Toamna cu vreme neașteptat de caldă salvează Europa de o eventuală criză energetică

18 nov. 2022
47 Afișari
Toamna cu vreme neașteptat de caldă salvează Europa de o eventuală criză energetică

Probabil fiecare român știe că în anul 2022 ne confruntăm cu o situație cu totul specială în domeniul energiei. Prețurile pentru curent electric și mai ales gaze naturale au crescut foarte mult din cauza unui cumul de factori, printre care războiul din regiune, inflația și anumite probleme economice care s-au rostogolit după criza din domeniul sănătății publice, din anii anteriori. Fiind o chestiune de cerere și ofertă pe piața liberă, prețurile au crescut considerabil, iar statele au fost nevoite să implementeze anumite ajutoare pentru populație. În cazul României, este vorba despre plafonarea prețurilor la energie, atât la curent electric, cât și la gaze naturale.

Cele mai mari temeri au fost cu privire la această iarnă. Foarte multe voci au avertizat despre insuficiența producției și a stocurilor în Europa, cu potențiale efecte negative nu atât asupra populației, cât asupra economiei. În cazuri extreme, marii consumatori de energie, firmele din domeniul industrial și nu numai, sunt cele sacrificate prin politicile de stat. Evident, oprirea sau diminuarea producției în statele din Uniunea Europeană ar genera efecte în lanț asupra economiei în general.

Europa, ajutată de vremea caldă din această toamnă

Vestea foarte bună este că, pe piețele globale, temerile s-au temperat. Vremea neașteptat de caldă din Europa din această toamnă, cu temperaturi neobișnuit de mari pentru această perioadă, a determinat ca stocurile de gaze naturale să fie nesperat de mari. Nu doar că s-a evitat consumul mare în perioada de toamnă (nefiind nevoie de încălzire a locuințelor), ci s-au creat și mai multe stocuri pentru lunile de iarnă. În aceste condiții, viitorul sună mai bine, economiștii sunt mult mai optimiști. Cel mai probabil, o criză energetică profundă nu va mai exista în acest sezon rece, în ciuda incertitudinilor pe plan politic în regiune și a situației de compromis pe care a adoptat-o Uniunea Europeană.

Temperaturi ridicate și în luna noiembrie

Chiar și în prezent, privind prognoza pentru vremea până la finalul lunii noiembrie în București, observăm temperaturi blânde, în condițiile în care mai sunt aproximativ 2 săptămâni până la începerea iernii, din punct de vedere calendaristic. Meteorologii au menționat că iarna ar putea aduce inclusiv temperaturi foarte scăzute, însă acest lucru este normal și nu va pune probleme din punct de vedere al resurselor energetice necesare, dacă intervalul de timp va fi unul rezonabil.

Cum să ai facturi cât mai scăzute la energie în această iarnă?

Pentru a menține costuri cât mai mici pentru plata facturilor de curent electric și gaze naturale, românii au doar varianta unui consum cât mai redus de energie. Acest lucru se poate face prin înlocuirea unor aparate electrocasnice vechi cu unele moderne, performante energetic. De asemenea, contează mult obiceiurile de consum, modul în care folosim toate aceste aparate – pe internet se pot găsi multe sfaturi utile. Este important și procesul de transmitere index energie electrică în mod curent, precum și transmitere index gaze naturale, astfel încât consumul real lunar să se reflecte în facturile de energie.

Din fericire, consumatorii casnici sunt protejați de plafonarea prețurilor în special la gaze naturale, dar și la curent electric, dacă se încadrează într-un anumit consum de energie electrică.

Cookies