Toaletarea copacilor în București, abuz sau necesitate, după ce 19 arbori au căzut în București? Peisagistul Diana Culescu, legat de contrele dintre primarii Radu Mihaiu și Nicușor Dan

21 sept. 2022
366 Afișari
Toaletarea copacilor în București, abuz sau necesitate, după ce 19 arbori au căzut în București? Peisagistul Diana Culescu, legat de contrele dintre primarii Radu Mihaiu și Nicușor Dan

Vântul a bătut moderat spre ”în rafale”, duminică, în București, cu viteze cuprinse între 55-65 km/ oră, dar chiar și așa a reușit să disloce 19 copaci din rădăcini, unii dintre ei în Sectorul 2, după cum au arătat-o chiar pozele distribuite de primarul de sector, Radu Mihaiu.

Acesta a reacționat revoltat că la el în sector au căzut copaci, iar administrația sa a avut peste 1.300 de cereri către Primăria Capitalei (Direcția de Mediu), singura instituție care dă avize de toaletare a copacilor, însă, în final, s-au aprobat doar câteva cereri.

”Am trimis către PMB 1.328 cereri de aviz de defrişare şi nu am primit decât punctual pentru câteva cazuri”, a afirmat primarul de sector, explicând că nu se poate să înlocuim un exces cu un alt exces.

Acuzat astfel de primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, că a înlocuit toaletarea excesivă a copacilor cu un alt exces – lipsa avizelor necesare toaletării – primarul general Nicușor Dan i-a răspuns că a decis realizarea unor verificări amănunţite în teren. Activitatea durează foarte mult, dar aşa se asigură faptul că sunt tăiaţi doar arborii care trebuie.

”Ani de zile s-a toaletat în exces şi în consecinţă mii de arbori s-au uscat un an sau doi mai târziu. Am luat decizia de a stopa avizul de toaletare dat în alb de fosta administraţie, astfel că acum facem o verificare mult mai riguroasă şi atentă a fiecărei solicitări”, a transmis, marţi, primarul general.

Nicuşor Dan afirmă că, pentru emiterea avizelor de specialitate solicitate de către administratorii domeniului public, sunt necesare verificări în teren ale vegetaţiei dendrologice, precum şi completări ale documentaţiei ce stă la baza avizului.

”Cantitatea de muncă în Direcţia de Mediu din Primăria Capitalei a crescut de 4-5 ori. Am agreat cu ADP-urile de sector ca verificarea în teren să fie făcută de angajaţii lor, care sunt mult mai mulţi decât funcţionarii Primăriei”, a mai transmis primarul.

Diana Culescu, președinte al Asociației peisagiștilor din România: ”Dacă am avea un Registru Verde am putea afla adevăratele cauze ale prăbușirii copacilor”

Peisagista Diana Culescu, cu o experiență de 14 ani în domeniu, spune că în cazul copacilor din București este ca în expresia ”să dai brânci unei bătrâne pe stradă şi apoi să o întrebi de ce aleargă”.

”Le schilodeşti coroana, le tai rădăcinile, iar când încep să le cadă locuitorilor în cap strigi ca din gură de şarpe prin presă că nu eşti lăsat să căsăpeşti alți arbori ce încă se mai încăpățânează să trăiască prin Bucureşti”, a menționat Diana Culescu, care acuză faptul că stejari seculari din Grădina Icoanei cărora în toamna anului 2020 li s-au tăiat rădăcinile pentru introducerea sistemului de iluminat.

Ea menționează că dacă am avea Registru Verde funcțional în Bucureşti am putea să începem să corelăm prăbuşirea arborilor cu adevąratele cauze care au generat aceasta situație.

Citiți mai jos opinia integrală a peisagistei în cazul copacilor din București și a responsabilității sectoarelor:

Citește și:

Cookies