Top 5 meserii dăunătoare pentru plămâni

de:
25 ian. 2011
5 afișări
Top 5 meserii dăunătoare pentru plămâni

Muncitorii pe şantier

Muncitorii care inhalează praf în timpul renovărilor sau a demolărilor riscă să se aleagă cu cancer la plămâni, mezoteliom sau azbestoză (boală provocată de inhalarea fibrelor de azbest).

Deşi a fost interzis în România pe 15 aprilie 2006, azbestul a fost folosit pe scară largă, până în anii ’70, la fabricarea unor materiale de construcţii. Din acest motiv, muncitorilor li se recomandă să poarte măşti când lucrează în clădiri vechi. De asemenea, riscul apariţiei cancerului pulmonar în urma inhalării fibrelor de azbest este mai mare în cazul fumătorilor, astfel că muncitorilor li se recomandă să stea deoparte de ţigări.

Barmanii

Barmanii din baruri şi cluburi sunt nevoiţi să fumeze pasiv, astfel că riscă să se îmbolnăvească de cancer la plămâni, scriu jurnaliştii de la Huffington Post. Totuşi, de când barurile şi restaurantele au fost împărţite în zone de fumători şi nefumători, situaţia lor s-a mai îmbunătăţit. Riscul la care se supun scade şi mai mult dacă lucrează în localuri prevăzute cu sisteme de ventilaţie eficiente.

Pompierii

Fumul pe care îl inhalează pompierii în timpul intervenţiilor conţine o mulţime de substanţe toxice, în funcţie de tipul şi vechimea clădirilor cuprinse de flăcări. Expunerea la materiale toxice, printre care azbestul, este periculoasă şi după stingerea incendiilor, astfel că este recomandat ca pompierii să poarte măşti pe tot parcursul intervenţiilor, pentru a elimina riscul contractării unor boli de plămâni.

Brutarii

Meseria de brutar reprezintă una dintre slujbele printre cele mai periculoase din punctul de vedere al îmbolnăvirii de astm, iar asta din cauză că inhalarea prafului de făină poate duce la apariţia bolii. De asemenea, se poate produce o reacţie asmatică la enzimele folosite pentru modificare consistenţei drojdiei, precum şi la alergenii lăsaţi în urmă de molii sau gărgăriţe, insecte care pot fi găsite uneori în făină.

Vopsitorii

Astmul este un pericol şi pentru vopsitorii din industria de automobile. Spray-urile folosite pentru vopsitul maşinilor, bazate pe isocianat şi poiuretan, pot cauza iritaţii ale pielii, determina alergii şi declanşa probleme respiratorii grave.

O dată formată o sensibilitate faţă de isocianat, până şi o cantitate extrem de redusă din această substanţă poate declanşa crize de astm. Vopsitorilor li se recomandă să poarte mânuşi şi măşti de protecţie şi să se asigure că atelierele în care lucrează sunt bine ventilate.

Cookies