Topul celor mai bogaţi români

de:
29 oct. 2012
1 afișări
Topul celor mai bogaţi români

Ioan Niculae, proprietarul grupului de firme Interagro este cel mai bogat român, potrivit revistei Forbes, informează Realitatea TV. Cu o avere de 1 – 1,1 miliarde de euro, în creştere cu 100 milioane de euro faţă de ediţia precedentă, a devenit în 2012 cel mai bogat român, prezent în topul Forbes 500 miliardari. Potrivit aceluiaşi clasament, locul secund îl ocupă Frank Timiş, omul de afaceri de origine română, stabilit la Londra, care controlează afacerea African Minerals, cu operaţiuni în Africa. Averea lui Timis a scăzut faţă de ediţia anterioară cu 300-350 milioane de euro şi a ajuns la 900-950 milioane de euro, conform aceleiaşi publicaţii de business.

După ce a ocupat prima poziţie a topului Forbes timp de trei ani consecutiv, Dinu Patriciu a coborât pe ultimul loc al podiumului în clasamentul celor mai bogaţi români. „Pe fondul unor investiţii ratate”, averea lui Patriciu a scăzut în ediţia din 2012 până la 800-900 de milioane de euro, faţă de 2,1-2,2 miliarde de euro, cât avea anul trecut, conform aceleiaşi publicaţii.

Recent, Dinu Patriciu a vândut Adevărul Holdingși-a gajat colecția de tablouri scumpe, a închis restaurantul de lux Heritage și a vândut colecția de vinuri a acestuia, totul după ce și lanțul de magazine Mic.ro a intrat în faliment.

Pe locul patru în topul Forbes 500 miliardari, cu averi de 700 – 730 milioane euro se află familia Adamescu şi Ion Ţiriac.

In ediţia 2012 a Topului Forbes 500 Miliardari se regăsesc 12 nume noi, majoritatea fiind oameni de afaceri, dar şi sportivi de performanţă, care activează în străinătate.

Averile cumulate ale miliardarilor din Topul Forbes se ridică la 21,5 miliarde de euro în 2012, în scădere puternică faţă de 2011, cand averile totalizau 35 miliarde de euro.

Însă, revista Capital îl plasează pe Frank Timiş pe primul loc în topul celor mai bogaţi români, cu o avere de 1,7 – 1,75 miliarde euro, în creştere cu 100 milioane euro faţă de anul trecut. Potrivit Top 300 Capital, Ioan Niculae este cel de-al doilea cel mai bogat român, cu o avere de 1,7 miliarde euro.

Locul trei, în Top 300 Capital, îl ocupă Ion Ţiriac, cu o avere de 850 – 900 milioane euro.

Dinu Patriciu, cu o avere estimată la 800 milioane de euro, ocupă locul patru în topul celor mai bogaţi români, potrivit revistei Capital. Acesta este urmat, în Top 300 Capital, de familia Adamescu, Zoltan Teszari, Ovidiu Tender, Camelia şi Corina Voiculescu, Gabriel Valentin Comănescu şi Gruia Stoica şi Vasile Didilă.

Averile cumulate ale celor mai bogați 300 de români au scăzut cu trei miliarde de euro în ultimul an, ajungând la 26,5 miliarde euro, potrivit revistei Capital. Şi ponderea în PIB a averilor din Top 300 s-a redus consistent, până la 19,4%, de la 23,8% cât a fost în 2011.

Jumătate din averi, aproape 12 miliarde de euro, sunt concentrate în București și Ilfov.

Potrivit analizei Capital, milionarii au reușit creșteri ale afacerilor în energie, industria farma și serviciile medicale, agricultură și transporturi. La polul opus, cei care și-au plasat banii în imobiliare, turism sau media au înregistrat scăderi semnificative ale averilor.

Cookies