TOP evenimente din București în weekend-ul 14 – 16 octombrie. Vedeta: SPOTLIGHT + alte târguri, festivaluri și sărbători din oraș

14 oct. 2022
9158 Afișari
TOP evenimente din București în weekend-ul 14 - 16 octombrie. Vedeta: SPOTLIGHT + alte târguri, festivaluri și sărbători din oraș

Ce evenimente au loc în București în weekend-ul 14 – 16 octombrie. Locuri din oraș care merită văzute.

1. Spotlight Festivalul Internațional al luminii

Unul dintre cele mai așteptate festivaluri de artă vizuală în aer liber din București, Spotlight revine între 14 şi 16 octombrie cu o ediţie dedicată în întregime artiştilor din România. Organizat de Primăria Capitalei, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, Spotlight 2022 marchează închiderea proiectului „Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană”, care a oferit bucureştenilor o serie de weekenduri pietonale în mai multe zone din oraş, pe o perioadă de şase luni.

Astfel, timp de trei zile, începând cu ora 19.00, Spotlight animă Calea Victoriei, între Ateneul Român şi Cercul Militar Naţional, cu instalaţii artistice spectaculoase, proiecţii de video mapping, holograme, expoziţii şi instalaţii interactive. Arcul de Triumf se alătură programului Spotlight 2022 cu un eveniment aniversar ce marchează împlinirea a 100 de ani de la inaugurarea monumentului printr-un spectacol de video-mapping.

Tema ediţiei Spotlight din acest an este intitulată Made in RO şi invită artiştii români să reimagineze oraşul prin intermediul new media.

Detalii despre eveniment AICI.

Când va avea loc: 14-16 octombrie, după ora 19.00.

2. Art Safari 2022 ediția 10

Peisaje care taie răsuflarea la Art Safari de toamnă-iarnă. V-am făcut curioși?

„Seeking Truth: The Art of John Constable” (A Victoria & Albert Exhibition – Touring the World), curatori: Dr. Emily Knight și Katharine Martin.

O expoziție de răsunet de la celebrul Victoria and Albert Museum, Londra. O șansă unică de a vedea lucrări extrem de valoroase semnate de John Constable, dar și din colecția sa. Despre artistul britanic vă putem spune că este unul dintre cei mai mari pictori peisagiști din toate timpurile.

“Korean Beauty in Poster Art”. O expoziție de Byoungil Sun, realizată în parteneriat cu Ambasada Republicii Coreea în România. De o proaspătă contemporaneitate, cu siguranță pe gustul tinerelor audiențe, în creștere, ale Art Safari.

Detalii despre eveniment AICI.

3. Târgul 100 de Tradiții Românești – Muzeul Național al Țăranului Român

Asociaţia Kogaion 115 vă invită în perioada 14 – 16 octombrie 2022 la târgul „100 de Tradiții Românești”, în curtea Muzeului Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti. Intrarea la târg este liberă!

La această ediție și-au dat întâlnire creatori populari din mai multe regiuni ale țării. Vor fi expuse obiecte din ceramică pictată cu motive culese de pe cusături tradiționale, icoane pe lemn și pe sticlă, bundițe brodate, costume populare, scoarțe viu colorate din lână vopsită vegetal, zgărdane și cingători, căciuli și haine din blană.

Nu vor lipsi nici artizanii cu uleiuri terapeutice din busuioc și lavandă, plante de leac, cosmetice preparate doar din ingrediente naturale, obiecte de vestimentație și jucării croșetate manual. Pentru pasionații de istorie și tradiții străvechi va fi expusă la târg colecția de bijuterii Dacos, inspirată din civilizația geto-dacă.

Din produsele gastronomice aduse spre vânzare și degustare amintim brânzeturi proaspete și maturate, zacuscă şi murături pe alese, prăjituri și ciocolată de casă, plăcinte și sarailii, turtă dulce, diferite sortimente de miere și palincă, fructe şi legume de la producători.

Detaliile evenimentului AICI

Perioada: 14-16 octombrie 2022

4. Festivalul Verzei – Parcul IOR – 13 – 16 octombrie, lângă Biserica Maramureșeană

Cei dornici de a savura preparate atât inedite, cât şi tradiţionale, sunt aşteptaţi la provocarea supremă a toamnei: VARZA. Producătorii vor aduce sute de kilograme de varză, iar bucătăresele prezente la festival promit un adevărat festin culinar cu tone de varză, albă sau roşie, dovadă a recoltei de anul acesta, care va fi gătită în toate formele – de la ceaune în care vor fierbe mii de sarmale, tocănițe sau varză călită cu carne şi cârnaţi, varză gătită în oale de lut, varză călită cu ciolan, varză cu costiţe, varză cu afumătură, rață pe varză, nelipsita varză a la Cluj, plăcinte cu varză, acre sau dulci, după gust, turte tradiţionale cu varză după cele mai vechi reţete, toate alături de o mămăliguţă, cu ardei iute, varză pe săturate, atât crudă cât şi murată, cu chimen, dafin, boia, sare, piper și alte zeci de condimente ce fac „casă bună„ cu varza.

Detaliile evenimentului AICI

5. Noaptea Sinagogilor Deschise 2022 – sâmbătă, 15 octombrie 2022, 20:00

Nici nu s-ar fi putut un început de Nou An evreiesc 5783 mai bun decât cu o invitație la o nouă ediție a Nopții Sinagogilor Deschise, ce vă propune să vizitați lăcașurile evreiești de cult bucureștene sâmbătă, 15 octombrie 2022, începând cu ora 20:00.

■ Tradiții și sărbători evreiești ■ Istorie și cultură evreiască ■ Muzică și dans tradiționale ■ Expoziții ■ Întâlnire cu rabinul ■ Degustare de vinuri și preparate tradiționale ■ Teatru ■ Proiecții ■ Havdala – Binecuvântări evreiești pentru o săptămână bună.

Detaliile evenimentului: AICI

6. Scrisorile Bucureștiului | O șuetă despre deșteptarea culturală în anii ’90

“Scrisorile Bucureștiului” este prima manifestare locală cu puternic caracter participativ a Festivalului Scrisorilor (și a doua ediție a acestei inițiative lansată de Asociația Hearth – singura din România care aduce în atenția publicului importanța culturală a scrisorilor).

Proiectul își propune să (re)aducă în atenția tinerilor scrisul și scrisoarea ca activitate de procesare a gândurilor și emoțiilor, pe de o parte, și să ofere locuitorilor Bucureștiului o perspectivă cultural-educațională inedită asupra epistolarității – prin intermediul unor ateliere creative participative, a unei expoziții și prelegeri care ajută comunitatea să înțeleagă istoria unor perioade din trecut ale Bucureștiului prin raportarea la scrisorile existente.

Detaliile evenimentului AICI

𝐈𝐧𝐯𝐢𝐭𝐚𝐭̦𝐢:
Sebastian Grama – scriitor
Radu Ciobănașu – actor
Gabi & Flores – muzicieni

Evenimentul are loc sâmbătă, 15 octombrie, de la ora 19:00, la sediul Asociației Hearth (strada Parfumului 19).

Intrarea este 𝐆𝐑𝐀𝐓𝐔𝐈𝐓𝐀̆, pe baza unei rezervări în prealabil la [email protected]!

7. Sărbătoarea Dovlecilor – Beraria H, Durată: 2 zile, acces liber

În perioada 15-16 octombrie, pe terasa noastră de lângă lac la Sărbătoarea Dovlecilor 🎃 Transformăm dovleacul în vedeta sezonului.

Vino să deguști rețete de toamnă cu o notă spice & gustul copilăriei.
Gratarul e încins, ceanul aburind și ingredientul surpriză e gata să te dea pe spate!
Câteva dintre atracții și distacții:
✔ Live Cooking Show cu ceaune și grătare, şi desigur mulți dovleci
✔ Muzica pe care o îndrăgeşti
✔ Ateliere de sculptat/pictat dovleci – duminică: orele 12:00 – 16:00
✔ Concurs de mâncat plăcintă cu dovleac – duminică: ora 14:00
Intrarea este liberă!

Detaliile evenimentului AICI

Mai poți citi și:

„Străzi deschise” în București, ultimul astfel de weekend pietonal de anul acesta. Ediția finală din 2022 are loc pe Calea Victoriei și în cartierul Rahova

Târg de Crăciun 2022 în București. Piața centrală din Capitală unde se organizează târgul de Crăciun, în acest an

Scările Fericirii din București. Povestea „portalului” către unul dintre cele mai frumoase cartiere din Capitală

Biserica Greacă, unul dintre cele mai frumoase monumente din București. E singura biserică din oraș care arată ca un templu grecesc

Cookies