Toni Greblă s-a prezentat la sediul DNA, miercuri dimineața

de:
04 feb. 2015
0 Afișari
Toni Greblă s-a prezentat la sediul DNA, miercuri dimineața

„Imi voi lua o perioada in care voi medita cu privire la perioada anterioara. Sunt in concediu de odihna. Nu voi participa la activitatile Curtii Constitutionale.

Nu am luat, nu am bagat mana in bani publici.

Nu exista niciun denunt de la nicio persoana.”, a declarat Toni Grebla la iesire din sediul DNA.

„Eu m-am prezentat la solicitarea organelor de ancheta si am dat o declaratie cu privire la ceea ce stiam legat de faptele care-mi sunt imputate. Ieri am vazut in spatiu public acte din dosar care nu mi-au fost aratate. Am impresia ca judecarea mea a inceput in spatiu public inca de ieri. Dupa ce voi iesi, va voi spune ce acuzatii mi se aduc.

Eu nu am incercat si nu avea cum sa aflu ce acuzatii se aduc altora, dupa cum vedeti nici macar nu stiu ce acuzatii mi se aduc mie.

Nu s-a spus niciun lucru concret.”, a declarat Toni Greblă, înainte să intre în sediul DNA.

DNA a trimis o cerere procurorului general al României, care o va înainta Senatului, prin care se cere aviz pentru arestarea preventivă și trimiterea în judecată a lui Toni Greblă, judecător CCR. Greblă, actual judecător CCR și fost senator PSD, este urmărit penal pentru infracțiunile de trafic de influență și constituire de grup infracțional organizat.

DNA extinde cercetările în dosarul lui Toni Greblă. Potrivit procurorilor anticorupţie, judecătorul de la Curtea Constituţională l-ar fi ameninţat pe directorul de la Complexul Energetic Oltenia, care nu era de acord ca Bîrcină să stingă o datorie pe care o avea către instituţia condusă de Laurenţiu Ciurel, cu un teren supraevaluat. Mai mult, anchetatorii susţin că Greblă l-ar fi asigurat pe un om de afaceri că îi dă detalii dintr-o anchetă în care era suspect.

Judecătorul CCR Toni Greblă poate fi reținut sau arestat, dacă se impune această măsură restrictivă, numai cu avizul Senatului, camera care l-a trimis în CCR. În referatul DNA, trimis la Senat, se arată că Toni Greblă l-ar fi amenințat pe Dan-Laurenţiu Ciurel: „Oameni ca tine n-o să-i uit niciodată şi o să am grijă să fii terminat!” – ar fi spus Toni Greblă.

Toni Greblă a declarat la Realitatea TV că nu își amintește să fi amențitat pe cineva și a negat orice întâlnire cu Laurențiu Ciurel în 2013.

„Nu am discutat cu Ciurel despre datoriile finului meu. Din 2008 nu m-am văzut cu directorul Ciurel. Voi analiza dosarul și apoi decid dacă demisionez sau nu”, a spus Toni Greblă într-o intervenție telefonică la Realitatea Tv.

Judecătorul Curţii Constituţionale Toni Greblă a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, că nu se aştepta ca DNA să ceară aviz pentru arestarea sa preventivă şi credea că va fi o urmărire penală echitabilă şi „fără excese”. „Nu mă aşteptam să se întâmple acest lucru. Credeam că voi avea parte de o urmărire penală echitabilă şi fără excese. Dar cum suntem într-o campanie permanentă, trebuie să existe şi pagube colaterale”, a spus Toni Greblă.

Potrivit referatului DNA, trimis la Senat, unul din martori, Dan-Laurenţiu Ciurel, a explicat cum controla Toni Greblă numirile direcetorilor din Complexului Energetic Oltenia. Declaraţia a fost dată în contextul în care firma lui Ion Bîrcină avea contracate cu compania de stat, scrie evz.ro.

Declaraţia martorului Dan-Laurenţiu Ciurel din 3 februarie 2015 (director general al Complexului Energetic Oltenia), din care rezultă că Toni Greblă, în anul 2008, i-a reproşat în mod direct faptul că nu este de acord cu compensarea propusă de o firmă a lui Bîrcină, care avea un debit neachitat la Complexul Energetic Rovinari iniţial de 10.000.000 lei şi ulterior de 6.294.000 lei. Compensarea susţinută de Toni Greblă (pentru Bîrcină) privea stingerea creanţei în totalitate cu un teren supraevaluat şi aparatură electronică inutilă societăţii.

 

Cookies