Topul scurgerilor de bani din primăriile Capitalei: 15,7 milioane lei doar într-un an

de:
25 mai 2011
0 Afișari
Topul scurgerilor de bani din primăriile Capitalei: 15,7 milioane lei doar într-un an

Potrivit rapoartelor de control întocmite de inspectorii Curţii de Conturi Bucureşti, cele şase primării de sector din Capitală, plus Primăria Generală, au înregistrat abateri generatoare de prejudicii în sumă totală de 15,7 milioane lei (3,73 milioane euro), numai în cursul anului 2009.

Mai bine de jumătate din bani, respectiv 8,51 milioane lei (circa 2 milioane euro), reprezintă pagube produse de Primăria Municipiului Bucureşti (PMB), condusă de primarul general Sorin Oprescu. Astfel, după cum arată raportul de audit al Curţii de Conturi, Oprescu ar fi acceptat la negociere un preţ mai mare cu 7 milioane de lei decât valoarea stabilită pentru a cumpăra un teren necesar construcţiei Pasajului Mărăşeşti. Tot primarul general ar fi aprobat plata a 1 milion de lei către Asociaţia Nevăzătorilor din România fără a avea la bază documente justificative, la care se adaugă o altă plată considerată nelegală de către inspectori, în cuantum de aproximativ jumătate de milion de lei, pentru servicii de dezinsecţie împotriva ţânţarilor în parcuri şi cimitire, pe suprafeţe care nu există în realitate.

B365.ro vă prezintă în tabelul de mai jos sumele nelegale decontate de administraţiile publice locale în cursul anului 2009.

Abateri generatoare de prejudicii, calculate de Curtea de Conturi Bucureşti, în cursul anului 2009
Administraţia localăValoarea daunelorGreşeli care au produs pierderi
Primăria Sectorului 14,64 milioane leiPlăţi nelegale de indemnizaţie dispozitiv, primă Paşte, sume de reprezentare/ ţinută, spor mobilitate, spor confidenţialitate. Decontare operaţiuni de salubrizare care nu au fost prestate. Plăţi nelegale pentru lucrări neefectuate la reabilitarea unor străzi
Primăria Sectorului 21,76 milioane leiPlăţi nelegale pe indemnizaţii de cumpărare ţinută pentru angajaţii instituţiei. Decontare operaţiuni salubrizare (măturat mecanizat şi stropit) neefectuate în perioada în care străzile respective se aflau în reabilitare. Efectuare cheltuieli social – culturale şi de protocol
Primăria Sectorului 30,33 milioane leiPlăţi nelegale pe indemnizaţii de cumpărarea ţinutei pentru angajaţi.
Plata nejustificată pentru servicii de amenajare şi întreţinere spaţii verzi neefectuate
Primăria Sectorului 40,07 milioane leiPlata nejustificată pentru servicii de salubrizare neefectuate pe străzile care se aflau în diverse lucrări de reabilitare
Primăria Sectorului 50,2 milioane leiPlata nejustificată a contravalorii unor lucrări neprevăzute de actele normative specifice la lucrările de reabilitare termică
Primăria Sectorului 60,19 milioane leiPlăţi nelegale pentru prestaţii de salubrizare neefectuate
Primăria Municipiului Bucureşti8,51 milioane leiAcceptarea la negociere a unui preţ mai mare cu suma de 7 milioane lei pentru cumpărarea unui teren afectat de lucrările executate la “Pasajul Mărăşeşti”. Plata nelegală pentru servicii de dezinsecţie împotriva ţânţarilor decontate în plus şi deconturi pe suprafeţe care nu există în realitate (în parcuri şi cimitire). Efectuarea unei plăţi fără angajament legal către Asociaţia Nevăzătorilor din România
Total15,7 milioane lei
Sursa: Curtea de Conturi Bucureşti

Conform auditului Curţii de Conturi Bucureşti, angajaţii din Primăria Sectorului 1 – condusă de liberalul Andrei Chiliman, au făcut greşeli care au generat prejudicii totale de 4,64 milioane lei în cursul anului 2009. Cei mai mulţi bani, adică 4,44 milioane lei, au fost acordaţi ilegal în opinia inspectorilor pentru cheltuieli de personal reprezentând sporuri, prime şi indemnizaţii (indemnizaţie de dispozitiv, primă de Paşte, sume de reprezentare/ţinută, sporuri de mobilitate şi de confidenţialitate. Totodată, Curtea de Conturi a reţinut că au fost decontate operaţiuni de salubrizare de 103.500 lei care nu au fost efectuate pe străzile ce se aflau în reparaţii la acel moment. Tot Primăria Sectorului 1 ar fi decontat şi cheltuieli de reabilitare a străzilor în valoare de 98.000 lei care nu au fost însă efectuate.

Bani acordaţi ilegal pe haine

Neculai Onţanu de la UNPR, primarul Sectorului 2, este acuzat de asemenea de Curtea de Conturi că a înregistrat prejudicii în sumă de 1,76 milioane lei, din care 1,34 milioane lei pentru achiziţionaree de haine angajaţilor din instituţie, iar restul pentru că a decontat lucrări de curăţenie de circa 250.000 de lei pe străzi care erau în reabilitare în cursul anului 2009 şi pentru că a efectuat cheltuieli social-culturale şi de protocol în sumă de 170.000 de lei.

Democrat-liberalul Liviu Negoiţă, edilul Sectorului 3, este şi el acuzat de inspectorii Curţii de Conturi că a făcut erori materiale în sumă de 331.000 de lei deoarece a decontat indemnizaţii pentru cumpărarea de haine angajaţilor din Primărie şi ar fi plătit nejustificat în jur de 51.000 de lei pentru servicii de amenajare şi întreţinere spaţii verzi neefectuate în diferite locaţii.

Plăţi ilegale pentru curăţenie şi reabilitare

În sarcina primarului conservator Cristian Popescu Piedone de la Sectorul 4 al Capitalei, Curtea de Conturi a reţinut că edilul a plătit nejustificat 70.500 de lei pentru servicii de salubrizare pe străzile care se aflau în reabilitare în urmă cu doi ani.

Pe primarul Sectorului 5, social democratul Marian Vanghelie, inspectorii de la Curtea de Conturi l-au găsit vinovat că a plătit nejustificat 200.000 de lei pentru lucrări de reabilitare termică ce nu erau prevăzute de actele normative specifice. Potrivit datelor centralizate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), Vanghelie a autorizat în anul 2009 plata sumei de 8.306 euro, în medie, pentru izolaţia termică a fiecăruia din cele 25 de apartamente intrate în programul de reabilitare. Cele mai scumpe locuinţe reabilitate în Sectorul 5 au fost 27 de apartamente situate în blocul P41, sc.1 de pe strada Ion Urdăreanu, nr.5, pentru care primarul Vanghelie a avizat un deviz de lucrări de 24.375 euro la fiecare apartament.

La Sectorul 6, condus de democrat-liberalul Cristian Poteraş, primarul este acuzat de inspectori că a plătit nelegal 197.500 de lei pentru curăţenie stradală care nu a fost efectuată (52.400 lei) şi că a achitat în plus unor firme de construcţii (97.300 lei) prin majorarea preţurilor unitare, din cauza unor erori şi că a decontat servicii neefectuate (47.700 lei).

Citeşte şi Trai în primăriile Capitalei: prime, sporuri şi premii de 10 milioane de lei în cursul anului 2010.

Cookies