Top 10 lucruri GRATUITE pe care le poți face în București: Distracție, fitness, taxi și analize

de:
15 iun. 2013
0 Afișari
Top 10 lucruri GRATUITE pe care le poți face în București: Distracție, fitness, taxi și analize

1. Poţi închiria gratis biciclete

Bucureștenii iubitori de mișcare pot să închirieze gratuit biciclet  de la Centrul „La Pedale” din Parcul Herăstrău, amenajat, începând de sâmbătă, 25 mai 2013, la intrarea principală în parc, dinspre Piața Charles de Gaulle.

Centrul „La Pedale” din Parcul Herăstrău se adaugă centrului similar care funcţionează încă din 2008 în Parcul Kiseleff, în cadrul primului sistem gratuit de bike-sharing din România.

Locuitorii Capitalei pot închiria gratuit doar pe baza buletinului de identitate și a unui contract de dare în folosință una dintre cele 500 de biciclete verzi disponibile în total la cele două Centre „La Pedale”.

În mai puţin de o lună de la redeschiderea centrului din Parcul Kiseleff s-a înregistrat un număr de 10.000 de bucureşteni care au pedalat gratuit una dintre bicicletele puse la dispoziţia lor în cadrul acestui program, conform administraţie locale Sector 1.

2. Taxi gratuit în Bucureşti, doar pentru urgenţe

Deşi pare greu de imaginat, un bucureştean a iniţiat un serviciu gratuit de taximetrie, unic în România.

Cum funcţionează

Acest servciu se adresează doar persoanelor care au o urgenţă reală şi care-i conving pe cei doi băieţi care se ocupă de proiect că au cu adevărat nevoie de ajutor. Serviciul funcționează pe baza a două mașini și, deocamdată, doar în Sectoarele 2 și 3. Costurile benzinei sunt suportate de cei care se ocupă de proiect.

Numerele de telefon la care se primesc comenzi sunt: 0785.728.749 și 0725.062.356.

Citeşte mai multe despre taxi gratis în Bucureşti: TAXI GRATIS în București – Doi tineri inimoși contrazic stereotipurile despre bucureșteni

3. Muzee ce pot fi vizitate gratuit

Există mai multe muzee în Bucureşti care au o zi dedicată vizitării gratuite. Unele muzee au chiar intrarea gratuită în fiecare zi, cum este cazul Muzeului Teatrului Naţional I.L. Caragiale.

Lista muzeelor ce pot fi vizitate gratuit într-o anumită zi a lunii:

Muzeul National de Istorie a Romaniei

Calea Victoriei, Nr.12, Sector 3
În fiecare zi de 26 din fiecare luna, atunci când aceasta nu cade într-o zi când muzeul este închis pentru public (în acest caz, accesul gratuit se face în ziua lucrătoare imediat următoare a lunii).

Muzeul Curtea Veche – Palatul Voievodal
Adresa: Str. Franceza, Nr. 25-31, Sector 3
Intrarea este gratuită în prima sâmbătă a fiecărei luni.

Muzeul Colecţiilor de Artă
Calea Victoriei nr. 111
În prima miercuri a fiecărei luni este intrare liberă.

Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Şuţu
Bd. I.C. Bratianu, Nr. 2, Sector 3
Intrarea gratuită în prima sâmbătă a fiecărei luni.

Muzeul Taranului Roman
Sos Kiseleff, Nr.3, Sector 1
Intrarea gratuită în ziua a 26-a a fiecărei luni.

Muzeul National de Arta al Romaniei – Palatul Regal
Calea Victoriei, Nr. 49-53, Sector 1
Prima miercuri a fiecărei luni: intrare gratuită.

Muzeul „K.H. Zambaccian”
Str. Muzeul Zambaccian, Nr. 21A, Sector 1
Prima miercuri a fiecărei luni: intrare gratuită.

Muzeul National George Enescu – Palatul Cantacuzino
Calea Victoriei, Nr. 141, Sector 1
Acces gratuit pentru fiecare zi de 26 a fiecărei luni.

Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu
Str Bulevardul Lascar Catargiu Nr.21, sector 1
Intrarea gratuită în prima sâmbătă a fiecărei luni.

Colectia de arta Ligia si Pompiliu Macovei
Str. 11 Iunie, Nr. 36-38, Sector 5
Intrarea gratuită în prima sâmbătă a fiecărei luni.

Colectia de arta plastica Fr. Storck si Cecilia Cutescu Storck
Str. Vasile Alecsandri, Nr. 16, Sector 1
Intrarea gratuită în prima sâmbată a fiecărei luni.

Muzeul Theodor Pallady – Casa Melik
Str. Spatarului, Nr.22, Sector 2
Prima miercuri a fiecărei luni: intrare gratuită.

Muzeul de Arta Vasile Grigore – pictor si colectionar
Str.Maria Rosetti Nr.29, Sector 2
În ultima zi de miercuri a fiecărei luni intrarea este liberă.

Muzeul Memorial C.I. si C.C. Nottara
B-dul. Dacia, Nr.51, Sector 2
Intrarea gratuită în prima sâmbătă a fiecărei luni.

Muzeul Memorial Dr. Victor Babes
Str. Andrei Muresanu, Nr.14A, Sector 1
Intrarea gratuită în prima sâmbătă a fiecărei luni.

Muzeul Armenesc Dudian
Bl. Carol I. Nr 43, Setor 2
Intrarea gratuită de  luni până vineri, între orele 9:00 şi 14:00.

Muzeul Teatrului National I.L. Caragiale
Intrarea este liberă de luni până vineri, între orele 9:30 si 14:30.

sursa: tai-tai.net.

4. Teatru, film, muzică, fotografie, workshopuri, sport. Gratis în Bucureşti

La toate acestea poți participa gratis, în cadrul programul Roaba de cultură. “Roaba de cultura este un proiect prin care ne dorim sa pastram traditia de a oferi bucurestenilor o alternativa de petrecere a timpului liber”, spun reprezentanţii proiectului pe site-ul aferent, roabadecultura.ro.

Exemple de evenimente organizate de „Roaba de cultură”:

Proiecţie de film de Oscar, în parc

Teatru de papusi, piesa ”Vasilache si Marioara”, trupa Hai-Hui

Concert de jazz şi spectacol de teatru gratuit, pe iarbă, în parc. Plus wi-fi pentru toată lumea

Un alt eveniment organizat gratis în Bucureşti a fost CinePark: filme în aer liber, în Parcul Herăstrău. Proiectul a fost organizat de Primăria Municipiului București, prin CreArT. Detalii, AICI.

Concertul de pian cu muzică clasică, organizat în două parcuri mari ale Capitalei, a strâns peste 200 de bucureşteni. Galerie foto şi detalii despre concert, AICI.

5. Unde poţi să faci sport gratis în Bucureşti

În multe parcuri din Bucureşti puteţi face fitness gratuit, fiind amenajate numeroase aparate. Exemple de parcuri în care sunt montate aparate de fitness: Parcul Kiseleff, Titan, Plumbuita, Tei.

În parcul Alexandru Ioan Cuza şi în parcul Titanii, din apropiere, există terenuri de baschet, fotbal,  şi tenis unde accesul se poate gratuit.

În parcul Tineretului şi în parcul Văcăreşti bucureştenii se pot bucura de terenuri de fotbal, baschet sau tenis cu iarbă sintetică, beton sau cu zgură, iar în parcul Izvor există mai multe terenuri de baschet disponibile pentru cei ce vor să facă sport gratuit.

Fanii baschetului mai au terenuri disponibile gratuit în Parcul Tei, Plumbuita sau în complexul studenţesc Regie.

Toată vara poți face fitness chiar și cu antrenori personali și îți poți face analize corporale gratuite, în alt parc al Bucureștiului. Despre această inițiativă puteți citi aici.

Pentru amatorii de skateboarding există mai multe spaţii special amenajate în Capitală unde se poate practica gratuit „datul cu placa”. Pe lângă rampele din Herăstrău şi Eroilor, cunoscute de majoritatea practicanţilor şi destul de aglomerate în weekend, există piste de skate şi în parcul IOR şi Tineretului unde poţi venit gratuit cu placa de skate, bicicleta sau cu rolele.  De asemenea, pentru bucureştenii ce vor să încerce skateboardingul pentru prima oară sau vor să încerce un skatepark acoperit, există cursuri organizate în clubul Fabrica din zona Parcului Carol.

Mai multe detalii: Ce sporturi se pot practica gratis în Bucureşti.

6. Biblioteci din Bucureşti unde poţi să citeşti fără să plăteşti: Biblioteca Central Universitară Carol I, Biblioteca Naţională a României, Biblioteca Metropolitană.

7. Tur gratuit al oraşului: Guided Bucharest

Dacă doriți să descoperiți Bucureștiul, puteţi face turul gratuit Guided Bucharest. Acest tur este în limba engleză, în special pentru turiștii străini.
Locul de întâlnire este în Piața Unirii, lângă ceasul din parc (zona fântânilor), ține 2 ore și începe la ora 18.00 în fiecare zi.

Punctele turistice importante pe care le veţi putea vedea: Biserica Stavropoleos, Centrul Vechi, Ateneul Român, Piața Revoluției, Hanul lui Manuc, Palatul Parlamentului, Piaţa Unirii.

Mai multe detalii, AICI.

8. Poţi să primeşti, gratuit, medicamente care te ajută să te laşi de fumat

Aceste medicamente – Champix şi Zyban – se dau în cadrul programul National Stop Fumat, un program al Ministerului Sănătăţii, a luat fiinţă în urmă cu 4 ani şi este coordonat de Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”.

Bucureştenii pot merge în fiecare miercuri, la ora 15.30 la Institutul „Marius Nasta”, la grupul de informare, pentru a afla detalii despre tratament şi consilierea psihologică. Aici li se oferă explicaţii şi răspunsuri la întrebări, conform stopfumat.eu.

9. Cursuri, workshopuri gratuite în Bucureşti

În Bucureşti, poți face numeroase cursuri sau workshopuri fără să plăteşti niciun ban. De exemplu, la Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti, în perioada 10 iunie-28 iunie 2013 se vor  desfăşura cursuri gratuite de formare profesională în mai multe domenii.

Cursurile se adresează tinerilor şi studenţilor cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani şi sunt acreditate de Autoritatea Naţională de Calificare urmând ca absolvenţii să primească diploma în profilul ales.

Vor fi patru module de curs :
1. Management de proiect – două module identice în perioadele  10.06.2013-13.06.2013 şi 17.06.2013-20.06.2013 –specializare necesară pentru cei care lucrează sau doresc să lucreze în acest domeniu.Cursurile garantează dobândirea unui set de competenţe şi abilităţi specific ocupaţiei de manager de proiect. Data limită de înscriere : 07.06.2013 respectiv 14.06.2013.

2. Expert achiziţii publice, în perioada 17.06.2013-20.06.2013 – pachetul include recomandări privind potrivirea cu profilul postului de expert achiziţii publice.Data limită de înscriere 14.06.2013.

3. Formare de Formatori, în perioada 25.06.2013-28.06.2013– cursul garantează dobîndirea unui set de competenţe şi abilităţi specifice ocupaţiei de Formator. Data limită de înscriere: 21.06.2013. Având in vedere că ziua de 24 iunie este zi nelucrătoare, modulul se va desfăşura în perioada 25 – 28 iunie 2013 şi nu în perioada anunţată iniţial şi anume 24 – 27 iunie.

Casa de Cultură a Studenţilor a mai organizat cursuri gratuite de pian, canto, actorie.

Şi Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă derulează, lună de lună, cursuri gratuite de formare profesională.

În luna iunie, meseriile cele mai solicitate pentru care se organizează programe de formare profesională sunt:
– Lucrător în comerţ;
– Bucătar;
– Inspector (referent) resurse umane;
– Operator introducere validare şi prelucrare date ;
– Agent de securitate;
– Ospătar (chelner) vânzător în unităţi de alimentaţie publică;
– Contabil;
– Instalator instalaţii tehnico- sanitare şi de gaze;
– Manichiură pedichiură.

10. Bazar cu lucruri gratis

Primăria Municipiului Bucureşti a organizat un bazar în cadrul căruia bucureștenii au putut să aducă obiecte pe care nu le mai folosesc și au luat, fără să dea niciun ban, lucruri aduse de către alte persoane. Bazarul a fost organizat cu ajutorul voluntarilor. Produsele oferite gratuit trebuiau să fie în stare de funcționare, servicii, jocuri, cărți și orice alte lucruri care pot fi împărtășite într-o comunitate. 

Există și un portal pentru bazar de lucruri gratis.

Cookies