul în care Parchetul General l-a trimis în judecată pentru atrocităţile comise în perioada comunistă la penitenciarul de la Râmnicu Sărat, scrie gandul.info.

În cei şapte ani în care a condus penitenciarul, Vişinescu a instaurat un regim de tortură şi teroare. Despre închisoarea unde şi-a pierdut viaţa fostul lider ţărănist Ion Mihalache, a vorbit şi Ion Diaconescu care a sintetizat condiţiile de detenţie: „Bătăi şi terorizări fizice, care – la fel frigul şi foamea – au fost generale. Bătăile erau pe categorii, pă… şi nu permanente, să-nţelege. Apoi, izolarea. Izolarea fantastică – să trăieşti ca-ntr-un mormânt. Şi mai a fost şi promiscuitatea, care… mă rog, este reprezentată prin acele tinete care stăteau în mijlocul celulelor şi-aşa mai departe.”

După 50 de ani de uitare, gândul l-a găsit pe Vişinescu trăind liniştit într-un bloc din centrul Capitalei, cu o pensie de peste 3.200 de lei pe lună, şi a obţinut primele imagini filmate cu temutul fost comandant de la Râmnicu Sărat. După mediatizarea cazului său, Vişinescu a reacţionat violent la încercările reporterilor gândul de a vorbi cu el, înjurându-i şi încercând să-i lovească. Ulterior, fostul torţionar a răspuns întrebărilor, într-un interviu luat în faţa casei sale.

Investigaţia istorică a dosarului Vişinescu a fost coordonată de către Andrei Muraru, fostul director al IICCMER, Dan Ţălnaru, director general al institutului, Adelina Ţânţariu, director în cadrul IICCMER.

Cookies