Ţigările mentolate şi cele subţiri ar putea fi interzise, la cererea Comisiei Europeane

de:
20 feb. 2013
14 Afișari
Ţigările mentolate şi cele subţiri ar putea fi interzise, la cererea Comisiei Europeane

Specialistii europeni din sanatate au un proiect prin care vor ca pachetele de tigari sa nu se mai deosebeasca dupa marca sau ambalaj, iar tutunul sa miroase si sa aiba gust de tutun, nu si arome. Toate acestea, pentru a descuraja viciul in randul tinerilor.

„Consumatorii nu trebuie abuzati. Este necesar ca produsele din tutun sa aiba aspectul si gustul tutunului, nu sa fie ca niste pachete de bomboane cu gusturi diferite sau ca niste parfumuri. Aceasta propunere vegheaza ca ambalajele si aromele sa nu poata fi utilizate ca argument de vanzare”, spune Tonio Borg, comisarul pentru Sanatate si Protectia Consumatorilor, citat de stirileprotv.ro. 

Producatorii de tutun sustin ca daca s-ar interzice tigarile slim, super slim si menthol, s-ar pierde la bugetul statului 840 de milioane de euro in fiecare an, bani veniti din accizele si taxe.
Anual, in Europa mor 700.000 de oameni din cauza afectiunilor provocate de tutun. Ministerul Sanatatii de la noi nu a luat inca o decizie, dar trebuie sa anunte Comisia Europeana pana pe 4 martie care este pozitia Romaniei in aceasta problema.
Pentru a fi adoptata, directiva ar trebui votata de 14 state din cele 27 ale Uniunii. Spania, Italia, Grecia, Polonia si Bulgaria au anuntat deja ca nu vor o astfel de masura.

Cookies