Tolontan, despre Cristoiu şi sms-ul care ar fi putut să o trimită pe Udrea la puşcărie

de:
19 feb. 2015
2 Afișari
Tolontan, despre Cristoiu şi sms-ul care ar fi putut să o trimită pe Udrea la puşcărie

Jurnalistul Cătălin Tolontan, cel care a coordonat ancheta de presă care a generat acţiunea DNA în Gala Bute, comentează gestul celor doi jurnalişti de la B1 TV, scrie stiripesurse.ro.

„Ion Cristoiu și Cătălin Striblea au primit un sms de la Elena Udrea aseară, în timpul emisiunii de la B1 TV. Există siteuri și voci care le cer să predea sms-ul judecătorului, pentru că el ar dovedi că Elena Udrea încalcă interdicția de a discuta cu presa cazurile în care este anchetată.

Cei doi nu au nici o obligație legală de a face asta! Dimpotrivă, au o obligație față de sursa lor Elena Udrea de a nu face asta. Ce le-a comunicat Udrea rămîne între ei. Este o datorie.

Căci sursă, așa cum este definită de legislația europeană a drepturilor omului, desemnează pe oricine vorbește cu presa, nu doar cei care o fac dîndu-ți mailuri sub anonimat. Dacă oamenii nu s-ar simți siguri, n-ar mai vorbi, o spun numeroase decizii ale CEDO. Iar siguri trebuie să se simtă în orice situație: cînd te trag de mînă și-ți vorbesc pe hol în fața altora, cînd vorbesc într-o pauză de emisiune TV sau cînd comunică fără să-i vadă nimeni. (…)

Să revenim la momentul de aseară. Dacă Ștriblea și Cristoiu ar fi primit pe telefon nu un sms de la Udrea, ci ceva mult mai serios, un document care afecta siguranța națională, strict legal ei nu ar fi trebuit să-l dețină. Dar, ca ziariști, dacă l-ar fi considerat relevant pentru interesul public, puteau să-l dezvăluie fără ca să-și încalce în nici un fel regulile profesiei. Altfel cum credeți că se întîlnesc reporterii CBS sau CNN cu ideologii rețelelor teroriste? Cărînd poliția după ei ca să-i dea în gît pe intervievați?!

E dreptul DNA să o cerceteze pe Elena Udrea. Dar nu vânându-i comunicațiile cu ziariștii sau cu avocații”, scrie Tolontan pe blog.

Cookies