Un monument celebru pentru „roşu de Nemţoi”, amplasat într-un parc din Capitală. CUM VA ARĂTA

de:
18 mai 2016
0 Afișari
Un monument celebru pentru

MONUMENT „LA FLUTURI” ÎN BUCUREŞTI. Potrivit raportului de specialitate privind aprobarea documentației tehnico-economice și a indicatorilor tehnico-economici ai investiției „Amenajare, reabilitare și amplasare obiect de artă plastică urbană în Parcul Kiseleff”, monumentul „La Fluturi” va fi ridicat pe lac, zona fiind înconjurată cu jeturi de apă şi corpuri de iluminat. 

„Pe suprafața bazinului care se va remodela, cu obținerea unui efect de oglindire care potențează vizual percepția asupra obiectului de artă, se vor amplasa corpuri de iluminat și se vor realiza instalații pentru jeturi de apă în perimetrul bazinului, acestea având rolul de a mobila restul suprafeței, echilibrând astfel prezența obiectului de artă urbană”, se menţionează în document. 

MONUMENT „LA FLUTURI” ÎN BUCUREŞTI. Documentația tehnico-economică a fost elaborată de Sebastian Proiect 2000 SRL și a avut drept scop stabilirea amplasamentului optim pentru obiectul de artă plastică urbană realizat de sculptorul Ioan Nemțoi și amenajarea/reconfigurarea spațiilor adiacente acestui amplasament astfel încât obiectul de artă plastică să fie cât mai bine pus în valoare și să atragă cât mai mulți vizitatori, explică administraţia locală a Sectorului 1. 

O a doua variantă propusă de proiectant ar fi fost ca amplasarea monumentului „La Fluturi” să se facă pe colina din vecinătatea lacului, însă s-a optat pentru suprafaţa lacului din cauza costurilor mai reduse şi a intervenţiilor mai puţin invazive la nivelul terenului. 

MONUMENT „LA FLUTURI” ÎN BUCUREŞTI. Conceptul creației artistice este rezultatul unui concurs de soluții organizat de Direcția de Cultură a Municipiului București.

„Opera de artă «La Fluturi» va fi de culoare roșie și va avea o greutate de 7-8 tone. Opera va fi realizată din metal. Această lucrare de artă plastică are formă neregulată, spațială, cu aspectul unui fluture cu aripile deschise”, a explicat Primăria Sectorului 1 într-un răspuns la solicitarea B365.ro.

Creaţiile artistului român Ioan Nemţoi au fost expuse în mai multe capitale ale Europei, faima sa ducând la acreditarea „roşului de Nemţoi”.

MONUMENT „LA FLUTURI” ÎN BUCUREŞTI. În cadrul aceluiaşi proiect, vor fi refăcute aleile pietonale din parcul Kiseleff şi vor fi consolidaţi versanţii din zona lacului. De asemenea, vor fi montate plăci de granit pe marginea bazinului şi se vor instala corpuri de iluminat noi. 

Durata de execuţie a lucrărilor de amplasare a obiectului de artă plastică urbană, „La Fluturi” a fost stabilită la opt luni, valoarea totală a investiţiei fiind de aproximativ 1,2 milioane lei (266.000 euro). 

Lucrările lui Ioan Nemţoi, în fabrica echipei de Formula 1 McLaren

MONUMENT „LA FLUTURI” ÎN BUCUREŞTI. Ioan Nemţoi, în vârstă de 50 de ani, a absolvit Academia de Arte Frumoase din Bucureşti în anul 1991, cu licenţă în ceramică-sticlă-metal, şi a expus lucrări în ţări precum SUA, Marea Britanie, Franţa, Japonia, Germania, Olanda, Danemarca, Belgia şi Norvegia.

Lucrările sale fac parte din numeroase colecţii private din România şi din străinătate ale unor personalităţi precum regele Harald al Norvegiei, Vladimir Putin, Kofi Annan, Emma Nicholson, principesa Margareta a României, potrivit site-ului artistului.

MONUMENT „LA FLUTURI” ÎN BUCUREŞTI. Lucrări din sticlă ale lui Nemţoi decorează McLaren Technology Center, clădirea care adăposteşte sediul şi fabrica echipei de Formula 1 McLaren, de la Woking (Marea Britanie).

Parcul Kiseleff are aproape 200 de ani

Parcul Kiseleff este amplasat de-o parte și de alta a Șoselei Kiseleff în triunghiul descris de bulevardul Ion Mihalache, bulevardul Aviatorilor și strada Ion Mincu.

Parcul a fost amenajat după anul 1832, anul în care a fost construită șoseau Kiseleff, din pădurea aflată în această parte a Bucureștiului. Desăvârșirea parcului este legată de numele lui Gheorghe Bibescu și de fratele acestuia, urmașul la tron, Barbu Știrbey. Arhitectul peisagist după planurile căruia a fost amenajat parcul este Wilhelm Mayer, peisagistul care a contribuit și la amenajarea Parcului Cișmigiu. În prezent parcul are o suprafață de 31.690 m², conform ro.wikipdia.org.

În interiorul parcului sunt mai multe statui reprezentând busturile unor oameni de cultură: Nicolae Leonard, Ovidiu, Barbu Ștefănescu Delavrancea. Pe soclul pe care trona statuia Regelui Ferdinand a fost amplasat în 2001 statuia poetului și astronomului iranian Hakim Omar Khayyam. Statuia a fost amplasată cu sprijinul ambasadei Iranului în urma vizitei unei oficialități din această țară. În interiorul parcului este amplasat și un complex de statui format din 4 piese, operă a sculptorului George Apostu.

Începând cu 27 aprilie 2000 parcul a fost înfrumusețat cu un nou monument, Monumentul Infanteriei române. Monumentul construit în bronz, în turnătoria proprie, de sculptorul Ioan Bolborea se află amplasat pe locul în care în perioada interbelică a existat un monument al infanteristului, dărâmat de Antonescu la presiunile lui Hitler.

Cookies