Toate vizitele cunoscute ale lui Mihail Gorbaciov la București. Ultimul lider sovietic a murit la vârsta de 91 de ani

31 aug. 2022
332 Afișari
Toate vizitele cunoscute ale lui Mihail Gorbaciov la București. Ultimul lider sovietic a murit la vârsta de 91 de ani
FOTO: Agerpres/ 26.05.1987 Mihail Gorbaciov (stg), presedintele URSS si Nicolae Ceausescu (dr), presedintele Romaniei, la Marea Adunare Populara consacrata Prieteniei Romano-Sovietice de la Bucuresti.

Mihail Sergheevici Gorbaciov, ultimul lider sovietic, ce a condus Uniunea Sovietică între 1985 şi 1991, a fost la București de trei ori, de două ori oficial, în timpul dictaturii comuniste a lui Nicolae Ceaușescu, și o singură dată după 1989, în vizită privată. De altfel, legat de rolul direct al lui Gorbaciov în timpul Revoluției din ’89, Ion Iliescu a negat că i-ar fi cerut liderului URSS să trimită trupe în România.

Mihail Gorbaciov, recunoscut pentru că a pus capăt Războiului Rece, dar nu a reușit să împiedice prăbușirea Uniunii Sovietice, a murit marți, 30 august 2022, la vârsta de 91 de ani, la Moscova, după o boală îndelungată. Gorbaciov a fost spitalizat chiar la începutul pandemiei, la cererea medicilor de la Spitalul Clinic Central, și, de atunci, se afla sub supravegherea acestora, precizează TASS.

 

Prima vizită la București în 1987. Uralele slugarnice „Ceaușescu-Gorbaciov” l-au indignat

În timpul comunismului, Gorbaciov a vizitat România de două ori, în mai 1987 şi în iulie 1989, însoţit de soţia sa, Raisa, prima-doamnă a Uniunii Sovietice.

Prima vizită a lui Gorbaciov în România a avut loc între 25 şi 27 mai 1987, la doi ani după ce preluase conducerea Uniunii Sovietice.

Pentru Nicolae Ceauşescu, pe atunci preşedintele Republicii Socialiste România, întâlnirea era de o importanţă capitală, dar primirea megalomanică în urale „Ceauşescu-Gorbaciov!”, „Ceauşescu-Pace!”, l-a indignat pe liderul rus.

Preşedintele URSS avea să-l taxeze pe Ceauşescu, aşa cum reiese din stenogramele de la 4 iunie 1987, în care Gorbaciov prezintă Biroului Politic al CC al PCUS raportul asupra vizitei oficiale efectuate în România, stenograme publicate de „Adevărul”, în octombrie 2009.

În iulie 1989, la a doua vizită la București, înainte de Revoluție, i-a vorbit lui Ceaușescu la București despre perestroika și glasnost, reformarea statului și transparență, schimbarea pornită deja în țările aflate sub influența URSS, după al doilea Război Mondial.

Potrivit mărturiilor lui Constantin Olteanu – ministru al Apărării Naţionale din 1980 până în 1985 – la sosirea lui Gorbaciov pe Otopeni aştepta o maşină adusă de la Moscova, care urma să îi ducă pe cei doi conducători spre Bucureşti. Ceauşescu însă a refuzat să se urce alături de Gorbaciov, folosind o scuză infantilă. „Gorbaciov l-a întrebat pe Ceauşescu: «Nu mergeţi în oraş? Mai rămâneţi?». Şi Ceauşescu a răspuns copilăreşte: «Eu mai rămân că mai am nişte treburi în zonă»” , și-a amintit Constantin Olteanu, potrivit Adevărul.

„Cel mai violent dialog dintre cei doi a fost cel din vila lui Drăghici, din cartierul Primăverii. Era vara lui 1989. Seara, Ceauşescu l-a adus pe Gorbaciov şi au vorbit ei acolo, între patru ochi, şi erau să se ia la bătaie, să intre gărzile peste ei să îi despartă”, a punctat şi istoricul Alex Mihai Stoenescu.

 

Gorbaciov revine în România în 2010, într-o vizită privată, la invitația unui cotidian

Ultimul lider al URSS s-a întors în România când niciunul dintre actorii schimbării din 1989 nu mai avea vreo funcție importantă.

Gorbaciov vizita România în aprilie 2010, la invitaţia unei companii de presă pentru a participa la lansarea ziarului „Puterea“, viitor cotidian naţional patronat de un trust de presă al cărui nume nu era cunoscut. Potrivit lui Adrian Thiess, reprezentantul misterioasei companii, ziarul „Puterea” „era finanţat de unul dintre cele trei mari trusturi de presă germane”. Potrivit unor informaţii pe care Thiess le neaga, publicaţia ar fi finanţată, de fapt, de magnatul rus Alexander Lebedev, care achiziționase ziarul britanic „The Independent”, scrie Adevărul.

Gorbaciov facea afaceri cu Lebedev, ceea ce justifica prezenţa fostului lider al URSS la lansarea ziarului.

Mihail Gorbaciov a luat masa de prânz cu 22 de invitaţi, printre care şi Ion Iliescu şi cu Emil Constantinescu. Lansarea publicaţiei „Puterea”, al cărei invitat special era, a avut loc la „Clubul Diplomatic” din Bucureşti.

Ion Iliescu si Emil Constantinescu, fosti presedinti ai Romaniei, alaturi de Mihail Gorbaciov, ultimul presedinte al URSS si detinator al premiului Nobel pentru Pace (1990), participa la lansarea cotidianului Puterea, eveniment desfasurat la Clubul Diplomatic/ Agerpres 14.04.2010

Laureat al Nobelului pentru Pace

Mihail Sergheevici Gorbaciov s-a născut la 2 martie 1931. A fost ales Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice la 11 martie 1985. Avea 54 de ani şi devenea primul lider al Partidului născut după victoria Revoluţiei Bolşevice din 1917.

A fost considerat unul dintre liderii cu viziune liberală ai URSS, findcă a introdus în cadrul aşa-numitului program „Perestroika” reforme economice spectaculoase. „Perestroika” era acompaniată de „Glasnost”, cuvânt care s-ar traduce prin „transparenţă” şi viza deschiderea liderilor comunişti faţă de cetăţeni.

A fost declarat omul anului de către revista americană „Time”, în 1988. Doi ani mai târziu primea Premiul Nobel pentru Pace.

Îți recomandăm și:

Cookies