Top trei clădiri, trei arhitecți pe strada Brezoianu. Care sunt cele mai spectaculoase tururi ghidate prin vechiul București în luna iunie

02 iun. 2023
2626 Afișari
Top trei clădiri, trei arhitecți pe strada Brezoianu. Care sunt cele mai spectaculoase tururi ghidate prin vechiul București în luna iunie
Top trei clădiri, trei arhitecți pe strada Brezoianu. Care sunt cele mai spectaculoase tururi ghidate prin vechiul București în luna iunie. Foto credit: Mihai Petre, bucurestiulmeudrag.ro.

Asociația Istoria Artei ne ivită la un program cultural variat și în luna iunie, bogat în evenimente care pun în valoare cercetarea de arhivă a echipei coordonate de Oana Marinache, istoric de artă. Strada Furiilor-Dimitrie Racoviță, Brezoianu, Doamnei, Luigi Cazzavillan-Transilvaniei, de la Ulița Franceză la Biserica Sf Dumitru Poștă, la care se adaugă Vila Mavrodin și Palatul Sfântului Sinod, sunt câteva dintre locurile pe care le puteți descoperi la pas, la început de vară. Despre bogăția de informații descoperite pentru aceste străzi emblematice din vechiul și noul București, mai jos, interviu cu Oana Marinache, istoric de artă.

Centrul vechi cum nu l-am văzut, biserica Sf. Dumitru Poștă. Tur ghidat de la Ulița Franceză la Biserica Sf. Dumitru Poștă. Foto credit: Asociația Istoria Artei.

Strada Ion Brezoianu, de la clădirea Vama Poștei (arh. Statie Ciortan) la Piațeta Iosif Sava

B365.ro: Luna iunie vine cu o bogăție de informații pentru arhitectura și povestea multor străzi bucureștene. Ce presupune turul de pe strada Brezoianu, ați descoperit noi date în arhive?

Oana Marinache, istoric de artă: Noi ne-am întâlnit pe strada Brezoianu și înainte de pandemie pe urmele diferiților arhitecți pe care i-am studiat în arhive, am avut în iulie 2020 un prim traseu de reconstituire istorico-arhitecturală. Brezoianu este o stradă destul de lungă, pleacă de la clădirea Vama Poștei a arh. Statie Ciortan, aproape de cheiul Dâmboviței, traversează Bulevardul Elisabeta, de fapt, Brezoianu exista înaintea trasării bulevardului, și ajunge până aproape de strada Știrbey Vodă, unde este astăzi o piațetă, Iosif Sava, la intersecția cu strada Poiana Narciselor și Aleea Șipotul Fântânilor. Dacă în trecut m-am ocupat de secolul al XIX-lea, acum am reușit să completăm și imobilele modernist cubiste de pe strada Brezoianu și să aflăm cine au fost proprietarii, arhitecții, antreprenorii, să stabilim evoluția unor terenuri sau proprietăți.

Strada Ion Brezoianu. Foto credit: Asociația Istoria Artei.
Imagine de epocă, Palatul Universul in perioada interbelică, văzut de pe strada Sărindar, azi Constantin Mille.
Strada Sărindar văzută din Palatul Universul. Fotografie de epocă, Constantin Ionescu.

Palatul Universul (arh. Paul Smărăndescu), clădirea emblematică pentru strada Brezoianu

Oana Marinache, istoric de artă: Vom prezenta noi date din cercetarea de arhivă pentru strada Brezoianu. În curând, demersul nostru se va concretiza, cu ajutorul graficianei și arhitectei Ioanei Simion, și într-o publicație ArhiTur. Pe copertă vom avea Palatul Universul, fiind clădirea emblematică pentru strada Brezoianu. De oriunde am privi, fie dinspre b-dul Elisabeta, fie dinspre Calea Victoriei-strada Constantin Mille (fostul Sărindar), Palatul Universul rămâne un reper dominant. Palatul și fosta tipografie, clădirile arh. Paul Smărăndescu, au fost reintroduse în viața culturală de azi a Bucureștiului. Este un loc unde se întâmplă destul de multe evenimente și, în felul acesta, îl onorăm și pe cel care le-a proiectat, arh. Paul Smărăndescu.

„Am reconstituit istoria proprietății de la nr. 29-29A de la sfârșitul secolului al XIX-lea: în 1877 colonelul Ion Algiu adjudecă la licitație o proprietate vastă, pe care va ridica o casă proiectată de arh. și ing. Grigore Cerkez”

Oana Marinache, istoric de artă: Astăzi putem reconstitui istoria proprietății de la nr. 29-29A de la sfârșitul secolului al XIX-lea: în 1877 colonelul Ion Algiu adjudecă la licitație o proprietate vastă, pe care va ridica o casă proiectată de arh. și ing. Grigore Cerkez. În anii 1933-1938 aici se va ridica, în etape, un imobil de apartamente (cunoscut ca Blocul Berceanu și Blocul Algiu) după proiectul arh. State Baloșin de către antrepriza ing. Carol și Leopold Schindl. Mi se pare incredibilă această continuitate pe care o putem observa, timp de mai multe generații, căci proprietatea a ajuns la Nicolae Algiu, fratele colonelului și apoi la văduva sa, Ecaterina Algiu și fiicele lor, Maria Algiu Besso și Ifigenia Algiu Berceanu.

Strada Brezoianu văzută spre intersecția cu Strada Domnița Anastasia. Foto credit: Arhiva Muzeului Municipiului București.
„Intrarea Rigas are și ea o poveste incredibilă, pentru care am trudit mult în dosarele de sfârșit de secol XIX”

Oana Marinache, istoric de artă: Intrarea Rigas are și ea o poveste incredibilă, pentru care am trudit mult în dosarele de sfârșit de secol XIX: Familia Sion a avut un proiect imobiliar interesant în zona Grădinii Cișmigiu, o parcelare privată deschisă din str. Brezoianu. Terenurile fuseseră ale lui C. Cantacuzino, iar moștenitorii săi le-au vândut în 1876 lui Const. Iliad Capeleanu. În 1877 are loc vânzarea unei porțiuni de teren către Ghiță Hagi Teodorache, pentru ca din 1881 proprietar să devină poetul Gheorghe Sion (1822-1892), descendentul unei familii boierești moldovenești, căsătorit cu Elisa. Cuplul a avut un fiu, Demir, mort la numai 23 de ani și două fiice, pe Maria (viitoarea doamnă Mateiu Caragiale) și Florica (viitoarea doamnă Eugen Voinescu, căsătorită cu celebrul diplomat și pictor). În 1899 aici se va ridica o reședință proiectată de arhitectul olandez Josef Schieffeleers, care conducea Societății Române de Lucrări și Construcții Publice, casa fiind apoi vândută în 1905 inginerului Gheorghe Balș, care o va și extinde. De asemenea, în Intrarea Rigas se mai află o splendidă vilă a dr. G. Stoicescu, creația neoromânească a arh. Ion D. Enescu.

Vedere a străzii Domnița Anastasi spre strada Ion Brezoianu. Foto credit: Arhiva Muzeului Municipiului București.
Pentru perioada interbelică, completăm strada Brezoianu cu imobile de apartamente ale arh. Tiberiu și Ion Niga, Victor Asquni, Henrietta Delavrancea, hoteluri semnate de arh. C. Ciogolea și E. Doneaud sau Arghir Culina

B365.ro: Veți organiza evenimente speciale dedicate arhitectului Petru Antonescu, de exemplu o conferință online în ziua de duminică, 11 iunie. Ați descoperit ceva nou despre Petru Antonescu?

Oana Marinache, istoric de artă: În luna iunie ne vom dedica atenția altor doi arhitecți. Recent am organizat un eveniment privat dedicat arh. Arghir Culina (1883-1972) într-o vilă splendidă, incredibil de bine păstrată, care a aparținut familiei Aurel Mincu, avocat și primar al sectorului IV Verde. Le sunt recunoscătoare familiei Rednic, doamnei Camelia Vețeleanu și domnului Eduard Uzunov că au sprijinit o evocare a activității și personalității acestui arhitect aromân atât de greu încercat, de la a cărui naștere se vor împlini 140 de ani în luna iulie. Am avut plăcerea intelectuală să îl ascultăm și pe cercetătorul în arhivele C.N.S.A.S., arh. dr. Vlad Mitric-Ciupe care a analizat contextul și cazul de urmărire și încercările arhitectului Culina din perioada 1950-1960.

Arh. Petru Antonescu (1873-1965) in presa timpului. Foto credit: Asociația Istoria Artei.
„Conferință științifică online în care voi prezenta lucrărle foarte puțin cunoscute ale arh. Petru Antonescu”

Oana Marinache, istoric de artă: În al doilea rând este vorba despre Petru Antonescu (1873-1965), pentru că se apropie ziua lui de naștere, chiar de sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel. Mai întâi mi-am propus o conferință științifică online pentru Asociația Istoria Artei în care voi prezenta lucrări de ale sale foarte puțin cunoscute. Este vorba despre o clădire din zona Olari, apoi am mai descoperit o lucrare în zona Thomas Masaryk-Batiștei, o clădire astăzi dispărută. În zona Cișmigiului a construit o vilă extroardinar de frumoasă, proiectată în stil eclectic francez în anul 1907, o clădire splendidă extinsă ulterior de arh. Ernest Doneaud. Deci, avem două mari personalități pentru un singur imobil. Am studiat recent și fondul Băncii Românești unde am descoperit sediile Băncii Românești din strada Smârdan, construcții mai vechi pe care Petre Antonescu le extinde și realizează noi corpuri, cred că este o informație necunoscută publicului care frecventează Centrul vechi. De asemenea, am în vedere și o vizită ghidată a vilei Mavrodin, prima sa vilă în stil neoromânesc, proiectată în 1904 precum și participarea la Simpozionul de istoria artei românești în onoarea istoricului și colecționarului Petre Oprea.

„Am reușit să publicăm alte trei ediții trei ArhiTur, pentru străzile Mântuleasa, C. A Rosetti și Constantin Budișteanu-Manea Brutaru”

B365.ro: Ce proiecte ați mai descoperit în arhive în ultimul timp?

Oana Marinache, istoric de artă: Am reușit să publicăm alte trei ediții trei ArhiTur, pentru străzile Mântuleasa, C. A Rosetti și Constantin Budișteanu-Manea Brutaru. De asemenea, am făcut publice cercetări mai vechi despre proprietățile B.N.R. din perioada interbelică. Este o poveste foarte interesantă, și anume că dincolo de sediile băncii, de sucursale, de palatele din strada Lipscani, strada Doamnei, clădirea funcționarilor de pe Calea Victoriei (așa zisul bloc Rosenthal de pe Calea Victoriei), Banca Națională s-a implicat și în alte proiecte imobiliare. Avem în nordul Bucureștiului un teren imens în zona Kiseleff, vorbim despre o parcelare pe Șoseaua Kiseleff, care ar fi trebuit să fie realizată de arh. Petru Antonescu, din care s-a materializat doar Palatul Funcționarilor, clădirea pe care noi o știm astăzi cu titlul de Hotel Triumf.

Foto credit: Asociația Istoria Artei, arhiva PMB. Fațada Băncii Românesti.

Oana Marinache, istoric de artă: Arh. Petru Antonescu ne lasă un plan de situație, în care se văd alte 4 clădiri, două câte două, față în față. Probabil că din cauza Marii crizei economice și a negocierilor în privința alinierilor, BNR a hotărât să nu mai investească într-un proiect atât de mare și, de aceea, nu au fost realizate toate corpurile. BNR mai avea însă și un teren foarte mare în spate, pe actualele străzi Ghe. Brătianu – Ștefan Burcuș. În zona respectivă s-a creat o parcelare de aproximativ 20 de loturi pentru funcționarii băncii. Practic, funcționarii importanți au primit terenuri pe care și-au ridicat vile elegante. Mi s-a părut foarte interesant că acolo au lucrat câțiva arhitecți BNR despre care nu știam prea multe. Banca Națională avea un serviciu de arhitectură, noi știam numele arh. Radu Dudescu, dar se pare că existau și alți arhitecți, nume mai puțin cunoscute. Astfel i-am identificat cu proiecte pe arh. Eugen Botez, Ștefan Costantinescu-Roda, Anton Curagea. Urmărim în viitor să-i scoatem cumva din uitare și pe acești arhitecți care au realizat proiecte în parcelarea Băncii Naționale, vom organiza noi tururi în luna septembrie, la care sunteți invitați. Este o zonă splendidă, de lux care, de fapt, continuă demersurile celor din Parcul Filipescu, Parcul Bonaparte, în zona de nord a capitalei. O zonă pentru pentru cei potenți financiar din perioada interbelică și cu arhitecți care au realizat clădiri emblematice.

Tur ghidat pe strada Temisana-Luigi Cazzavillan. Foto credit: Asociația Istoria Artei.

Oana Marinache, istoric de artă: Mulțumim doamnelor Alina Havreliuc, Livia Petrescu, Rodica Stan, Patricia Lupuțiu și Monica Bardaș pentru sprijinul acordat în ultimele luni pentru reconstituirea istoriei unor proprietăți bucureștene.

 

Mai jos, iată ce puteți face alături de Asociația Istoria Artei, la început de vară, în vechiul București. 

Luni, 5 iunie, ora 16:00: Plimbare pe str. Furiilor – Dimitrie Racoviță
Vineri, 9 iunie, ora 18:30: Strada Brezoianu: noi date (tur ghidat)
Sâmbătă, 10 iunie, ora 18:00: Plimbare pe str. Doamnei (tur ghidat)
Duminică, 11 iunie, ora 17: Arh. Petre Antonescu 150 (conferință online)
Sâmbătă, 17 iunie, ora 18: Zona str. Luigi Cazzavillan – Transilvaniei (tur ghidat cu Patricia Lupuțiu)
Duminică, 18 iunie: De la Ulița franceză la Biserica Sf. Dumitru Poștă (tur și vizită)

Detalii aici: asociatiaistoriaartei.blogspot.com

Cookies