Situație alarmantă. Bucureștiul ocupă locul 51 în topul celor mai poluate orașe din lume

16 mart. 2021
117 Afișari
Situație alarmantă. Bucureștiul ocupă locul 51 în topul celor mai poluate orașe din lume

Bucureștiul ocupă locul 51 în topul celor mai poluate orașe din lume, în timp ce România se clasează pe locul 15 în topul celor mai poluate ţări din Europa.

Bucureștiul ocupă locul 51 în topul celor mai poluate orașe din lume,  conform celor mai noi date centralizate în platforma globală privind calitatea aerului IQAir.

Conform statisticii, anul trecut, 84% dintre ţările monitorizate au observat îmbunătăţiri ale calităţii aerului. În mare parte acestea au survenit măsurilor globale de încetinire a răspândirii COVID-19. Îmbunătăţirile privind calitatea aerului în 2020 au fost observate în oraşe precum Beijing (-11%) sau Chicago (-13%). În top sunt și Delhi (-15%), Londra (-16%), Paris (-17%) şi Seul (-16 %), informează Greenpeace România.

Doar 24 din cele 106 ţări monitorizate au respectat recomandările anuale ale OMS pentru poluarea cu PM2.5, în 2020.

În Europa, în cursul anului trecut, aproximativ jumătate dintre oraşele europene au depăşit recomandarea OMS privind poluarea anuală cu PM2,5. Cele mai ridicate niveluri au fost înregistrate în Europa de Sud-Est, cu Bosnia Herţegovina, Macedonia de Nord şi Bulgaria în fruntea topului. În acest context, România s-a clasat pe locul 15 în clasamentul celor mai poluate ţări din Europa.

Topul celor mai poluate orașe din lume: Capitala, pe locul 51

Potrivit sursei citate, oraşele europene sunt poluate cronic, 18% experimentând 50 sau mai multe zile în care obiectivele zilnice ale OMS sunt încălcate. De asemenea, monitorizarea şi raportarea guvernamentală a calităţii aerului în Europa este relativă. În timp ce Europa de Nord şi de Vest au cele mai dense reţele de monitorizare a calităţii aerului, cu 818 oraşe acoperite, în Europa de Est şi de Sud sunt doar 616 oraşe acoperite.

”În România, autorităţile nu monitorizează corespunzător PM 2.5 în zonele urbane. În urma acestei lipse de date au apărut mai multe reţele independente de măsurare a acestui poluant care aduc date valoroase publicului. În Bucureşti, doar una din cele 6 staţii oficiale monitorizează praful fin. Aceea e amplasată la periferia oraşului”, susţine Alin Tănase, coordonator de campanii Greenpeace România.

Raportul de specialitate conţine şi un top al celor mai poluate capitale la nivel mondial, unde Bucureştiul ocupă locul 51.

Pe acest fond, cea mai poluată capitală din lume este Delhi (India). La polul opus aerul cel mai curat este de găsit în insule din mijlocul oceanului, precum Virgin Islands şi Noua Zeelandă. La fel, în capitalele ţărilor nordice Suedia şi Finlanda.

Luni dimineață aerul din București era aproape irespirabil în mai multe zone. Totul, din cauza fumului degajat ca urmare a aprinderii de către localnicii din zonele limitrofe a unor cauciucuri.

Cookies