Toate chioșcurile din stațiile de metrou Unirii vor fi demolate. Robert Negoiță anunță „demolition day in subway”, după scurta și tulburătoarea lui excursie în subteran

14 mart. 2023
376 Afișari
Toate chioșcurile din stațiile de metrou Unirii vor fi demolate. Robert Negoiță anunță
Toate chioșcurile din stațiile de metrou Unirii vor fi demolate. Robert Negoiță anunță "demolition day in subway", după scurta și tulburătoarea lui excursie în subteran. Sursa foto: Captură Facebook

Primăria Sectorului 3 a anunțat, fiind solicitată de spotmedia.ro, că va desființa toate chioșcurile din toate stațiile de metrou de pe raza Sectorului 3, nu numai cele de la stația Piața Unirii. Mai multe spații comerciale încă își desfășoară activitatea, chiar dacă majoritatea au dispărut în urma unei inițiative a Ministrului Transporturilor.

Zeci de spații comerciale din stațiile de metrou din Sectorul 3 vor fi desființate

Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a anunțat printr-un videoclip postat pe Facebook, la începutul acestei luni, că va face curățenie în stația de metrou Piața Unirii.

La o solicitare făcută de către spotmedia.ro, Primăria Sectorului 3 a transmis că are în vizor toate stațiile de metrou din Sectorul 3 în vederea desființării chioșcurilor. Reprezentanții PS3 susțin că Metrorex SA putea să le demoleze și singură, dar acum se vor ocupa aceștia.

Publicația spotmedia.ro a transmis că au urmat traseul de metrou pentru a descoperi ultimele chioșcuri care mai funcționează, chiar dacă, în urmă cu doi ani, majoritatea acestora au dispărut la inițiativa Ministrului Transporturilor.

Astfel, PS3 a răspuns la solicitarea spotmedia.ro spunând că vor fi desființate 67 de spații comerciale:

Primăria Sectorului 3 va proceda la desființarea pe cale administrativă a 67 de unități modulare cu destinația spațiu comercial situate în stațiile de metrou de pe raza Sectorului 3.

Chioșcurile sunt amplasate în următoarele stații:

 • Republica,
 • Nicolae Grigorescu,
 • Titan,
 • Mihai Bravu,
 • Costin Georgian,
 • Dristor 1,
 • Dristor 2,
 • Piața Muncii.

Aceste spații nu mai funcționează, fiind goale și insalubre. Mai există, totuși, doar câteva chioșcuri deschise.

Metrorex ar fi putut demola spațiile comerciale mai repede

Spotmedia.ro a întrebat reprezentanții PS3 de ce aceste chioșcuri nu au fost demolate în ultimii doi ani, așa cum au procedat și celelalte primării de sector:

În anul 2021, ca urmare a unei adrese a Metrorex prin care se solicita „efectuarea de verificări și punerea în aplicare a prevederilor legale privind desființarea în regim de urgență a construcțiilor provizorii cu destinație comercială aflate pe domeniul public al statului din stațiile de metrou de pe raza Sectorului 3, București”, polițiștii locali din cadrul serviciului Disciplina în construcții au efectuat controale (….) verificând legalitatea executării lucrărilor la spațiile comerciale din toate stațiile de metrou din raza de competență teritorială.

În urma controalelor efectuate în prezența unui reprezentant al Metrorex SA au fost identificate următoarele situații:

 • construcții realizate în baza unor autorizații de construire emise de Primăria Sectorului 3 în 2007 și care, la data controlului, nu respectau prevederile acestora,

 • construcții neautorizate.

PS3 a declarat că verificările efectuate în stațiile de metrou au durat mai mult de 15 zile din momentul primirii adresei din partea Metrorex.

În Art. 33 din Legea 50/1991 este stabilit că, în cazul în care trec mai mult de 15 zile de la notificare, administratorul zonei care se află în proprietatea statului, adică Metrorex SA, poate recurge la desființarea construcțiilor care nu dețin autorizație.

Robert Negoiță nu a mai emis dispoziții de primar în sensul acesta, mai ales că Metrorex a solicitat „desființare în regim de urgență”:

Metrorex SA avea posibilitatea să desființeze construcțiile nelegal executate într-un termen mai scurt decât cel necesar parcurgerii tuturor procedurilor legale pentru desființarea prin emiterea unor dispoziții de primar.

Având în vedere că până în anul 2023 Metrorex SA nu a procedat la desființarea spațiilor respective, desființarea urmează să fie realizată în baza unor dispoziții emise de primarul Sectorului 3.

Stațiile în care mai există chioșcuri deschise

În stația de metrou Piața Unirii, spațiile comerciale au fost lăsate goale. Încă mai există un magazin deschis de haine administrat de firma Ale & Ad Fashion SRL, potrivit certificatului de înregistrare ce era pus la vedere.

În aceste spații comerciale se eliberează bon fiscal doar la cerere, dar nu indică clar produsele achiziționate. Acestea pot fi achitate, de altfel, doar cu numerar, neputând să se efectueze plata cu cardul.

Unic beneficiar al firmei este I. A. M., potrivit listăfirme.ro. Aceasta este asociată cu E. C. M. în alte două firme numite Claudet Boutique SRL și Madame Boutique SRL. Acestea au avut mai multe spații închiriate la metrou, înainte de acțiunile de demolare pe scară largă.

În acea perioadă, mai multe publicații au transmis că fostul lider sindical de la metrou, Ion Rădoi, ar fi avut o relație destul de apropiată cu E. C. M.

Cele mai multe magazine deschise se află la Dristor, după cum urmează:

 • tarabă de bijuterii: Silver Stone Impex SRL, acționari fiind L. V. și B. M. R.,
 • magazin alimentar: Total Market Trading SRL, acționari și beneficiari fiind D. și V. A. B.
 • la Dristor 2 sunt încă două firme:
  • patiserie: Anvopat SRL, acționar și beneficiar fiind A. N. C.,
  • magazin: Dolle Doly SRL 2000 SRL, beneficiar fiind D. V.

În stația Nicolae Grigorescu funcționează un magazin administrat de Imortal Impex SRL, asociați și beneficiari fiind V. D. și L. M. D.

În stația Republica este deschisă o patiserie, administrată de New Nec Com SRL, asociați fiind C. și E. V.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies