Topul liceelor din Bucureşti, după media de admitere şi promovabilitatea la BAC

de:
17 iun. 2020
3 afișări
Topul liceelor din Bucureşti, după media de admitere şi promovabilitatea la BAC

Proba scrisă la matematică a examenului de Evaluare Naţională are loc astăzi. Potrivit datelor centralizate la Ministerul Educaţiei şi Cercetării, în sesiunea 2-27 iunie 2020 s-au înscris 172.482 de absolvenţi ai clasei a VIII-a, dintre care 16.004 în municipiul Bucureşti, scrie adevărul.ro.

Absolvenţii care ţintesc un loc la liceele de top din Capitală au nevoie de note foarte mari la ambele probe de examen, dar şi de medii generale excelente, fără de care nu pot spera să-şi împlinească visul.
Media generală a claselor V-VIII contează 20%.

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a publicat broşura privind admiterea în învăţământul liceal, profesional şi dual pentru anul 2020- 2021, iar majoritatea liceelor au aceeaşi cifră de şcolarizare ca şi anul trecut.

Cu ajutorul datelor din această broşură, „Adevărul” face şi în acest an, la fel ca în anii trecuţi, un clasament al celor mai bune colegii din Bucureşti, în funcţie de specializarea matematică-informatică, cea mai dificilă, dar în acelaşi timp şi cea mai căutată.

Potrivit metodologiei, şi anul acesta, media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a a absolvenţilor învăţământului gimnazial, se calculează ca media ponderată între media generală la Evaluarea Naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

Cel mai râvnit liceu a fost şi anul trecut Colegiul Naţional „Sf. Sava”. Însă, pentru a putea spera să ocupe un loc aici, un elev trebuie să obţină o medie de admitere peste 9,60, mai ales dacă vrea la profilul matematică-informatică. Astfel, anul trecut, media ultimului admis la matematică-informatică, bilingv engleză – cea mai grea specializare şi cea mai dorită – a fost 9,89, în timp ce la ştiinţele naturii a fost de 9,85. La profilul matematică-informatică, ultima medie a fost 9,69, în timp ce la filologie, 9,56. Colegiul va şcolariza anul viitor 252 de elevi, din care 10 locuri sunt rezervate pentru elevii romi.

Pe locul al doilea s-a plasat, în 2019, Colegiul Naţional „Gh. Lazăr”, unde, la profilul matematică-informatică, ultima medie de admitere a fost 9,80; 9,73 la profilul ştiinţele naturii, 9,66 la ştiinţe sociale şi 9,57 la filologie. Pentru anul şcolar 2020-2021, colegiul are o cifră de şcolarizare de 252 de elevi, din care 84 de locuri sunt disponibile la profilul matematică-informatică şi tot atâtea la ştiinţele naturii.

Colegiul Naţional „Spiru Haret” a ocupat anul trecut locul al treilea în top cu o medie de admitere la matematică-informatică, bilingv engleză de 9,69 şi de 9,60 la matematică-informatică. La ştiinţele naturii s-a intrat cu 9,52 ultima medie, iar la ştiinţe sociale, cu 9,43. Ultima medie la filologie a fost 9,34. Pentru anul şcolar care începe în toamnă, liceul are o cifră de şcolarizare de 224 de elevi, din care 28 de locuri (o clasă) la profilul matematică-informatică, bilingv engleză şi 56 de locuri la matematică-informatică.

Locul al patrulea a revenit Colegiului Naţional „Tudor Vianu”, unde media de admitere la matematică-informatică, bilingv germană a fost, în 2019, de 9,64, în timp ce la matematică-informatică, 9,59. Colegiul are o cifră de şcolarizare de 252 de elevi, iar clasele sunt fie de informatică intensiv, fie de engleză intensiv.

Un liceu „de cartier”, în top zece
Locul cu numărul cinci este ocupat de Colegiul Naţional „Gh. Şincai”. Aici, media de admitere la matematică-informatică intensiv engleză a fost de 9,51, la ştiinţele naturii, intensiv engleză – 9,49, iar la filologie – 9,38. Colegiul va şcolariza anul şcolar viitor 224 de elevi, dintre care 140 la profilul matematică-informatică intensiv engleză.

Colegiul Naţional „I.L. Caragiale” a urcat în ultimii ani în topul preferinţelor elevilor. Anul trecut, colegiul a ocupat locul al şaselea, media de intrare la profilul matematică informatică, bilingv germană fiind de 9,42; la matematică-informatică, bilingv engleză – 9,39 şi 8,85 la filologie. La profilul filologie, bilingv germană ultima medie a fost 8,80, iar la bilingv engleză, 8,92. La profilul ştiinţe sociale, ultimul intrat a obţinut media 9,08. Pentru anul şcolar 2020-2021, colegiul are o cifră de şcolarizare de 280 de elevi.

Tot pe locul al şaselea se situează, cum era de aşteptat, şi Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, unde media de admitere la matematică-informatică a fost tot 9,42, ca şi la „I.L.Caragiale”, în timp ce la ştiinţele naturii a fost un pic mai mare – 9,49, situaţie puţin neobişnuită. „Mihai Viteazul” va înmatricula 280 de elevi anul viitor, dintre care 224 la clase de matematică-informatică intensiv engleză şi intensiv informatică.

La doar o sutime distanţă, pe locul al şaptelea, se clasează un liceu din cartierul Drumul Taberei. Este vorba despre Colegiul Naţional „Grigore Moisil”, unde media de admitere a fost de 9,41 la matematică-informatică şi de 9,22 la ştiinţe sociale. La filologie s-a intrat cu 9,06. Liceul are o cifră de şcolarizare de 168 de elevi, dintre care 84 vor învăţa la profilul matematică-informatică intensiv engleză sau intensiv informatică.

Următorul colegiu în clasament – locul opt – este „Iulia Haşdeu”, unde ultima medie de intrare la profilul matematică-informatică, bilingv engleză a fost de 9,39, iar la matematică-informatică de 9,23, identică cu cea de la ştiinţele naturii. La profilul filologie s-a intrat cu 8,94, în timp ce la filologie bilingv engleză, ultima medie de admitere a fost de 9,06. Colegiul are şi o clasă de filologie bilingv spaniolă, unde s-a intrat cu media 7,08. Cifra de şcolarizare la acest liceu este de 252 de elevi.

Locul al nouălea a revenit Colegiului Naţional Cantemir-Vodă. Aici, ultima medie de intrare la matematică-informatică, bilingv engleză a fost 9,30, la ştiinţele naturii – 9,23, iar la matematică-informatică – 9,18.
Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc” ocupă locul al zecelea, cu o medie de intrare la profilul matematică-informatică de 9,24, în timp ce, la filologie, media ultimului admis a fost 8,96. Liceul are o cifră de şcolarizare aprobată de 168 de elevi.

Completarea opţiunilor din fişele de înscriere de către elevii asistaţi de părinţi şi profesorii diriginţi va avea loc între 2 şi 6 iulie. În perioada 3-7 iulie, conform planificării stabilite de comisia din şcoală, se va verifica, în prezenţa diriginţilor, corectitudinea datelor din fişa listată de calculator, pentru fiecare elev. Repartizarea computerizată a elevilor care au participat la prima etapă de admitere la liceu va avea loc pe 10 iulie.

Topul zece licee, în funcţie de promovabilitatea la Bacalaureat 2019

1. Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu”

2. Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”

3. Colegiul Naţional „Sfântul Sava”

4. Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”

5. Colegiul Naţional „Spiru Haret”

6. Complexul Educaţional Lauder-Reut

7. Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”

8. Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc”

9. Colegiul Naţional „Ion Creangă”

10. Colegiul Naţional „Grigore Moisil”

Cookies