Topul celor mai scumpe și ieftine piețe din București. Ultimele date INS anunță creșteri și cu 20% a prețurilor

26 nov. 2021
2848 Afișari
Topul celor mai scumpe și ieftine piețe din București. Ultimele date INS anunță creșteri și cu 20% a prețurilor
Topul celor mai scumpe și ieftine piețe din București. Ultimele date INS anunță creșteri și cu 20% a prețurilor

Institutul Național de Statistică a prezentat recent o analiză a piețelor din România, inclusiv București. Astfel, s-a descoperit că ardelenii au printre cele mai scumpe piețe din țară, iar zone precum Brăila sau alte orașe din Moldova au tarabe mult mai ieftine. Totuși, și în București există diferențe de prețuri și de la o piață la alta.

Prețurile din piețe agroalimentare din București sunt aproape la fel, arată informațiile puse la dispoziție de către Institutul Național de Statistică. Totuși, la nivel național, lucrurile diferă de la o zonă geografică la alta.

Specialiștii INS au comparat recent prețurile din 21 de județe pentru o serie de produse care cuprind un coș de legume și lactate de bază. Diferențele apar de la regiune la regiune, atât prin specificul agricol, cât și prin puterea de cumpărare a locutorilor din zonele respective.

Care ar fi topul celor mai ieftine piețe din București

Economica.net a făcut o analiză cu privire la prețurile din piețe în București și a descoperit că acestea sunt aproape la fel. Totuși, există o diferență de câțiva lei de la o piață la alta. Conform calculelor, cea mai ieftină piață din București ar fi Piaţa Nicolae Grigorescu din cartierul Titan, iar cea mai scumpă Piaţa Sudului. Totuși, atunci când tragi linie, diferența este de câțiva lei de la una la alta.

O altă piață mai ieftină este piața Drumul Taberei, urmată de Rahova, Obor și Buzești, în acest top.

Studiu important al INS privind piețele

Astfel, INS a luat în calcul prețurile produselor de bază – cartofi, roșii, ardei, castraveți, vinete, struguri, brânză, lapte și ouă.

Conform informaților, în piețele din Sfântu Gheorghe, Alba Iulia, Timișoara, Râmnicu Vâlcea sau București, coșul de cumpărături a depășit suma de 60 lei în septembrie. În unele zone, prețurile au crescut cu 20% în ultimele câteva luni.

Clujul pare să fie orașul din România cu cele mai scumpe piețe, iar cea mai ieftină piață se găsește în Brăila. Bucureștiul este undeva la mijloc, dar și aici sunt diferențe de la o piață la alta. Pentru că nu le ajung banii, oamenii ajung să cumpere mai puțin. Astfel, coșul de cumpărături a costat 60 de lei în piețele din Cluj Napoca, în timp ce în Brăila acesta s-a situat doar la 49 de lei, iar în Iași la 52 de lei.

Probleme și cu chiriile pentru comercianții de rând

Un lucru pe care puțini îl știu este în schimb problema chiriilor din piețele bucureștene. Acestea sunt administrate de firme private, care plătesc chirii derizorii către primării, ca apoi să ceară sute de lei lunar pentru o tarabă. Problema este că au fost încheiate contracte pe zeci de ani, așa că administrațiile din prezent nu pot face nimic, doar să îi cheme în instanță.

Astfel, în Sectorul 6, 20 din cele 24 de pieţe sunt administrate de firme private, scrie Observator News. Contractele încheiate în urmă cu zeci de ani, încă în vigoare, le oferă privaţilor un preţ extrem de mic pentru afaceri foarte profitabile, în timp ce ei cer sume mult mai mari celor care vor să închirieze tarabe. Mai mult contractele sunt valabile până în 2030 sau chiar 2040.

Piata Crângaşi se află în administrarea unei firme private până în anul 2039, potrivit contractului încheiat cu primăria de sector. Pentru o suprafaţă de peste 6000 de mp, firma plăteşte lunar mai puţin de 3.000 de euro, arată sursa citată.

Cookies