Tips & tricks esențiale în drumeții pentru începători (P)

24 mai 2021
34 Afișari
Tips & tricks esențiale în drumeții pentru începători (P)

Începe sezonul cald, natura prinde viață, iar pandemia pare că lasă loc de noi experiențe și aventuri, motiv pentru care o mare parte dintre noi abia așteaptă să ia la pas potecile de câmpie, munte, păduri și alte zone pitorești ale țării. Drumeția este un mod ideal de a petrece timpul liber pentru iubitorii de natură și activități în aer liber și se potrivește oricărei categorii de vârstă. Însă, dacă ești începător, trebuie să ții cont de câteva lucruri pentru a avea de la început o experiență plăcută și pentru a dezvolta cu adevărat această nouă pasiune.

Iată care sunt câteva dintre informațiile care te vor ajuta în orice situație:

Îmbracă-te corespunzător

Avantajul unui începător este că nu necesită un echipament profesionist și nu va trebui să investești o sumă considerabilă încă de la început. Este suficient să alegi articole vestimentare care permit pielii să respire, dar care te și protejează corespunzător. Cele mai potrivite haine sunt cele de sport, pe care le porți și atunci când faci jogging sau când mergi la sală. Este recomandat să fii atent la pericolele sezoniere care se ascund în natură și să porți pantaloni lungi, pentru a te proteja de muscatura de capusa.

Acestea se pot ascunde în zonele pe care le frecventezi când faci drumeții, iar efectele secundare pot fi destul de grave. Pentru și mai multă siguranță, optează pentru șosete mai lungi în care poți băga pantalonii sau colanții pe care îi porți. Alege materiale potrivite și ușoare, precum bumbacul, dar și cele sintetice, care sunt special gândite pentru a absorbi transpirația.

Înțelege semnele pentru marcarea traseelor montane

Semnele pe care le întâlnești pe traseele montane, fie pe suprafețele unor stânci, pe copaci sau pe stâlpi, indică locul, direcția, altitudinea și alte detalii importante despre zona respectivă. Acestea sunt marcate pentru a evita accidentele sau rătăcirea excursioniștilor. Marcajele sunt amplasate în locurile în care se intersectează două sau mai multe trasee, de fiecare dată când se schimbă direcția și la începutul fiecărui traseu. Acestea fac parte din cunoștințele de bază pe care trebuie să le ai când începi să faci drumeții, chiar dacă ești mereu însoțit de persoane experimentate. Dacă vrei să faci asta mai des și să devii mai bun, ba chiar să te aventurezi singur în viitor, marcajele traseelor sunt la fel de importante precum cunoașterea legislației atunci când conduci.

Nu privi drumeția ca pe o întrecere

În special ca începător, trebuie să începi cât mai încet și să păstrezi un ritm constant, fără a avea tendința să privești totul ca pe o întrecere. Dacă începi să umbli sau să urci prea repede încă de la început, vei obosi mult mai ușor și vei întâmpina diferite probleme pe parcursul drumeției. Până și siguranța ta depinde de energia pe care o ai pe parcurs, mai ales în cazul în care te rătăcești și trebuie să parcurgi câțiva kilometri în plus față de planul inițial. Dacă ești alături de un grup, rămâi mereu în apropierea oamenilor și nu încerca să le-o iei înainte, pentru a nu te rătăci pe un traseu pe care nu-l cunoști încă. De asemenea, ca începător, trebuie să fii mereu atent la indicații și recomandări și să nu încerci să faci lucrurile în felul tău.

 

Drumețiile vor deveni experiențe inedite de încercat alături de prieteni și familie, dacă reușești să fii atent la tot ceea ce contează.

 

Sursă foto: pexels.com

Cookies