Ce marcă de apă minerală, considerată periculoasă, a fost retrasă din magazine

de:
05 aug. 2013
1 Afișari
Ce marcă de apă minerală, considerată periculoasă, a fost retrasă din magazine

Inspectorii DSP au găsit la comercializare apă minerală contaminată cu o bacterie periculoasă, rezistentă la antibiotice. După notificarea în Sistemul rapid de alertă pentru alimente şi furaje (SRAAF), s-au retras de la comercializare 27.000 litri de apa minerală din 30 de judeţe, informează România TV.

În mai multe judeţe din ţară inspectorii au găsit mai multe loturi de apă contaminată cu bacteria Pseudomonas Aeruginosa, rezistentă la antibiotice, care generează infecţii ale aparatului respirator şi ale celui urinar, septicemii sau chiar deces, notează puterea.ro. Cea mai mare cantitate de apă a fost depistată în judeţele Vaslui, Iaşi şi Dâmboviţa. Şi în judeţul Bacău a fost descoperită apă cu diverse bacterii, în timp ce în Alba loturi întregi de apă îmbuteliată conţineau o concentraţie de nitraţi peste limita admisă.

Potrivit Digi24, apa contaminată cu o cantitate depăşită de nitriţi şi nitraţi a ajuns într-un lanţ de hipermarketuri din 11 judeţe. În timp ce inspectorii de la Direcţia de Sănătate Publică din Dâmboviţa spun că apa Perla Harghitei, contaminată cu un nivel ridicat de nitraţi şi nitriţi, a ajuns deja pe mesele oamenilor, reprezentanţii Perla Harghitei spun că nu au nicio legătură cu acest caz. Cele mai multe nereguli au fost găsite la această marcă de apă, anunţă Digi24. Concentraţia maximă admisă de nitriţi şi nitraţi este de 10mg/l pentru sugari şi 50 mg/l pentru adulţi. Dacă în cazul adulţilor depăşirea acestei limite generează greaţă şi dureri abdominale, în cazul sugarilor situaţia poate fi dramatică. Atunci când mamele fierb apa pentru a prepara laptele praf pe care îl consumă bebeluşii, nitriţii şi nitraţii pot deveni foarte periculoşi şi pot cauza chiar decesul acestora, mai anunţă Digi24.

Şi în urmă cu o lună, autoritățile au anunțat, pe sistemul de alertă rapidă, că au descoperit apă minerală cu concentrație de nitriți peste limita normală, în stocurile unui magazin din Galați. Potrivit reprezentanţilor DSP Galaţi, mai multe loturi de apă minerală contaminată cu nitriți au ajuns deja pe piaţă. Şi în acest caz apa incriminată a fost tot marca Perla Harghitei, potrivit ziuaconstanta.ro.

Directorul DSP Galați, Valentin Boldea, a explicat atunci că apa contaminată cu nitriți poate fi periculoasă pentru bebeluși, dacă este folosită la prepararea mâncării acestora.

De asemenea, autorităţile au găsit în judeţele Giurgiu, Iaşi, Bihor şi Dolj mai multe firme care îmbuteliau apă fără avizul direcţiilor de Sănătate Publică.

În urma acestor controale s-au aplicat amenzi în valoare de 47.000 lei.

Cookies