Topul transparenței la primării. Clasament condus de un sector al Bucureștiului | Pe ce locuri sunt administrațiile vecine și cea condusă de Nicușor Dan

02 iun. 2022
3434 Afișari
Topul transparenței la primării. Clasament condus de un sector al Bucureștiului | Pe ce locuri sunt administrațiile vecine și cea condusă de Nicușor Dan

Un studiu care măsoară gradul de transparență al primăriilor din România, de la momentul elaborării și aprobării bugetului local din 2022, relevă că topul este condus o administrație locală din București: Primăria Sectorului 6 unde primar este Ciprian Ciucu (PNL). Administrația acestui sector este pe locul întâi dintr-o listă de 109 de administrații locale analizate de Asociaţia Funky Citizens.

Între primăriile administrațiilor locale din București, locul codaș îl ocupă Primăria Sectorului 1 condusă de Clotilde Armand (USR), întrucât a luat minim de puncte la termenul de publicare a bugetului, formatul deschis și termenul de adoptare. Consiliul local al Sectorului 1 a fost marcat în această primăvară de dispute între primarul Clotilde Armand și consilierii PNL și PSD, bugetul local fiind adoptat după luni de discuții, când exista pericolul ca legislațivul sectorului să fie dizolvat și reorganizate alegeri.

Conform rezultatelor din 2022, topul primelor 10 cele mai transparente mari autorităţi locale din ţară este deschis de Primăria Sectorului 6, urmată de Alexandria, Braşov, Deva, Hunedoara, Piteşti, Alba Iulia, Bacău, Cluj Napoca şi Constanţa. „Aceste autorităţi au ştiut să respecte cel mai bine criteriile din legislaţia privind finanţele publice locale legate de transparenţa acestui proces, respectiv să facă paşi înspre standarde moderne internaţionale din finanţele publice”, a transmis organizaţia Funky Citizens.

 

Primăriile din București, după ordinea transparenței:

Primăria Sectorului 6 – locul 1

Primăria Sectorul 2 (primar Radu Mihaiu, USR) – locul 19

Primăria Sectorul 3 (primar Robert Negoiță, Partidul Bucureşti 2020)- locul 71

Primăria Municipiului București (primar Nicușor Dan, independent) – locul 79

Primăria Sectorul 4 (primar Daniel Băluță, PSD)- locul 85

Primăria Sectorul 5 (poziția de primar vacantată după ce primarul Cristian Popescu Piedone a fost închis pentru 4 ani) – locul 86

Primăria Sectorul 1 (primar Clotilde Armand)- locul 98

 

(Topul integral realizat de Funky Citizens)

În clasamentul celor 109 de administrații, pe ultimul loc se află Primăria Reşiţa. Asociaţia Funky Citizens afirmă că România a sacrificat principiul transparenţei sub pretextul pandemiei şi acum al războiului.

Evaluarea a constat în urmărirea procesului de elaborare și aprobare a bugetelor locale din 109 municipii din România (incluzând aici și cele șase sectoare ale Capitalei), urmărind în ce măsură acestea respectă criteriile din legislația privind finanțele publice locale legate de transparența acestui proces. De asemenea, analiza a urmărit în ce măsură municipiile din România au reușit să facă pasul către standarde moderne internaționale din finanțele publice, respectiv să adopte măsuri care să le facă bugetele deschise (formatul de publicare, bugetele pentru cetățeni sau dezbaterile publice organizate).

Îți recomandăm să citești și:

Cookies