Toni Greblă, noul prefect al Capitalei, după ce postul a revenit PSD. Fostul șef al SGG în Guvernul Dăncilă ia locul Alexandrei Văcaru

04 mai 2022
570 Afișari
Toni Greblă, noul prefect al Capitalei, după ce postul a revenit PSD. Fostul șef al SGG în Guvernul Dăncilă ia locul Alexandrei Văcaru
FOTO: Agerpres. Toni Greblă (șeful SGG), alături de fostul premier PSD Viorica Dăncilă

Toni Greblă, fostul judecător al Curții Constituționale (CCR) și fost secretar general al guvernului Dăncilă, va fi noul prefect al Capitalei, după ce numirea sa de către premierul Ciucă va fi publicată în Monitorul Oficial.

Numirea lui Toni Greblă la conducerea Instituției prefectului municipiului București a fost decisă în ședința de Guvern de joi, și se bazează pe criteriul împărțirii posturilor între partidele din coaliția de guvernare PNL-PSD-UDMR.

Coaliția a stabilit că PSD este partidul care va da prefectul Capitalei, în timp ce PNL va da prefectul Clujului

În prezent, Toni Greblă este președintele secției de drept privat din Consiliul Legislativ.

Toni Greblă îi ia locul Alexandrei Văcaru care este astfel schimbată din funcția de prefect al Capitalei, după 7 luni de mandat.

Alexandra Văcaru a venit la conducerea prefecturii în luna octombrie și a fost numită din partea PNL, fără a fi membru de partid.

Cine este Toni Greblă. Controversa privind reținerea sa în afacerea cu caprele 

Toni Greblă a fost senator PSD din legislatura 2008 – 2012, când a fost și președinte al Comisiei Juridice, și apoi, din nou parlamentar, între 2012-2013. Din 2013 a ocupat funcția de judecător la CCR, până în 2015.

Între 2018 și 2019 a fost Secretarul General al Guvernului Dăncilă.

Toni Greblă are o istorie interesantă, el a fost judecat după ce a fost trimis în judecată de către DNA, însă a fost achitat definitiv de instanța supremă pentru acuzațiile de corupție.

El a fost acuzat de DNA că, în perioada 2010 – 2015, când era senator şi judecător la CCR, a pretins şi primit de la omul de afaceri Ion Bîrcină, cu titlu de foloase necuvenite, folosinţa gratuită, service-ul şi asigurarea pentru un autoturism marca BMW Seria 5, în echivalent de 56.070 de euro, și a unui telefon înregistrat pe o firmă, în cuantum de 24.648,11 lei, plus materiale electorale pentru campania electorală privind alegerile parlamentare pentru lipirea a 20.000 de afișe și alte materiale electorale, în cuantum total de 8.973,34 lei.

La momentul la care Toni Greblă a fost arestat preventiv în 2015 în dosarul de corupție, avocatul său declara că procurorii DNA au venit cu o noua acuzatie la adresa clientului sau, si anume ca a încercat să vânda 50 de capre prin persoane interpuse, precizând totodată că fostul judecator nu mai are caprele respective. Acuzația, pe care Toni Greblă a numit-o penibilă, nu s-a mai regăsit în rechizitoriul DNA.

Toni Grebla a fost primul și singurul judecator al Curtii Constitutionale reținut de DNA în vederea arestării pentru fapte de corupție, însă justiția nu a confirmat faptele pentru care a fost acuzat.

Îți recomandăm să citești și:

Cookies