UPDATE: Primarul suspendat al Iaşiului Gheorghe Nichita a fost reţinut, joi, de procurorii DNA, în acelaşi dosar în care Tiberiu Urdăreanu a fost reţinut. Primarul suspendat al Iaşiului este acuzat de luare de mită. Fostul edil a fost scos în cătuşe de la DNA şi dus în arestul Poliţiei Capitalei.
La ieşirea de la audieri, Nichita le-a spus jurnaliştilor că este nevinovat. „Nu am pretins, nu am luat nimic. Nu sunt vinovat”, a spus Gheorghe Nichita.
Gheorghe Nichita şi Tiberiu Urdăreanu urmează să fie prezentați, vineri, Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
De asemenea, procurorii anticorupție l-au plasat sub control judiciar pentru 60 de zile pe Iulius Gabriel Mardarasevici, director SC Information Business Consulting SRL (IBC). Acesta este urmărit penal pentru dare de mită şi va depune o cauțiune în valoare de 50.000 lei, care va fi consemnată pe numele inculpatului la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție, sau prin constituirea unei garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita aceleiași sumei de 50.000 lei, în favoarea Direcției Naționale Anticorupție. Tot sub control judiciar a fost plasat şi Mihail Tănăsescu, vicepreședinte al grupului de firme UTI, cu privire la săvârșirea infracțiunii de dare de mită.
Potrivit procurorilor, în luna august 2013, în contextul implementării proiectului „Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iași”, care privea fluidizarea traficului rutier și pietonal, precum și scăderea gradului de poluare, finanțat din fonduri europene, Gheorghe Nichita, în calitate de primar al municipiului Iași, a pretins și primit de la ceilalți inculpați mai multe foloase necuvenite pentru a agrea câștigarea licitației de către asocierea UTI – IBC și semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum și pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiții, se arată în comunicatul DNA privind măsurile luate în acest dosar.
Anterior, Gheorghe Nichita şi Iulius Gabriel Mardarasevici (pentru IBC) și Urdăreanu Tiberiu (pentru UTI) s-au înţeles ca aceștia din urmă să efectueze, cu sprijinul inculpatului Tănăsescu Mihail și al unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor ce urmau a fi dați cu titlu de mită, scrie Româniatv.net.
„Demersurile au constat și în elaborarea și, ulterior, decontarea unor facturi pentru situații de lucrări conținând servicii neprestate, a căror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mită pentru primarul municipiului Iași”, susţin procurorii.
Potrivit datelor strânse până în prezent de procurori, Gheorghe Nichita a primit o parte din suma totală de 10% din valoarea contractului atribuit, dar şi alte beneficii constând în reduceri de 30-40% (în total circa 15.100 lei) din prețurile unor locuri de cazare la un hotel de lux din București, în perioada 2013-2015. Totodată, mituitorii au plătit, în cursul anului 2014, servicii de cazare la o vizită în China, efectuată de Gheorghe Nichita, alți angajați ai primăriei, precum și oameni de afaceri, între care și Iulius Gabriel Mardarasevici. Primarul Iaşiului ar fi beneficiat şi de achiziționarea unor echipamente electronice în perioada ianuarie-februarie 2014, evaluate la circa 20.000 lei.
„Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat că suma de 6,9 milioane lei, reprezentând 10% din valoarea contractului de lucrări, urma a fi remisă în raport cu cota de participare a asociaților UTI și IBC la contract, adică 80% reprezenta „contribuția” UTI, iar 20% reprezenta „contribuția” IBC la banii colectați cu titlu de mită pentru inculpatul Nichita Gheorghe, parte din aceasta fiind colectată deja în contul IBC”, se arată în comunicatul DNA.
Patronul UTI, reţinut de DNA
După mai bine de șapte ore de audieri, procurorii DNA l-au reţinut, joi seară, pe Tiberiu Urdăreanu, patronul grupului de firme UTI, ce efectuează activități în domeniul IT.
Tiberiu Urdăreanu va fi dus în fața instanței cu propunerea de arestare preventivă.
Patronul UTI a fost adus, în cursul zilei, cu mandat, în fața procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru audieri într-un dosar de corupție, având calitatea de suspect. Potrivit unor surse apropiate anchetei, citate de Realitatea TV, Urdăreanu i-ar fi dat mită lui Gheorghe Nichita, edilul suspendat al Iașiului, pentru ca în schimb, spun aceleași surse, Urdăreanu să câștige un contract de management al traficului în orașul condus de Nichita. Valoarea acelui contract se ridică la 90 de milioane de lei. Nichita încă se află la audieri.
„Nu pot să comentez”, a spus Urdăreanu când a fost scos din sediul DNA cu mâinile încătușate.
UTI confirmă: Urdăreanu este suspect de fapte de corupţie
„În urma acțiunii de astăzi a organelor judiciare prin care Președintele UTI, dl Tiberiu Urdareanu, a fost adus la audieri la Direcția Națională Anticorupție, facem următoarele precizări:
Domnului Tiberiu Urdăreanu i s-a adus la cunoștință calitatea de suspect în legatură cu presupuse acte de corupție.
Societatea UTI Grup a pus la dispoziția organelor de cercetare toate documentele solicitate și va colabora în continuare, în mod prompt și transparent, cu autoritățile în vederea stabilirii adevărului, furnizând orice informație este solicitată de organele de anchetă.
Ne limităm în a nu comenta, în acest moment, informațiile care circulă în media.
Facem precizarea că, în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală, punerea în mișcare a acțiunii penale nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, a anunţat UTI, într-un comunicat.
În ultimii 5 ani, pe primul loc în topul firmelor IT la număr de proiecte câștigate cu statul român, cu sau fără licitații se află UTI , firma lui Tiberiu Urdăreanu. În mod neașteptat, UTI a întrecut numărul și valoarea proiectelor firmelor lui Sebastian Ghiță, Asesoft, Teamnet, ș.a.m.d. Să facem o trecere în revistă a celor mai importante contracte câștigate de UTI doar în ultimii trei ani, contracte ce însumează peste 200 milioane, scrie Curentul.info.
Chiar la sfârșitul anului 2014, UTI semnează cu Administrația Străzilor București, un contract pentru service, mentenanță, reparații si modernizări ale instalațiilor și echipamentelor pentru managementul traficului rutier în Municipiul București în valoare de 57,305,877 RON, adică de aproximativ 15 milioane de EURO.
În aceeași lună, decembrie 2014, de data asta fără licitație, semnează același tip de contract, pentru întreținere, service, reparare, reabilitare /modernizare și dezvoltare a echipamentelor de semaforizare și dirijare a traficului din Municipiul Brașov; furnizare de materiale și componente necesare execuției serviciilor de reparatii si modernizari”.
Tot fără licitații, UTI semnează cu Enel Distribuție Banat Timișoara, „Servicii mentenanță clădiri pentru Enel Distribuție Banat, Enel Distribuție Dobrogea și Enel Energie –zonele Banat și Dobrogea, Servicii mentenanță clădiri pentru Enel Distribuție Dobrogea și Enel Energie –zona Dobrogea – Lot2”, un alt contract, tot fără licitație pentru „Servicii mentenantță clădiri pentru Enel Distribuție Banat, Enel Distribuție Dobrogea și Enel Energie –zonele Banat și Dobrogea, Servicii mentenanță clădiri pentru Enel Distribuție Banat și Enel Energie –zona Banat – Lot1”.
„Echipamente de control de securitate tip Leds”, furnizarea a 4 echipamente de control de securitate LEDS oferă UTI și pentru Compania Națională de Aeroporturi București. 10 milioane de euro a plătit Compania Națională de Aeroporturi București pentru UTI și în anul 2013 pentru servicii de întreținere. În anul 2013 , UTI semnează fără licitație cu Compania Națională de Aeroporturi București un contract în valoare de 2,328,795 RON pentru servicii de întreținere, un alt contract , tot fără licitație, în valoare de 1,739,445 ron.
Nenumărate proiecte semnează UTI cu CFR SA pentru „Întreținere și reparații (mentenanță) la instalațiile de securitate la incendiu la clădirile de călători din stațiile CF Craiova și Dr. Tr. Severin”, pentru Întreținere și reparații (mentenanță) instalații climatizare st. CF Craiova , pentru Exploatare, întreținere, reparații tehnice curente la un număr de 18 centrale termice pe raza SCREIR CF Constanța, „Exploatare, întreținere, reparații tehnice curente la complexul de instalații asigurare confort termic aferent stației CF Constanța Oraș”.
Cea mai tare lovitură, cu cel mai mare preț, de 20 milioane de euro, de pe ultimul loc, UTI câștigă licitația pentru Casa Națională de Asigurări de Sănătate , pentru Dosarul Electronic al Pacientului .
Specialitatea firmelor UTI rămân contractele în industria de apărare : cu Ministerul Apărării, UTI semnează anul trecut „ACORD-CADRU DE FURNIZARE A 14 LOTURI DE „Echipamente pentru infrastructură INTRASS” – ACORD-CADRU DE FURNIZARE – Lot8″, „ACORD-CADRU DE FURNIZARE A 14 LOTURI DE „Echipamente pentru infrastructura INTRASS”, ACORD-CADRU DE FURNIZARE – Lot 5″, „ACORD-CADRU DE FURNIZARE A 14 LOTURI DE „Echipamente pentru infrastructura INTRASS”, ACORD-CADRU DE FURNIZARE – Lot 2+3+1+6+7+10+13 „, „ACORD-CADRU DE FURNIZARE A 14 LOTURI DE „Echipamente pentru infrastructura INTRASS”, ACORD-CADRU DE FURNIZARE – Lot 4+9 „,”ACORD-CADRU DE FURNIZARE „”INFOSEC SISTEME AUTOMATE DE PRELUCRARE A DATELOR TEMPEST”, etc.
UTI a participat din plin la proiectul EADS, ce face obiectul dosarului penal deschis la DNA, numit de presă dosarul MICROSOFT-EADS. Gurile rele spun că atunci când DNA va termina de cercetat partea cu EADS, în care s-au făcut deja percheziții și audieri, notoria prietenie dintre Tiberiu Urdăreanu și Gabriel Oprea se va transforma în dușmănie. Rămâne de văzut ce se va întâmpla pe linia politică, Urdăreanu fiind Vicepreședinte la partidul lui Gabi Oprea, UNPR. Contractele lui UTI la Ministerul de interne continuă, cu și fără licitații, la Inspectoratul General al Poliției de Frontiera și la Poliția locală a sectorului 2, aflată în subordinea primarului Onțanu. UNPR și el, desigur.
Aproape fără licitație , UTI semnează cu Ministerul Comunicațiilor și informațiilor „Sistem informatic colaborativ pentru mediu performant de desfășurare al achizițiilor publice-SICAP”, adică celebrul site de anunțare a achizițiilor publice SEAP. Cu un an înainte tot UTI semnează contract de întreținere SEAP în valoare de 3,376,035 RON.
UTI se ocupă și de servicii de arhivare în cadrul Ministerului Economiei.
Prietenia între UTI și Primaria Municipiului București este deja arhicunoscută din cauza controversatului proiect NETCITY. Prietenia a continuat și în anul 2014 printr-un proiect de aproape 10 milioane de euro pentru „Acord cadru de servicii tehnice de exploatare, întreținere curentă și administrare pentru Arena Nationala”. Mergând în anii dinainte de 2014, apar alte contracte cu municipiul București pentru echipamente de rețea, telefonie, centrală telefonică, cu licențe și accesorii în valoare de 1,139,708 ron.
Mai mult pe Realitatea.net.