Să faci piața poate fi o mare încercare pentru bugetul și răbdarea ta, dacă nu știi câteva secrete din Obor. Te poți trezi că ai cheltuit mult mai mult decât ai fi dat la supermarket. Sau că ai ajuns acasă cu altfel de marfă față de cea pe care ai gustat-o și văzut-o pe tarabă. Și asta pentru că multor comercianți le place să aplice vorba „afară-i vopsit gardu’, înăuntru-i leopardu’ ”. Sigur ai pățit să îți pună în pungă legume din spatele grămezii, care nu arată deloc ca cele stivuite frumos în față.
Așa că o să-ți împărtășesc câte ceva din experiența mea de cumpărător veteran de Obor. Totul e să știi de unde să iei produsele și când și unde e loc de negociat. Doar așa poți să pleci acasă cu sacoșele pline fără să-ți dai gaură în buget. Hai să-ți spun cum să faci piața ca un adevărat expert!
Dacă nu ești un înrăit al plimbatului printre tarabe, trebuie să știi că nu orice zi e potrivită pentru cumpărături reușite. De exemplu, la finalul săptămânii, piața devine un furnicar. În plus, în weekend, legumele sunt mai scumpe. Producătorii profită de aglomerație și cresc prețurile cu un leu, chiar doi per kilogram la fructe și legume. Totuși, duminică seara piața se golește și poți prinde oferte bune, dacă mai ai răbdare până atunci.
Nici lunea nu e o zi prea bună pentru cumpărături în Obor. Producătorii pun pe tarabe legumele și fructele rămase din weekend și așteaptă sfârșitul săptămânii pentru a scoate la vânzare marfă proaspătă. Recoltele proaspete sunt păstrate pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Atunci se știe că în piață vor fi o mulțime de clienți.
Marți începe să se miște treaba. Producătorii mai aduc și marfă nouă, dar abia miercuri și joi piața e cu adevărat bună. În aceste zile, tarabele sunt pline, iar prețurile sunt mai prietenoase decât în weekend. Joi seara este un moment excelent pentru a face piața. Producătorii încep să golească tarabele pentru a face loc noii recolte care vine vineri dimineață. Joia, la „spartul târgului”, am găsit prețuri reduse și oferte super tentante.
Am stabilit deja că dacă vrei să faci piața ca un profesionist trebuie să eviți zilele de weekend și lunea. Așadar, concentrează-te pe zilele de marți, miercuri și joi. Însă și ora la care mergi să cumperi este importantă. De departe, „ora de aur” pentru cumpărăturile la piață e spre finalul zilei, când începe „spartul târgului”. După ora 18 sau chiar 19, vânzătorii care au rămas cu marfă pe tarabe încep să devină mai flexibili la prețuri. Mulți producători care nu vor să mai păstreze jumătate de lădiță rămasă preferă să lase la preț doar să scape de ultimele kilograme de legume pe care le mai au.
Îți dau un exemplu concret care m-a și amuzat. Acest vânzător nu s-a mai sinchisit să dea jos prețul vechi și a vrut musai să ne arate că are reducere la prune.
Să vii cu mașina în Obor e una dintre cele mai proaste idei. Parcarea este neîncăpătoare în zilele de weekend. De multe ori, pe breteaua care duce spre parcarea de suprafață se formează coadă de mașini încă de la intrarea din Colentina. Așa că o să stai minute în șir așteptând ca cineva să-și termine cumpărăturile și să elibereze un loc de parcare. Nu-ți imagina că poți să lași mașina în altă parte „10 minute” cât să iei două-trei chestii, pentru că bariera nu se ridică până nu se eliberează un loc. Am observat însă că unii nu-s deranjați de asta și parchează pe prima bandă de pe Ziduri Moși.
Vestea bună sau proastă e că încă n-am văzut pe nimeni să ia amendă sau să-i fie ridicată mașina. Poate într-un viitor apropiat ne mai civilizăm și aplicăm și legea, cine știe? Mai ales că, de cele mai multe ori, parcarea din subteran stă goală. Mulți nu vor să plătească 5 lei pe oră. Dacă pare scump, găsiți parcare mai ieftină la Veranda, cu 3 lei ora.
Diferențele de preț pot fi semnificative dacă știi când să faci cumpărăturile. Dacă vrei să faci gem sau compot de prune, de exemplu, în loc de două kilograme poți cumpăra trei, la același preț. Producătorii știu că dimineața vin cei care își doresc marfă proaspătă sau au timp limitat pentru cumpărături, așa că sunt dispuși să plătească prețul cerut fără prea multe discuții. Dar dacă ai răbdare și revii spre seară, vei observa că aceleași prune, poate puțin mai coapte, dar la fel de gustoase, se vând cu 5 lei kilogramul.
Dacă îți plac fructele de pădure, poți să dai lovitura la final de program. Știm cu toții cât s-au scumpit pungile cu afine, zmeură sau mure congelate la supermarket. Le găsești vrac în piață, proaspete, și ți le poți pune singur la congelator, pe porții. Afinele, de exemplu, care sunt destul de perisabile față de alte fructe, nu pot fi ținute zile întregi pe tarabă. Și vânzătorii știu că paguba e mai mică dacă vând mai ieftin. Nimănui nu-i convine să rămână peste noapte cu lădițe întregi, numai bune de aruncat a doua zi. Așa că la „spartul târgului” găsești afine la jumătate de preț, adică la 15 lei kilogramul. Eu am luat câteva kilograme de afine și mure la preț redus. Le folosesc la smoothie-uri sau le pun dimineața în iaurt.
Dacă vrei să guști să vezi dacă sunt pe placul tău, o să fii invitat. Bine, dacă nu cumperi, s-ar putea să te trezești cu câteva cuvinte aruncate printre dinți, dar ești totuși la Obor, trebuie să vii pregătit și cu mintea odihnită.
Avocado este și el un exemplu perfect de cum prețurile fluctuează pe parcursul zilei. Când aglomerația e maximă, un avocado mic costă 3 lei bucata. Dar dacă te întorci în piață pe seară, când vânzătorii își numără banii și își fac inventarul, vei găsi aceleași avocado la doar 2 lei bucata. Și mai bine, dacă eziți puțin, poți să iei 6 bucăți la 10 lei. Avocado la 2 lei bucata poate la aspect nu e chiar nota 20/20, neverlocked, ca telefoanele alea furate din Anglia, dar e perfect pentru guacamole sau pentru a fi mâncat a doua zi la mic dejun. În plus, pe aleea pe care vii de la metrou, pe partea dreaptă, te lasă să alegi ce avocado vrei tu, chiar dacă e la ofertă.
Dacă ești fan limonadă, n-are cum să nu fi observat că s-a făcut peste 10 lei kilogramul de lămâi la supermarket. Tot pe aleea principală o să auzi „5 lei grămada de lămâi, 5 lei toate lămâile astea, 5 lei, 5 lei”. Te asigur că ăsta e un chilipir, întrucât grămada de lămâi are cam 7 bucăți, deci ar costa cel puțin dublu la magazin. Când piața aproape se închide, dacă mai găsești, grămada poate fi mai mare, iar lămâile dintre cele mai zemoase, cu mult suc.
Oferte găsești și la mărar și pătrunjel. De obicei, la supermarket găsești o legătură cu 1,50 lei, iar pe tarabe la 2 lei. Pe aleea dinspre tramvaiul 1 însă sunt vânzători care vând snopul cu 5 lei. Îi mai găsești și pe culoarul mic pe care intri în hală, acolo unde sunt chioșcuri cu instalații sanitare și scule.
Așa că dacă vrei să faci o mâncare de cartofi cu o tonă de mărar sau o salată tabbouleh, o poți scoate ieftin. Dar și pentru ofertele astea trebuie să vii fie dimineața devreme, fie spre seară. De obicei, cei de la Locală îi cam fugăresc pe vânzătorii ambulanți care au marfa expusă pe alee, în cărucioare de la hipermarket. De pe la 9-10 până pe la 15-16 nu prea dai de ei. Cam atunci se și parchează aiurea, că agenții sunt cam ocupați cu treabă pe alee.
Și pepenii galbeni foarte copți sunt la reducere, buni de mâncat în ziua în care îi cumperi. Sunt deja cântăriți și așteaptă cu prețurile pe ei:
Porumbul, cât încă se mai găsește, e un leu bucata pe alee și doi lei bucata în piață, la tarabe. La fel, pe seară, când vânzătorii vor să termine tot ce au în cărucior, vând câte șase bucăți la 10 lei.
Dacă vrei mere pentru compot sau pentru gem, găsești și la 3 lei kilogramul. Iar dacă ești înnebunit după merele mici și acrișoare, de vară, le găsești la 2 lei/kg.
Oricât de atractiv ar fi să faci piața, trebuie să recunosc că sunt și produse care sunt mai ieftine la supermarket. De exemplu, ceapa. La piață nu o găsești sub 5 lei/kg, iar când cumperi la grămadă mai găsești și câteva stricate. În schimb, la supermarket e 3,50 lei, până în 4 lei/kg, și poți alege exact câte bucăți vrei.
Și da, să nu te mire dacă te uiți lung la două cepe la piață și vânzătorul te trimite la supermarket. La fel se întâmplă și la cartofi. Unii vânzători refuză să vândă de mai puțin de 10 lei, de parcă n-ar fi tot bani. Oricum, la supermarket găsești cartofi buni cu 3 lei/kg și îți iei exact cât îți trebuie, fără să te simți obligat să iei un sac întreg. Dar asta nu înseamnă că nu poți să te întorci la piață pentru produsele care merită fiecare leu.
Acum că ai prins esența timingului perfect pentru piață, îți mai dau niște sfaturi.
Dacă nu știi la care tarabe au cele mai bune produse (despre asta o să povestesc într-un alt material, cât de curând), te sfătuiesc să mergi mereu la vânzătorii care au zâmbetul pe buze. Eu îi evit pe cei care mai au un pic și mă alungă de la tarabă, dacă nu cumpăr cu roaba. Piețarii care și-au ales meseria din plăcere nu ezită să îți pună o roșie un plus sau să-ți arunce un ardei peste castraveți, ca să rotunjească la 5 lei. Chiar dacă e vorba de câțiva bani lăsați de la el, simți că vânzătorul ți-a dat cu plăcere și te mai așteaptă pe la el.
Te-ai apropiat de suma de 10 lei și te întrebi cum să o rotunjești? E simplu! Nu te sfii să ceri un mic bonus. Adaugă doi morcovi sau trei castraveți la cumpărăturile tale și „lasă așa”. E o metodă clasică și eficientă. Vânzătorii sunt adesea dispuși să facă mici cadouri. E ca și cum ai obține un mic răsfăț din partea casei – doar că este vorba de legume.
Dacă ai de gând să cumperi ardei iuți sau alte legume mici, cel mai bine e să le iei la kilogram. Prețul pe bucată poate părea accesibil, dar la final s-ar putea să descoperi că ai plătit mai mult decât dacă ai fi cumpărat la grămadă. Imaginează-ți că de 5 lei poți cumpăra 5 ardei iuți sau aproape dublu, dacă ceri să îți pună la kilogram, „de 5 lei”. O să te simți ca și cum ai reușit să păcălești un magician al prețurilor! Bine, reducerea e tot pe banii tăi, dar asta-i altă poveste.
La unele tarabe sunt lădițe puse alături cu dovlecei cu mici pete, vinete puțin răsucite sau mere ușor „zbârcite”. Aceste legume și fructe nu sunt doar mai ieftine – la 2 lei/kg în loc de 5 lei/kg pentru dovlecei și la 1-2 lei/kg în loc de 3,5 lei/kg pentru vinete – dar sunt și perfecte pentru gătit. Dacă le gătești cu drag, nu vei observa niciodată diferența de aspect. Așadar, consideră-le niște comori ascunse care așteaptă să fie descoperite.
Așa că, data viitoare când te aventurezi în piață, ține minte că răbdarea e prietena ta cea mai bună. Cumpărăturile la piață sunt o artă! Și, ca orice artă, are nevoie de un pic de cunoștințe, timing și, bineînțeles, puțină inspirație. Fie că mergi dimineața devreme sau preferi să-ți negociezi marfa la „spartul târgului”, un lucru e sigur: dacă urmezi aceste sfaturi, vei pleca acasă nu doar cu sacoșele pline, ci și cu sentimentul că ai făcut o afacere bună. Și, cine știe, poate data viitoare negociezi și niște ardei kapia extra!