Tigrul platanului, spaima Bucureștiului. Cum ne apărăm de insecta care pișcă mai rău decât țânțarii

05 iul. 2021
503 Afișari
Tigrul platanului, spaima Bucureștiului. Cum ne apărăm de insecta care pișcă mai rău decât țânțarii

Tigrul platanului a devenit o problemă în Capitală, în ciuda dimensiunilor sale. Deși măsoară doar 4 milimetri, insecta poate să fie extrem de deranjantă și poate chiar înțepa oamenii. Iată o serie de informații utile legate de această insectă, dar și cum putem preveni muscăturile acesteia.

Tigrul platanului, denumit științific Corythucha ciliata, este o specie de insectă din familia ploșnițelor, și este originară din America de Nord. Aceasta atacă frunzele platanului și, uneori, pe ale frasinului. Insecta a fost descoperită prima dată pe teritoriul Europei în anul 1956, în orașul Padova din Italia, cercetătorii suspectând că a fost adusă de persoanele ce călătoreau înspre și dinspre Statele Unite ale Americii.

Insectele au dimensiuni mici, între 2 și 4 mm lungime, iar corpul este aplatizat. Capul insectei are culoare gri deschis, ochii sunt proeminenți, în timp ce antenele sunt scurte. De aproape, insectele au un aspect impresionant, deoarece membrana transparentă de pe corp le face să pară de sticlă.

Locuitorii Bucureștiului au fost din ce în ce mai deranjați în ultimul timp de aceste insecte, care s-au stabilit și s-au înmulțit excesiv în Capitală ca urmare a dezinsecției întârziate din acest an, dar și din cauza faptului că autoritățile au plantat platani în majoritatea parcurilor și pe maginea bulevardelor, potrivit Digi24.

De ce înțeapă tigrul platanului oamenii?

Tigrul platanului este o specie erbivoră, ce se hrănește cu celuloza din frunzele de platan. Uneori, insectele cad sau zboară de pe frunzele copacilor și ajung pe pielea sau hainele oamenilor. Aceștia înțeapă apoi inexplicabil oamenii, deoarece oamenii de știință nu au găsit momentan o explicație științifică pentru acest lucru.

Este foarte greu să scăpăm aici, în Europa, de tigrul platanului, deoarece aceste insecte se înmulțesc extrem de rapid, și nici nu au dușmani naturali, cum se întâmplă peste ocean. Oprirea plantării de platani ar putea contribui serios la scăderea populației de platani, sunt de părere experții.

Cum să procedăm dacă ne înțeapă tigrul platanului

Din fericire, mușcătura provocată de tigrul platanului nu este gravă și nu este nici extrem de dăunătoare. Leziunile lăsate pe corp nu sunt la fel de mari precum cele de țânțari sau păianjeni și nici înțepătura nu se simte atât de intens ca în cazul altor insecte de sezon. Pentru a trata sau a preveni înțepătura de tigrul platanului puteți lua următoarele măsuri:

  • spălați zona înțepată cu apă și săpun și eventual aplicați un cubuleț de gheață imediat după ce observați leziunea
  • pentru a vă feri de aceste insecte puteți purta haine lejere, care să acopere mâinile și picioarele în totalitate
  • scuturați hainele foarte bine la intrarea în casă
Cookies