Top 3 cei mai buni burgeri din România, conform Burger Fest 2023, îi găsești în București

02 iun. 2023
2522 Afișari
Top 3 cei mai buni burgeri din România, conform Burger Fest 2023, îi găsești în București

Tocmai s-a încheiat Burger Fest 2023, singurul eveniment din România dedicat în exclusivitate burgerilor. Au fost 3 zile pline la Verde Stop, cărnoase, cu peste 16 restaurante participante din toată țara, lume bună, soare, prosecco și frizzante, iarbă verde, dușuri de vară și mulți, mulți burgeri delicioși. Burger Fest este, fără îndoială, unul dintre cele mai civilizate (și normale la cap) festivaluri de pe la noi și, ca în fiecare an, desemnează cei mai buni burgeri din România. O misiune grea, dusă cu succes la bun sfârșit de către membrii juriului cu ajutorul Sfinților Colebil și Aperol. Și când s-a terminat Aperolul, Ciprian Muntele a scos de sub parpalac o sticlă de palincă cum scot magicienii iepurii din pălărie. A fost bine, dar mai ales necesar. Nu e ușor să mănânci din 16 burgeri.

Foto © Burger Fest

Cum s-au prezentat restaurantele? 

Unele au mers pe rețetele clasice de burgeri, cu mici variațiuni, fără multe briz-brizuri (și asta e okay), în timp ce altele au dus rețeta de burger la un alt nivel introducând tehnici și ingrediente pe care le regăsești în meniurile restaurantelor cu ștaif. Uite doar un exemplu: carne tocată de vită amestecată cu ficat de vițel gătit sous-vide și afumat, limbă de vită gătită sous-vide gratinată cu demi-glace de măsline negre, maioneză japoneză cu măduvă coaptă și duxelles de ciuperci morel. Dar stai liniștit. Dacă n-ai fost la Burger Fest, îți spun imediat cine a urcat pe podium, ce ingrediente a avut fiecare burger câștigător și de unde îl/le poți cumpăra. 

Cine a fost în juriu și cine sunt ei să decidă cel mai bun burger

La profesioniști, juriul de anul ăsta a fost compus din Chef Oana Coantă – chef, manager și co-proprietar la Bistro de l’Arte din Brașov, Chef Radu Dumitrescu – jurat Masterchef, chef și owner la Voila și co-owner Lovin’ Wine Bar & Bistro, Chef Mihai Toader – chef și co-owner la Soro Lume și căutător la Fragmente, Cristi Dandeș – influencer chef, fotograf și creator al #FoodOfBucharest, plus subsemnatul în calitate de mâncău get beget. Aproape aceeași formulă de jurați ca cea de anul trecut. La categoria Burger Battle Amatori, juriul evaluator a fost format din: Ciprian Muntele, Melinda Teohari și Cosmin Dragomir. Și lor le-a dat greu. 

Juriu Burger Fest 2023. Foto © Burger Fest

Jurizarea s-a întins pe parcursul a două zile. În prima zi s-a folosit metoda mistery shopper, adică restaurantele au gătit burgerii ca pentru clienți, fără să știe că vor fi evaluați. Fiecare burger a primit 3 note: pentru aspect, tehnică și gust, gustul având cea mai mare pondere. În a doua zi, restaurantele au pregătit burgerii știind că vor ajunge la juriu. Astfel, ne-am putut da seama dacă burgerul pe care îl oferă clienților este la fel de gustos și arătos precum cel pregătit special pentru jurizare. Anul acesta, diferențele au fost minore și asta e îmbucurător.

Deasemenea, pentru corectitudine, în nici un moment juriul nu a știut cui îi aparține burgerul pe care îl evaluează. Pe foaia de evaluare participanții au fost trecuți sub forma: Restaurant 1, Restaurant 2, Restaurnt 3 ș.a.m.d. Te-ai prins tu.

În final, la profesioniști, lupta pentru primele 3 locuri a fost foarte, foarte strânsă. Doar 0,1 puncte au despărțit locul 3 de locul 2. Absolut incredibil, dacă mă întrebi pe mine.

 

Top 3 cei mai buni burgeri din România desemnați la Burger Fest 2023 sunt

 

Locul 1. “Mahalaua Lizeanu”, de la Circus Pub 

Ingrediente: chiflă artizanală, salată de lobodă roșie, carne de berbecuț condimentată în stil oriental, telemea nouă de oaie perpelită pe plită, pastramă de rață, felii de ridiche, popcorn de slanină și o ceapă verde. Disponibil la Circus Pub, de săptămâna viitoare. Ei promit că și pe delivery.

Locul 2. “Shrimp Burger”, de la Meat 2 Eat 

Ingrediente: chiflă neagră cu cerneală de sepie, carne de vită, mayo, ketchup, sos de usturoi, cheddar, creveți și muștar.

Ei speră ca de săptămâna viitoare să fie disponibil atât la Meat 2 Eat Steakhouse Floreasca, cât și pe delivery.

Locul 3. “NYTB”, de la Burger Van

Ingrediente: Chiflă artizanală, carne tocată de vită amestecată cu ficat de vițel gătit sous-vide și afumat, limbă de vită gătită sous-vide gratinată cu demi-glace de măsline negre, maioneză japoneză cu măduvă coaptă și duxelles de ciuperci morel, gălbenuș de ou, oțet din vin de orez, zahăr, ulei de soia, pudră de muștar, brânză gruyere și reducție de oțet balsamic cu struguri negri. 

 

Până la ora redactării acestui articol, Burger Van nu a răspuns întrebărilor mele, deci nu știu să îți spun dacă, sau de când, NYTB va fi disponibil în restaurantele Burger Van sau/și pe delivery. Anul trecut, burgerul câștigător intitulat Jim Kon a putut fi savurat doar la Burger Van Home. Fără delivery.

Burger Van continuă să ducă burgerul la cel mai înalt nivel și, dacă ar fi fost doar după mine, consider că ar fi meritat să câștige și anul acesta. A fost preferatul meu din toate cele 3 câștigătoare. This burger is fucking amazing. NYTB FTW!

Tu ce burger crezi că ar fi meritat să câștige locul 1? Te încurajez să încerci acești 3 burgeri și să-ți faci propriul top.

Să ne fie de bine. Am mâncat și azi pentru tine.

Alte locuri pe unde-am mai mâncat pentru tine:

 

 

Cookies