Toamna stă să decoleze, vrem Clotilde să ne salveze!

01 sept. 2021
505 Afișari
Toamna stă să decoleze, vrem Clotilde să ne salveze!
Oana Titică

Bună ziua și bine v-am găsit în prima zi de toamnă. 

Este răcoare. Pentru majoritatea bucureștenilor, acesta este doar un fapt meteorologic ‘drăguț’, ‘cute’, ‘cozy’ – unele fete se bucură că pot să scoată carourile britanice și chestiile din Tweed de la naftalină, să își facă unghiile în nuanță de prună, să posteze pe instagram #AutumnVibes. Majoritatea dintre noi se bucură sincer că nu trebuie să mai vedem crenvurștii de la picioare ai bărbaților care poartă sandale când e cald. Că nu trebuie să mai trăim într-o laringită perpetuă din cauza aerului condiționat.

Vestitorii catastrofei termice din caloriferul meu (tău?)

Cu toate astea, pentru câteva sute de mii de bucureșteni, aceste temperaturi scăzute nu sunt un prilej de #EnjoyTheFall pe Social Media, ci vestesc sosirea grăbită a catastrofei termice iminente. 

Dacă vremea o ține tot așa, vom avea nevoie de căldură în calorifere mai devreme de luna noiembrie, când eram oricum toți pregătiți psihic pentru moarte prin îngheț. Dar speram că, totuși, în septembrie – octombrie vom avea răgaz să stăm liniștiți în case, unde să ne facem prăjiturile cu dovleac în liniște, să ne uităm la serialul The Chair și să bem vin roșu cu doar un jerseu pe umeri.

Pentru că Primăria Capitalei nu a binevoit să facă ABSOLUT NIMIC în acest sens, în afară de niște suciri birocratice Elcen – Termoenergetica, anul acesta se prevedea că mulți dintre noi vor congela mai devreme.

Și-atunci, promisiunea zbrrr, dintr-un copac din S1

Din neant, însă, fix când vara se schimba în toamnă, singura care s-a autosesizat brusc a fost Clotilde Armand. O fată pe care aparent efectiv n-o mai plăcea nimeni fiindcă își lăsase cetățenii să băltească în zeamă de gunoi toată vara și care oricum vorbește enervant. Chiar și strungăreața ei, care în perioada electorală era sexy-french-chic ca a Vanessei Paradis, acum ajunsese în discuții cu prietenii la ‘mai lasă-mă cu dințoasa aia’.

Însă, precum Beyonce când a lansat primul ei album-surpriză (fiind prima care a încercat această strategie, iar mulți s-au luat după ea apoi) Clotilde a ieșit ieri în spațiul public să anunțe că Primăria Sectorului 1 va face cumva să dea căldură la iarnă tuturor locuitorilor cartierului Aviației, care au suferit enorm în ultimii doi ani, fiindcă rămâneau constant fără agent termic, aflându-se ‘la capăt de linie’.

Pentru neinițiați, ‘Capătul de linie’ de livrare a agentului termic este ceva care pare că se mută geografic în funcție de cum primesc indicații (de la șefii lor) cei de la ‘reclamații’ de la CMTEB care vorbesc cu populația la telefon – ‘sunteți la capăt de linie, de aia vine apa caldă mai greu’. Probabil tot Bucureștiul a fost la un moment dat un capăt de linie, ceea ce geometric vorbind ar însemna că suntem toți așezați pe o singură țeavă mare în formă de cerc.

Dar să nu vă plictisesc cu matematica.

Speranța moare de frig ultima

Deci propria noastră Vanessa Paradis de Giulești a spus: ‘Din iarna aceasta nu vom mai lăsa cetățenii din acest cartier (n.r. Aviației) să stea fără căldură și apă caldă. Soluția urgentă care urmează să fie aplicată începând din această iarnă: conectarea unor echipamente specializate pentru încălzit apa la punctele termoenergetice cu probleme.’

În traducere, se instalează niște centrăluțe sau boileruțe sau ce or fi alea, PE BANII PRIMĂRIEI.

Este PERFECT. Parcă nici nu mai contează dacă se întâmplă sau nu instalarea (glumim, Vanessa, contează!), este minunat că în sfârșit un primar de sector ia, măcar simbolic, taurul termic de coarne. Spre deosebire de Robert Negoiță, de exemplu, care atunci când e întrebat pe Facebook ‘fălcuțe, noi în S3 de ce nu facem nimic cu căldura’, de obicei răspunde iritat că ‘e în competența Primăriei Generale’ sau ceva, Clotilde chiar ia atitudine.

Dacă chiar îi iese, să se pregătească pentru un val de noi locatari în căutări de chirie în Aviației – vom fi mai ceva ca refugiații de război, dar măcar noi o să ne aducem păturici de acasă.

Nota B365.ro: Oricum o să dârdâim și dârdâiți, mai bine puneți de-acum deoparte niște alte articole de-ale Oanei. Din când în când, o să vă zguduiți, o să faceți lucru mecanic și o să vă încălziți.

Cookies