ȘTIRI

Topul retailerilor în 2013. Ce poziţie ocupă Auchan, după preluarea magazinelor Real

Kaufland rămâne lider pe piaţa comerţului alimentar, la mare distanţă de principalii săi competitori, în urma unei analize realizate de economica.net pe baza rezultatelor financiare aferente lui 2013 publicate de către Ministerul de Finanţe. Compania, parte a grupului german Lidl&Schwarz alături de discounterul Lidl, a raportat afaceri nete de 7,2 miliarde de lei, cu 12,7% peste nivelul anului anterior. Compania, care a inaugurat anul trecut cinci magazine, a avut un profit de 4,5%.

Numărul doi devine însă Auchan, care a devansat Metro ca urmare a preluării celor 20 de magazine Real de la Grupul german de retail Metro. Coroborând rezultatele financiare ale Auchan România SA, care au operat magazinele Auchan, cu cele ale real,-Hypermarket România SRL, care opera unităţile Real, business-ul francezilor ajunge la 45,7 miliarde de lei, din care Auchan România a raportat 2,3 miliarde de lei. Ambele firme au avut pierderi, de 90,5 milioane de lei Auchan şi 303,7 milioane de lei real Hypermarket România SRL.

Cum datele financiare ale Metro Cash& Carry nu s-au publicat, poziţia Carrefour în clasamentul companiilor din comerţul alimentar este incertă. Astfel, dacă luăm în calcul cifra oferită de Metro pe site-ul oficial, de 977 de milioane de euro, şi calculăm la cursul mediu al anului 2013 de 4,41 de lei, rezultă un business pentru retailerul german de 4,3 miliarde de lei, ceea ce plasează compania pe poziţia  a treia. La mică distanţă însă de Carrefour, care, din datele Ministerului de Finanţe a avut  în 2013 afaceri de 4,28 miliarde de lei, aproape la fel comparativ cu 2012. Profitul net al Carrefour a fost de 144 milioane de lei. 

Urmează Selgros, un business de 3 miliarde de lei anul trecut, în scădere faţă de 2012 când a raportat 3,4 miliarde de lei. Compania a avut un profit net de 53,9 milioane de lei.

Mega Image SRL, parte a grupului belgian Delhaize, a înregistrat afaceri de 2,3 miliarde de lei, cu 33,1% mai mult decât în 2012. Profitul companiei a fost de 55 de milioane de lei.

Rewe România, care operează magazinele Penny Market şi XXL Mega Discount, a finalizat anul cu 2,1 miliarde de lei, cu 13,8% mai mult decât în 2012. Compania a reusit să treacă pe profit, de la un minus de 4,4 milioane de lei la un plus de peste 550.000 de lei. 

Urmează Profi Rom Food, cu 1,4 miliarde de lei şi Billa România cu 1,3 miliarde de lei cifră de afaceri.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button