ESENTIAL

Toate creşele din Sectorul 2 vor implementa modelul danez de educaţie timpurie. CUM VOR FUNCŢIONA

Conform noului proiect finanţat de Primăria Sectorului 2, odată cu implementarea modelului danez în creşe se va pune accent pe dezvoltarea copiilor într-un mediu creativ, în care aceştia să fie stimulaţi afectiv, cognitiv şi psihomotor. Se urmărește astfel, trecerea de la îngrijirea medicală și sanitară spre învăţare şi creativitate, introducerea metodelor de explorare prin activităţi în aer liber, cunoaştere prin experienţă proprie, pregătirea pentru viața școlară și bucuria de a învăța.

„Este necesară pregătirea cadrelor didactice pe modelul de educaţie danez, model ce pune accent pe stimularea copiilor în vederea dezvoltării de deprinderi şi aptitudini având în vedere crearea unui cadru propice desfăşurării activităţilor educative de nivel antepreşcolar şi preşcolar şi pentru trecerea din grupele de educaţie timpurie la nivel preşcolar. Astfel, personalul poate fi format şi specializat după modelul danez de educaţie preşcolar şi antepreşcolară, devenind la rândul lor formatori”, se menţionează în proiectul de hotărâre aprobat de Consiliul Local Sector 2. 

Personalul implicat în procesul de educare și îngrijire a copiilor (educatori, îngrijitori, asistente medicale, medic pediatru) este format în vederea dezvoltării competențelor în domeniul educației timpurii.

„Pe lângă pregătirea personalului, modelul de educaţie danez abordează şi aspectul spaţiilor interioare şi exterioare care pot fi amenajate astfel încât să devină un context de stimulare şi învăţare, adaptat nevoilor copiilor, iar activitatea se va centra pe stabilirea pentru fiecare copil în parte de obiective de dezvoltare, adaptate nivelului şi potenţialului acestora”, a explicat pentru B365.ro primarul Sectorului 2, Mugur Mihai Toader. 

Citeşte şi ACADEMIA COPIILOR. RECORD de înscrieri la Academia Copiilor din Sectorul 2. Ce a anunţat primarul

În plus, în acest sistem de educație, parteneriatul cu familia în beneficiul dezvoltării copilului și colaborarea întregii echipe sunt esențiale.

„Ca rezultat final al aplicării acestui model de educaţie danez, copiii vor fi pregătiţi pentru viaţa de preşcolar, iar părinţii vor fi şi ei implicaţi în activităţile grădiniţei, alături de personalul didactic şi cel auxiliar”, se specifică în documentele care au stat la baza proiectului. 

La nivelul Sectorului 2 funcţionează trei creşe de stat (Ciobănaşului, Sinaia, Tei), cu o capacitate de 335 de locuri, până la sfârşitul anului şi pe parcursul anului viitor urmând să mai fie deschise mai multe grupe de educaţie antepreşcolară şi la alte unităţi de învăţământ, cu o capacitate totală de peste 200 de locuri. 

DOCUMENTUL privind modul de implementare a modelului danez de educaţie timpurie în creşele Sectorului 2 poate fi consultat AICI. 


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button