TOP 5 Beculețe de Crăciun în București

06 dec. 2021
1932 afișări
TOP 5 Beculețe de Crăciun în București
TOP 5 Beculețe de Crăciun în București

S-a plâns Maria Coman acum câteva zile că ia de unde nu-s beculețele de Crăciun. Are dreptate Maria. Mintea noastră nu pricepe de ce-i austeritatea asta pe bulevardele din Centru. Nu-nțelege calculele matematicianului N.Dan privind beculețele de Crăciun. Și aruncătura asta de beculețe, neglijentă, în grabă. Ca și cum careva l-ar fi luat la fugă pe primar. Beculețul este pentru bucureșteni un fel de Sfânta Fecioara Maria alături de Pruncul care este Târgul de Crăciun. Ani de zile se bloca circulația vreo 7 zile să vadă toată mahalaua gură cască beculețul scos de primar. Acum, nu. Îi spun Mariei însă că Bucureștiul nu-i doar Centru.

Ia să căutăm misterul și prin alte sectoare.

LOCUL 1 în top 5 beculețe de Crăciun: Sectorul 6

Stilul nu diferă de al lui N.Dan, dar abundența bucură. Monotonia beculețelor la fel pe bulevardul ieșirii din București este austeră și deșteaptă. Sectorul are gust. Beculețele sunt aerisit răstignite pe copacii pitici și chei de pe bulevardul Iuliu Maniu. Și copacii sunt nesfârșit de mulți. Ai timp să vezi, să te bucuri, să gândești cu bine despre cei din jurul tău. Or, asta contează de Crăciun.

TOP 5 Beculețe de Crăciun în București
Târgul și bradul de Crăciun din sectorul 6, București. Sursa foto: Primăria sectorului 6

LOCUL 2 în top 5 beculețe de Crăciun: Sectorul 4

Se la Unirea până sus la Sun Plaza, pe Obregia, pe Olteniței. Și cu mult mai multe bulevarde, nu le-am cuprins eu pe toate. Sufocantă abundență. Sunt toate stilurile. Țurțure, stea, om de zăpadă, fulg de nea, abstracte. Îți cad în cap, te belește la retină. Dar așa ceva n-ai văzut! E feeria de prost gust. Sigur, nu-a un etician, estetician. Și nici nu cred că trebuie să fim de Crăciun. De aceea, recunosc că m-am bucurat de opulența de sector. De ce nu, sunt beculețe Dumnezeule! Bucurie fără sac, fără candoare, fără opreliște!

TOP 5 Beculețe de Crăciun în București - sectorul 4
Luminile de Crăciun de la fântânile din Piața Unirii, București. Sursa foto: Plrimăria sectorului 4

LOCUL 3 în top 5 beculețe de Crăciun: Sectorul 5

Aici, 3 plin de gogoloaie-n iarbă și ceva se-nseamnă note muzicale pe stâlpi. Are Ferentariul lumini? Are. Are Rahova lumini? Nu prea, dar are Ferentariul și tot ce e pe la Mall-ul de sector. E un sentiment de sector, al prejudecăților probabil. E un sector al umbrelor ce ies de după blocurile astea-ghetou. Și parcă puținătatea luminilor accentuează un anume fel de sinistru al sectorului. Cotroceniul este abandonat. Dar și Rahova pare că rămâne ca proasta în ceață. Nu e de fapt repet niciun reproș, ci doar senzația mea că luminația de sector accentuează umbrele ce parcă ies de după blocuri. E, repet, o prejudecată. E de mers și în 5 și văzut beculețele.

LOCUL 3 în top 5 beculețe de Crăciun - sectorul 5
Luminile de Crăciun de pe bulevarde în sectorul 5. Sursa imaginii: FB Cristian Popescu Piedone, primarul S5

LOCUL 4 în top 5 beculețe de Crăciun: sectorul 3

….  nimic.

LOCUL 5 în top 5 beculețe de Crăciun: sectorul 2

nimic și mai nimic.

LOCUL 6 (bonus) în top 5 beculețe de Crăciun: Sectorul 1

Zero barat, doar că a pus N.Dan prin Centru. Coana Chirița de la Sectorul 1 “s-a scos”. Sau poate nu m-am plimbat destul prin cartierele lui 3,5,1.

Top 5 beculețte de Crăciun în București
Imagine de la Târgul de Crăciun din București. Sursa foto: Primăria Capitalei

Am fost cu tramvaiul de la Pallady pe Liviu Rebreanu până-n Râmnicu Sărat și apoi chiar până-n Sfânta Vinere. Nema luminația. Am fost cu mașina prin Colentina, Obor, pe la Cimitirul Reînvierea m-am băgat, pe Barbu Văcărescu am ieșit. Tot nimic. Ori e golul acela care te halește. Și te halește. Noroc pe Pallady că se stă la coada uriașă să se intre la IKEA, XXL, Jumbo. Dedeman, LIDL. Stai ca boul ore-n șir de Sărbători. Că așa e schema. Să se cumpere! Și tot bou stai și umpli Colentina. De la fostul EUROPA până-n Obor. Bulevardul spaimei mele. Așa că nu are sens să ne plângem, nu? Se poate și mai rău. Beculețele sunt doar o obișnuință comportamentală.

Fie ca sufletul vostru să fie luminat însă, în top-ul curcubeic al adevăratelor sărbători festivale!

Cookies