Tinker Tailor Soldier Spy / Un spion care stia prea multe

de:
08 feb. 2012
0 Afișari
Tinker Tailor Soldier Spy / Un spion care stia prea multe

În 1973, Războiul Rece face în continuare ravagii în planul relaţilor internaţionale. Serviciul Secret al Marii Britanii (SIS), cunoscut sub numele MI6, cu nume de cod “Circus”, face eforturi ca să ţină pasul cu serviciile de spionaj ale altor ţări pentru a menţine siguranţa Marii Britanii. Şeful “Circului”, cunoscut sub numele de “Control”, trimite agentul operativ Jim Prideaux în Ungaria, dar misiunea acestuia eşuează, iar Control e forţat să-şi dea demisia, la fel ca locotenentul care e mîna sa dreaptă, George Smiley, un agent de carieră cu simţurile ascuţite.

Smiley e chemat, însă, de subsecretarul de stat Oliver Lacon pentru a fi reangajat în secret, pentru că există temerea că Circul e compromis de un agent dublu, sau de o cîrtiţă care lucrează pentru Uniunea Sovietică şi pune în pericol Anglia. Ajutat de un agent mai tînăr, Peter Guillam, Smiley ia la verificat activităţile Circului din prezent şi din trecut, dar urmele cîrtiţei rămîn ascunse pînă cînd agentul de teren Ricki Tarr îl contactează în mod neaşteptat pe Lacon. În timp ce lucra sub acoperire în Turcia, Ricki s-a îndrăgostit de o femeie măritată, Irina, care pretinde că posedă informaţii de o importanţă crucială. Separat, Smiley află că Control a scurtat lista suspecţilor, reducînd-o la cinci nume. Aceştia sînt ambiţiosul Percy Alleline, pe care Smiley l-a numi “Tinker”, alunecosul arogant Bill Hayden, numit “Tailor”, loialul Roy Bland, numit “Soldier”, înfiptul Toby Esterhase, numit şi “Săracul”, dar şi… Smiley însuşi.

Înainte ca alarmantul adevăr să iasă la iveală, cei implicaţi vor trece prin situaţii emoţionale şi fizice care vor escalada pînă la paroxism.

Cookies