Top 5 brutării preferate din București și un cuvânt detestabil planetar

09 nov. 2022
4843 Afișari
Top 5 brutării preferate din  București și un cuvânt detestabil planetar
Oana Titică: Top 5 brutării preferate din București și un cuvânt detestabil planetar

Săptămana trecută, Collins Dictionary au anunțat că Permacrisis este cuvântul anului 2022 – în mod paradoxal, nu ‘bunăstare’, cum poate și-ar fi imaginat domnul Iohannis sau alții.

Cuvântul se explică singur și definește starea de criză de lungă durată, căreia nimeni nu îi prevede un final (sau cel puțin nu unul bun), pe care o experimentăm din 2020 încoace, de când un domn din China a mâncat liliac pané, apoi prietenul lui cel mai bun s-a urcat într-un avion și aia a fost.

În ciuda acestui stres emoțional din ultimii ani, în fiecare zi sunt suprinsă să descopăr că oamenii din jur își adaugă și alte surse de anxietate imaginare, suplimentare, iar toate angoasele noastre explodează mai nou sub forme culinare, fiindcă sunt foarte la îndemană – suntem convinși că mierea devine toxică fiindcă așa am văzut într-un reel pe Instagram, zahărul ne omoară creierul, glutenul ne omoară și el, cașcavalul ne face fundul mare ș.a.m.d.

Mâncarea, care ar trebui să fie o sursă de confort și bucurie, în special în perioade existențiale dubioase, devine Satana, iar Ortorexia e din ce în ce mai mult noua religie.

În acest context, fiindcă știu că cititorii acestui site înțeleg ce spun, fiind oameni cu un IQ direct proporțional cu frecvența cu care Termoenergetica taie apa caldă, prezentăm mai jos o listă cu brutăriile favorite din București, împrăștiate în tot orașul, fiindcă pâinea și chestiile făcute la cuptor ne fac viața mai bună.

Grain Trip (Nerva Traian)

Pe lânga zecile de sortimente de pâine, la Grain Trip se găsesc și quiche-uri superbe (cel cu chorizo), dar și produse de patiserie incredibil de bune, precum Cruffin (o combinație între croissant și muffin), Caneles, gogoși cu cremă de soc și o plăcintă cu brânză pentru care nu există cuvinte. Și o spanakopita cu chimion, ceva greu de descris.

grain trip
Cremșnitul Grain Trip | Sursa foto: Grain Trip

Brutăria Companion (Mihai Bravu)

Pâinea într-adevăr superbă, însă aici au și cele mai bune pricomigdale pe care le-am cunoscut vreodată. Momentan nu am descoperit care e limita superioară a numărului de pricomigdale de la Companion pe care le pot mânca, fiindcă întotdeauna le termin din mașină. Crema cu ciocolată este fină, pufoasă și light, iar bezeaua e crocantă, cu un gust de nuci și o textură minunate. Recomand să luați și sărățele (alea albe, nu alea integrale de hipsteri).

Brutăria/băcănia Companion, șoseaua Mihai Bravu
Brutăria/băcănia Companion e pe șoseaua Mihai Bravu

Cuptorul Brâncovenesc (Dristor)

Favorita de la Cuptorul Brâncovenesc e pâinea cu roșii uscate, dar dacă ajungeți acolo, vă rog MULT să nu ratați pateurile cu varză călită și pateul cu murături! E singurul loc pe care îl știu unde există așa ceva și sunt pe atat de bune pe cât sună.

Paine cuptorul brancovenesc
Am numărat vreo 16 feluri de pâine la Cuptorul Brâncovenesc

Pain Plaisir

De la foccacia la pâinea cu nuci și stafide sau bagheta cu chorizo, nu există pâini de care să nu te îndrăgostești la Pain Plaisir. Iar produsele de patiserie și prăjiturile sunt la fel – s-a întors în meniu Anemona însiropată, iar în fiecare anotimp sunt produse noi de sezon. Mare atenție fiindcă urmează perioada cozonacilor și aveți nevoie de unul de la Pain Plaisir în viață.

Pain Plaisir București
Tartina cu brânză și ardei jalapeno de la Pain Plaisir

Miez (Piața Amzei)

Cei de la Miez tocmai au anunțat că au adus în meniu Babka cu mac – nu am ajuns încă să o cercetez, dar din poze pare că aceasta ne va ajuta să uităm de Permacrisis o perioadă.

brutaria miez amzei
Babka cu mac de la brutăria Miez din Amzei | Sursa foto: Miez

Vă urez spor la feliat și, nu uitați, pâinea ne face viața mai frumoasă, pe lângă prăjituri, cărți, ciocolată, jocuri video, chiloți cu dantelă, dans, filme și golden retrieveri. 

Cookies